Hopp til innhold

Opplever manglende kunnskap: – Er det ikke sånn at samer klarer seg selv?

Med et nasjonalt samisk kompetansesenter skal kvaliteten på tjenester for samer styrkes.

Berit Anette Somby

ERFART: Rådgiver ved SANKS Biret Anette Somby forteller at hun har erfart at det er nødvendig med nasjonalt samisk kompetansesenter.

Foto: Samuel Frode Grønmo / NRK

I dag åpnet Nasjonalt samisk kompetansesenter (NASÁG/NASAK), som skal styrke kvaliteten på tjenester til den samiske befolkningen.

Olaf Trosten er ny avdelingsleder ved NASAK, og forklarer at tilbudet skal gi likeverdig tjenester for samer i hele Norge.

Tilbudet er rettet mot blant annet familievernet, krisesentre og statens og kommunens barnevern, sier Trosten.

Olaf Trosten

AVDELINGSLEDER: Olaf Trosten er avdelingsleder ved den nyåpnede kompetansesenteret.

Foto: NRK

Trosten forklarer at dette også er hovedforskjellen mellom SANKS (Samisk nasjonal kompetansetjeneste).

Det er nesten samme bokstaver så jeg forstår spørsmålet. NASAK gir tilbud til krisesentre, barnevern og familievern mens SANKS gir tilbud i psykisk helse.

Kompetansesenterets hovedkontor er ved Indre Finnmark familievernkonto, men har også kontorer i Tana, Tromsø, Røros og Oslo.

Les også Ønsker at helsepersonell i større grad anerkjenner det samiske

SANKS

Lite kunnskap

Biret Anette Somby har gjennom jobben erfart at det er nødvendig med et slikt tilbud.

– Gjennom psykisk helsevern har jeg jobbet med samer i hele Norge. Jeg oppdaget at fagpersoner mangler kulturkunnskap og forståelse for hvordan man skal møte personer med samisk bakgrunn, sier Somby.

Hun har jobbet som terapeut innenfor psykisk helsevern i 15 år. Nå er hun rådgiver på Samisk nasjonal kompetansetjeneste (SANKS).

I fagartikkelen «Vi tok ikke kontakt med dem, for samer er jo vant til å klare seg selv», kommer Somby med flere eksempler på samers opplevelser i møte med det norske hjelpeapparat.

Berit Anette Somby

ØYEÅPNENDE: Somby forteller at det var øyeåpnende å se hvor stort kunnskapsmangelen er.

Foto: Samuel Frode Grønmo / NRK

Jeg møtte en familie som hadde gått gjennom noe forferdelig. Jeg spurte kriseteamleder hvor de var og fikk til svar at de ikke hadde tatt kontakt med familien, for er det ikke sånn at samer klarer seg selv, forklarer Somby.

Hun forteller at det var en øyeåpnende opplevelse.

Jeg tenkte, oi så lite jeg vet. Selv om jeg er same, er jeg vokst opp i et samisk majoritetssamfunn. Jeg visste lite om hvor stor kunnskapsmangelen var.

Somby forteller at forskning viser at diskriminering fortsatt skjer i dag og at det har en veldig negativ påvirkning på de som opplever det.

– Omtrent 11 prosent av denne diskriminering skjer i offentlige tjenester, og det er utrolig, sier Somby.

Les også – Terskelen å si ifra er kanskje høyere for menn

Beaska Niilllasa gákti

Ser behovet

Barne- og familieminister Kjersti Toppe syns det er viktig med kompetanse om samisk kultur

– Et slikt kompetansesenter trengs for å forsikre at vi kan gjøre gode og likeverdige tjenester til hele befolkningen generelt, og spesielt den samiske befolkningen, sier Toppe

Kjersti Toppe

VIKTIG: Barne- og familieminister Kjersti Toppe håper at kompetansesenteret skal senke terskelen for å be om hjelp.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Toppe forteller at statistikken viser at den samiske befolkningen rapporterer om å bli utsatt for vold og overgrep mer enn ellers landet, og også tar sjeldnere kontakt med hjelpeapparater.

– Det er et stort paradoks som gjør at det er en fare for at et menneske står igjen i en veldig krevende situasjon og skal prøve å håndtere dette er alene. Jeg tror dette kompetansesenteret kan bidra til å senke terskelen for å ta kontakt, sier Toppe.

Les også Startet akuttilbud til reindriftsutøvere: – Folk har ringt stort sett hver dag

Anne Marie Therese Kemi ja su nieiddaš

Positiv virkning

Biret Anette Somby kan også fortelle at de samiske brukerne som føler de blir møtt med forståelse, opplever det veldig positivt.

