Hopp til innhold

Hyller venninnen med personlig joik

Margaret Berger mener hun kan takke Anneli Drecker for at hun ble artist. Nå hyller hun Drecker med egenkomponert joik.

Anneli Drecker og Margaret Berger

NÆRE VENNINNER: Anneli Drecker har betydd mye for Margaret Berger gjennom karrieren.

Foto: Johan Mathis Gaup / NRK

– Det er hakket bedre å bli udødeliggjort via en joik, enn å shoppe seg en stjerne der ute i universet, sa Anneli Drecker like etter at hun hadde fått en joik av sin venninne og artistkollega Margaret Berger.

Men her får du en smakebit av joiken:

Utdrag av Margaret Bergers joik til Anneli Drecker

Fra Idol og Eurovision til joik

Margaret Berger ble for alvor kjent i Norge da hun som 18 åring stilte opp i konkurransen Idol i 2004. Siden den gang har hun deltatt i Eurovision song contest, der hun sikret Norge en fjerdeplass med låta «I feed you my love».

Da Margaret fikk muligheten til å lære mer joik, og at hun via det skulle hedre en hun har kjær, så valgte hun altså sin nære venninne Anneli Drecker.

Anneli var dommer i Idol da Margaret var deltaker. Margaret mener at hadde det ikke vært for henne, så hadde hun ikke hatt den karrieren hun har i dag.

– Anneli var der, og hun så meg da jeg var en ung og usikker artist. Det er viktig å takke mennesker som man møter i livet, og det gjør vi kanskje ikke ofte nok, sier Margaret.

Ánde Somby og Margaret Berger

Margaret Berger fikk god hjelp av sin mentor Ánde Somby.

Foto: NRK

Lærte mye om seg selv

Hennes joikelærer er Ánde Somby, og han er kjent for sin tolkning av blant annet «Ulvejoiken». Han tar sin norske kollega med inn i en verden som viser seg å være ganske kronglete. Det å skulle beskrive noen inn med kun toner og ingen ord er noe som Margaret ikke er vant med, og de tar noen runder før det til slutt blir en joik.

Berger lærte mye om seg selv i prosessen. Hun beskriver det som litt klisjé, at hun måtte finne urkvinnen i seg på en reise inn i en annen verden.

– Jeg lærte at joik er sjamansk. Det er konstruert for å sette deg i transe. Jeg skulle joike en person og det var viktig at joiken skulle bli sann.

Berger er den andre personen som skal i ilden i programserien «Muitte Mu» eller «Husk meg», hvor kjente nordmenn utfordres til å joike et menneske som står dem nær.

Mer om hvordan joiken ble til, og hvordan det var for Margaret å være i Karasjok får du se på NRK1, lørdag 21. januar kl. 22.25.

Korte nyheter

 • Ingen Oscar-nominasjon på La elva leve

  Det blir ingen Oscar-nominasjon Ole Giævers film «Ellos eatnu – La elva leve».

  Den norske Oscar-komiteen har i dag bestemt at regissørs Margreth Olins dokumentarfilm «Fedrelandet» skal være Norges Oscar-kandidat i kategorien beste internasjonale film.

  Komiteen kom først frem til en kortliste på tre filmer, «A Happy Day», «Ellos eatnu - La elva leve» og «Fedrelandet».

  Ellos eatnu - La elva leve - Stillbilde
  Foto: Mer Film
 • Historisk seier for urfolk i Brasil

  Sent i går norsk tid avgjorde brasiliansk høyesterett at den såkalte Marco Temporal, som begrenser urfolks rettigheter til sine territorier, er grunnlovsstridig.

  – Dette er en veldig viktig seier som vil få store konsekvenser, både for urfolk og for regnskog i Brasil, sier Tørris Jæger, generalsekretær i Regnskogfondet.

  Kjennelsen i høyesterett i Brasil er et resultat av mange års kamp mot krefter som ønsker å uthule rettighetene til urfolk og beskyttelsen av deres landområder.

  Urfolksprotest i Brasilia
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Bálkkašupmi Ellai

  Ikte oaččui Ella Marie Hætta Isaksen Nordic Pioneer Prize bálkkašumi dán jagi ovddas. Son lea okta njealji nuorra olbmos geat dán jagi ožžo bálkkašumi.

  Son oažžu bálkkašumi go áŋgirit bargá sámi kultuvrra gáhttemiin, sihke giela, vuoigatvuođaid ja maiddái iežas dáiddalaš máhtuin, daddjo bálkkašumi čilgejumis.

  Ella jurddaša oppalaččat ja gudnejahttá eamilábmogiid dáiddu. Bálkkašupmi sáhttá movttiidahttit su joatkit bargguinis ja soaitá govket saji dálkkodit Sámi servodaga, daddjo čilgejumis.

  Nordic Pioneer Prize lea oassi Davviriikkaid Ministarráđi nuoraid fierpmádagas man jurdda lea movttiidahttit ođđa jurddašeami vai šattašii eambbo oadjebassan orrut Davviriikkain ja vai Davviriikkat šattašedje eambbo ovttadássásažžan ja demokrahtalažžan.

  Ella Marie Hætta Isaksen på Nordic Pioneer Prize 2023 utdelingen i København med trofeet i handa.
  Foto: Christoffer Asman / Kongshaug Productions