Hopp til innhold

Måtte bløffe til ektemannen

– Jeg tenkte at det er lettest å finne en melodi om ham som virkelig bor i hjertet mitt, og som virkelig står meg nærmest, sier Elisabeth Andreassen om hvorfor det ble ektemannen Tor som fikk en joik av henne.

Elisabeth Andreassen med familien sin
Foto: Johan Mathis Gaup / NRK

Ekteparet Andreassen hadde ingen hemmeligheter for hverandre, så det ble ganske tidlig klart for Elisabeth at hun måtte ty til noen hvite løgner overfor ektemannen Tor. Han visste godt hvilke oppdrag hun jobbet med til enhver tid, og slik var det med joikeprosjektet også.

Tidlig bestemte hun seg for å bløffe litt, så Tor var i den tro at hun laget en joik til sin samarbeidspartner og venn Rolf Løvland.

Hedres på samisk vis

Hun var aldri i tvil om at det var ektemannen gjennom 22 år hun ville joike, når hun først skulle hedre noen på samisk vis.

– Ham kunne jeg gjort alt for. Han var den første jeg ville ha barn med. De tankene tenkte jeg kunne skape en god melodi, forteller Elisabeth Andreassen.

Med god hjelp og veiledning fra sin joikelærer Sara Marielle Gaup Beaska klarte hun til slutt å finne den rette stemningen og melodien. Klokken halv ett om natta kom den til henne i form av tanken på fugler, og da særlig en ørn. Tor har alltid vært glad i fugler, så bildet av en flyvende ørn kom med melodien til joiken.

Joiken som Elisabeth Andreassen laget til sin mann i programserien Muitte mu - Husk meg

Udødeliggjort like før sin bortgang

I slutten av mai 2016 kom familien Andreassen til Karasjok. Både ektemann Tor og parets to døtre Anna (21) og Nora (19) er spente der de sitter sammen med et lite publikum.

– Det var veldig gøy at Tor satt der og ventet på at Rolf Løvland skulle dukke opp, sier Elisabeth. Ansiktsuttrykket hans viste tydelig hvor satt ut han ble da det gikk opp for ham at joiken var tilegnet ham og ikke Løvland.

Fikk trøst i joiken

Tre uker etter fremføringa skjer det ufattelige. Den 13. juni går Tor bort, 64 år gammel. Selv om familien er i sjokk, så fortsetter Elisabeth å gjøre det hun tror Tor hadde ønsket at hun skulle gjøre - å jobbe.

– Jeg får veldig mye trøst ut av det. På den måten kan jeg være sterk for jentene våre, og inspirere dem til å se at livet kan gå videre, forteller Elisabeth.

Det sies at den som har fått en joik er udødeliggjort. At joiken lever videre når man selv er borte.

Det var noe tragisk og uventet, men desto finere at jeg har fått lov til å gjøre en slik kjærlighetserklæring til Tor. Det blir ikke noe ubehagelig å se dette på TV, det blir bare vakkert, sier Elisabeth Andreassen.

– Jeg har hørt på opptak av joiken hans mange ganger, men jeg har ikke joiket den. Jeg har veldig lyst til å bruke den etter at programmet har gått på tv. Da kommer jeg til å fremføre den på alle mine konserter, hvis det er mulig, avslutter Andreassen.

Klipp fra Muitte mu, der Elisabeth Andreassen og Sara Marielle Gaup Beaska jobber sammen.

Korte nyheter

  • Dáhttu kártejuvvot makkár eanadárbbut bohtet dálkkádatrievdama geažil

    Sámediggi váillaha analysaid ja kártema das makkár dárbbut šaddet eatnamiidda dálkkádatrievdamiid geažil.

    Nu daddjo áššečilgehusas dálkkádatrievdamiid áššái maid Sámediggi gieđahallá dievasčoahkkimis boahtte vahkus.

    Daddjo maiddái ahte ferte dárkilit guorahallat mo dálkkádatrievdamat ja doaimmat daid hárrái, čuhcet sámeriektái.

    Nu gáibida Sámediggi ahte sámiid vuoigatvuođat vuhtii váldojit boahtteáiggi dálkkádatbarggus, árvaluvvo áššečilgehusas.

    Støre + Muotka Sametinget
    Foto: Inga Máret Solberg Åhrén / NRK
  • Luvvet sámediggeáirrasin

    Sandra Marja West, Gáissi válgabires Norgga Sámiid Riikkasearvvi ovddas, luvvejuvvo sámediggeáirrasin go lea šaddan polithkalaš ráđđeaddin sámediggeráđđái.

    Vidar Andersen gorgŋe bistevaš áirrasin Sandra Márjá West sadjái.

    Dán árvala Sámedikki dievasčoahkkinjođihangoddi dievasčoahkkimii.

    Sandra Marja West lytter under sametingsdebatt
    Foto: Samuel Frode Grønmo / NRK
  • Biednadåhpe Elim la 100 jage

    Les på norsk.

    Biednadåhpe Elim Ájluovtan Hábmera suohkanin tsieggiduváj ja rabáduváj jagen 1923 nissunmisjåvnnålihtudisás Kvinnelige Misjonsarbeidere (KMA). Sij dåjmadin institusjåvnåv "Fredly" Ájlátten dallusj Divtasvuona suohkanin.

    Biednadåhpe tsieggiduváj Ájluovta lahka gånnå KMA máhtij ulmutjijt tjoahkkit almulattjat, ja aj barggat evangelakbargujn sierraláhkáj mánájda.

    Vuonarijka Sámemisjåvnå guovllojådediddje Gasska- ja Lulle-Vuonan Øyvind Fonn subtsas dát la biednagoahte mav Sámemisjåvnnå åstij jagen 1935 gå joarkkin misjåvnnådåjmajt ja institusjåvnåjt Divtasvuonan. Dálla doajmmá biednadåhpe dagu dábálasj rijkkabiednadåhpe gånnå sárnnediddje guossidi. Gávnnuji moattelágásj misjåvnå ma aneduvvi biednadåbev.

    – Gávnajma, gå Divtasvuonajn bargajma, tsieggidum la jagen 1923, ja navti l aj tsiekkadus tjuohte jage vuoras. Ja juogu dal bájkálasj doarjjaaddne dav ásadi jali márjju Sámemisjåvnnå ávvudallamav ásat dán tjavtja birán ja ávvudalli viesso l juo tjuohte jage, javllá Fonn.

    40 jage dás åvddål vuobddin Sámemisjåvnnå tsiekkadusájt Fredly gånnå åvddåla institusjåvnåv dåjmadin, ja uddni dåssju Elimav dåjmadi.

    Gulldala ienebuv Vuona Sámemisjåvnå dåjmaj birra Divtasvuonan dánna.

    Bedehuset Elim er eid av Norsk Samemisjon. Elim er 100 år i 2023.
    Foto: Elena Junie Paulsen / NRK