Det påvirker kontakten du får med terapeuten, ditt håp for fremtiden og gir deg motivasjon til å fortsette med behandlingen, forklarer hun.

Hun poengterer at dette burde være nok til at man som fagperson har lyst til å få mer kunnskap.

Fagpersonens ansvar er å reflektere over hva det er du gjør, og hvorfor du gjør det du gjør. Til tjenestebrukere pleier jeg å råde å skrive ned hva fagpersonen sa og be dem om å signere det om man opplever noe ubehagelig. Med engang noe kommer på papiret så får det mer makt, avslutter Somby.

Korte nyheter

  • Fotballdag med Bodø/Glimt i Hamarøy

    Torsdag 20. juni inviterer The Quartz Corp og Bodø/Glimt til fotballdag på Drag i Hamarøy med fotballskole for barn og unge og trenerforum.

    Industribedriften The Quartz Corp i Hamarøy og FK Bodø Glimt inngikk partnerskap i desember, for en treårs periode fra 2024 til 2026.

    hovedtillitsvalgt Tommy Kristensen ved The Quartz Corp AS (TQC) på Drag i Hamarøy.
    Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK
  • Dohkkehedje plána mainna ulbmil unnidit illástemiid bearrašiin

    Ovttajienalaš Stuorradiggi dohkkehii odne plána mainna lea ulbmil unnidit veahkaválddálašvuođa ja illastemiid mánáid vuostá ja veahkaválddálašvuođa bearrašiin.

    Plánas lea maid sierra oassi das movt evttohit sámi servodagas dustet dáid váttisvuođaid. Stuorradiggi doarju daid doaibmabijuid maid ráđđehus lea evttohan ovttasráđiid Sámedikkiin. Earret eará lea sáhka nannet politiijaid ja dearvvašvuođabálvalusa gelbbolašvuođa sámi kultuvrras ja sámegielas.

    Stuorradikki digaštallamis odne muittuhii gal Finnmárkku áirras Pasientfokus listtas, Irene Ojala, ahte ráđđehus ferte suddjet bálvalusaid sámiide go dearvvašvuođa suorggis áigot ruđaid seastit.

    Son čujuhii ovdamearkan dasa go Davvidearvvašvuođa ođđa organiserema oktavuođas lea evttohuvvon heaittihit guovllupsykiátralaš bálvalusa Deanus. Dán áššis eai leat Davvidearvvašvuođa jođiheaddjit vel loahpalaččat mearridan.

    Ojala maid deattuhii ahte eiseválddit fertejit vuoruhit ruđaid dutkanprošeavttaide main lea ulbmil háhkat lasi dieđuid das man stuorra váttisvuohtan veahkaválddálašvuohta ja illasteapmi bearrašiin ja lagaš oktavuođain lea Sámis. Son namuhii ovdamearkan ahte Sámi allaskuvla dáhttu dutkat dáid áššiid ja dárbbašit dása ruđaid.

    Ráđđehus lea earret evttohan 30 miljovnna ruvnnu SAMINOR 3 sámi dearvvašvuođadutkamii, maid Sámi dearvvašvuođadutkama guovddáš Romssas čađaha.

    Stortinget
    Foto: Ina Marie Sigurdsen / NRK
  • Kulturministeren deltar i debatt om samehets

    Samehets: Hva skal vi gjøre? Det er et av spørsmålene som tas opp under debatten om hets og diskriminering av samer på Tromsø bibliotek 14. mai.

    Flere undersøkelser viser at problemet er utbredt.

    33 % i Nord-Norge har observert hatprat mot samer det siste året og 24 % i sørsamiske områder. 11 % av de som er bosatt i Nord-Norge har et negativt inntrykk av samer (NIM 2022).

    Professor Torjer Olsen modererer samtalen, og Emil Kárlsen spiller.

    Her møter du blant andre:

    Lubna Jaffery, kultur- og likestillingsminister

    Runar Myrnes Balto, sametingsråd

    Gunnar Wilhelmsen, ordfører

    Bente Ovedie Skogvang, styreleder Riddu Riđđu

    Tom Høgli, styremedlem Samisk Hus Tromsø

    Sara Katrine Aleksandersen, styremedlem fra Norske reindriftssamers Landsforbund Ung

    Lisa Pedersen, fra #DoarváiDál/noknu

    Ketil Lenert Hansen, Professor fra UiT

    Lubna Jaffery
    Foto: NTB