Hopp til innhold

Først fikk hun god oppdragelse, så en joik

Hun er yndlingsdatteren min, for jeg har jo bare henne, sier Øystein Dolmen om hvorfor han valgte datteren og enebarnet Maria (26) som joikemottaker da han ble med i serien Muitte mu – Husk meg.

Hoppende glad Øystein etter fremføring av joiken
Foto: Johan Mathis Gaup / NRK

Far og datter har alltid hatt et nært og godt forhold. Øystein gjorde alt han kunne for at de ikke skulle gli fra hverandre etter at han og Marias mor gikk fra hverandre da datteren var fire år gammel.

Lommelerke med i barnehagen

Øystein ønsket at datteren skulle få mat og drikke som ikke hadde tilsetningsstoffer. Dermed ble det noen turer i skog og mark der de også hentet kildevann. Dette vannet sendte pappa Øystein med i barnehagen. Men det kom beskjed fra barnehagen om at en lommelerke ikke var det mest høvelige for en liten jente å ha med seg, forteller en lattermild Øystein.

Øystein Dolmen fremfører joiken til sin datter Maria.

- Det er fantastisk å skulle lage en joik som skal vise essensen av livet man har hatt sammen med et menneske. De første årene i barnets liv er jo preget av mye nærhet. Så kommer ungdomstida med litt distanse, før de til slutt flytter ut, sier Øystein.

Les også:

Joiken kom og forsvant igjen

Når to kaffeelskere møtes, blir det gjerne mange pratestunder over en kopp kaffe. Disse stundene var nyttige for både lærer og elev. Joikelærer Berit Alette Mienna måtte nemlig vite så mye som mulig om Maria for å hjelpe Øystein å finne hennes joik.

Det ble noen intense dager med prøving og feiling. Og det skulle vise seg at joiketoner som virker veldig fine og høvelige den ene dagen, bare forsvinner i løpet av natta. Dette fikk Øystein erfare det siste døgnet i Karasjok. Lettere nervøs møtte han opp i hytta i skogen, uten å vite helt om joikelæreren ville godkjenne resultatet.

Hvordan det hele var, vises på NRK1 lørdag 4. februar, kl. 22.25

Korte nyheter

  • Máŋggas boikohttejit Freia

    Máŋga fitnodaga leat dán vahkku dieđihan ahte sii heitet vuovdimis Freia-buktagiid. Dáid gaskkas leat earret eará girdifitnodagat SAS ja Norwegian, Strawberry hoteallat ja Norgga turistasearvi (DNT).

    Sivvan boikohttemii lea ahte Ukraina antikorrupšuvdnaeiseváldi almmuhii dán vahkku čáhppeslisttu fitnodagain mat veahkehit ruhtadit ruošša stáhtakássa. Freia eaiggát Mondelez lea okta dain.

  • Øker bemanningen i kampen mot fiskesmugling

    Tollvesenet øker bemanningen ved Narvik/Bjørnfjell tollstasjon for å forhindre smugling av fisk over grensa, skriver Fremover.

    Smugling av fisk er et utbredt problem. Utenlandske turister har lov til å ta med seg 18 kilo hvitfisk ut av Norge, men hvert år stoppes mange turistfiskere med for mye fisk i bagasjen.

    For eksempel stoppet tollerne i Junkerdalen en bil med over 700 kilo fisk i mars.

    – Fisk er et satsingsområde for Tollvesenet, sier seksjonssjef ved tollstasjonen Reidar Krogstad til Fremover.

    Dersom du blir stoppet med for mye fisk på vei over grensa, er startboten på 8.000 kroner. Videre øker boten med 200 kroner per kilo.

    – Men det virker som om bøtene ikke svir nok. Det mest absurde er at noen av de som blir tatt, betaler bøtene kontant. Når de kan cashe ut på den måten, er det fristende å tro at de gambler på at de kan bli tatt. Jeg tør ikke tenke på hvor mye de som ikke har blitt tatt ellers, har fått med seg ut av landet, sier Krogstad til avisen.

    Filetbeslag på Bjørnfjell tollsted
    Foto: Narvik tollsted
  • Topp nummer 9 for Kristin Harila

    Klatreren Kristin Harila og Tenjen Sherpa nådde toppen av verdens åttende høyeste fjell i natt. Manaslu i Nepal rager 8163 meter over havet, og er fjell nummer 9 i Harilas verdensrekordforsøk. Nå gjenstår fem topper over 8000 meter. Harila og laget hennes har fire måneder på seg til å slå den gamle rekorden, men de har allerede annonsert at de vil gjøre det på vesentlig kortere tid – kun tre måneder i alt.

    Kristin Harila, her i Katmandu tidligere denne måneden, siktet mot verdensrekord.
    Foto: Niranjan Shrestha / AP