NRK Meny
Normal

Næringslivet viser ingen interesse

Husbehovet på Drag i Tysfjord er ikke så stort likevel. Det viser den labre interessen etter at et husbyggingsfirma nå har igangsatt en større utbygging.

Skogryddinga er i gang på Hamnhågen boligfelt, men interessen er heller laber
Foto: Sander Andersen / NRK

I flere år har manglende satsing på husbygging fått skylda for for at Dragsamfunnet ikke har fått utvikle seg i takt med etablering av nye arbeidsplasser. Det lokale næringslivet investerer for millioner, nye arbeidsplasser skapes, og folk klager over mangel på husvære. Men mangel på boliger på Drag er likevel ikke så stort.

Det viser den heller labre interessen etter at et byggefirma har igangsatt et prosjekt med til sammen elleve boenheter på Hamnhågen på Drag.

Næringslivet svikter

Tirsdag var rydding av skog i gang på det som skal bli et nytt boligfelt med to firemannsboliger, én tomannsbolig og en enebolig. Før boligbyggingen igangsettes skal det etableres vei, vann, avløp og strøm til dette sentrumsnære boligfeltet med gangavstand til både skole, butikk og fergekai.


Bernt Langås, i entreprenørfirmaet Bodø Bygg og Innredning ser at det er liten interesse for dette prosjektet og sier de som har ropt mest og høyest ikke viser interesse når tilbudet er der.

-Jeg venter svar fra næringslivet på Drag. Om de svikter eller bare er sene vet jeg ikke. Vi har satt dette i gang også med tanke på det lokale næringslivet, og prosjekterer derfor leiligheter med tanke på dem. Men det ser ut som vi er sviktet.

Bernt Langås er likevel ikke redde for å satse.


–Jeg tror at bare man kommer i gang og folk ser at det skjer noe, så er det enklere å få avsetning.

Behovet ikke så stort lenger

Næringslivet på Drag sendte et felles opprop til Tysfjord Kommune for vel to år siden for å sette fokus på den stor husmangelen på Drag.


Fabrikksjef ved kvartsbedriften Norwegian Crystallites på Drag mener behovet for hus for deres del var større da enn nå.

– Vi er positiv til planene om å få flere hus til Drag selv om vi for tiden ikke har behov. Vi har rekruttert ansatte lokalt, og noen av dem har jo allerede hus, eller de har ordnet med husvære selv. I tillegg har vi kjøpt et hus som vi har gjort to boenheter av. Men vi vet jo ikke framtida. Vi vokser fortsatt, og vil fortsatt ha behov for fagfolk, sier fabrikksjef Asbjørn Bye.

Alle har ikke ressurser

Ordføreren Anders Sæter i Tysfjord bekrefter at de mottok et opprop fra næringslivet poå Drag for et par år tilbake, og han tror også at interessen vokser når folk ser at det skjer noe. Men han legger til at mange ikke har ressurser til å investere for rundt en million kroner til hus eller leilighet.

Kommunen har valgt å kjøpe én de nye firemanns-boligene som settes opp på Hamnhågen, og de vurderer samtidig å selge en del av deres eksisterende boligmasse når en eventuell kommunal boligstiftelse er etablert.