Milliongjeld kunne vært forhindret

Noen måneder før ConIFA World Cup forlot flere personer styret som arrangerte cupen. En av de som allerede da ante konsekvensene var Jerker Bexelius.

Conifa World Cup 2014

ConIFA World Cup gikk i minus under årets arrangement som ble resultatet av blandt annet at live-sendingene på nettet ble hacket, publikumstallet ble ikke så høyt som forventet, flere trakk seg fra styret og de lyktes ikke med å få tak i nok sponsorer.

Foto: Sergey Gavrilov/NRK / NRK

Arrangørene for årets ConIFA World Cup hadde forventet publikumsrekord og millionfortjeneste, men resultatet ble et tap på 2,2 millioner kroner.

På cupen tjente de 130.000 kroner i billettsalget. Målet var å selge 40.000 pay per view for 5 euro stykket når de sendte kampene live på nettet. Men bare 1144 personer betalte, fordi pay per wiew-løsningen ble hacket og folk kunne se den gratis.

Les også:

Milliongjeld etter fotballcup

Trakk seg i siste liten

Gaaltjie kulturcentrum valgte å trekke seg ut av arrangementet etter at de hadde fått tildelt cupen.

– Vi innså at vi ikke hadde den kunnskapen som skulle til for å gjenomføre turneringen, sier Jerker Bexelius i Gaaltjie kulturcentrum.

Jerker Bexelius

Jerker Bexelius i Gaaltjie kulturcentrum innså at de ikke hadde den kunnskapen som skulle til å gjennomføre et så stort arrangement og valgte å trekke seg.

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

Han sier de innså at dette ble for stort arrangement og at de ikke kom til å greie dette økonomisk. De foreslo til ConIFA å nedskalere arrangementet og gjennomføre det med enklere midler og et lavere budsjett, eventuelt å avlyse hele greia. Likevel var ConIFA overbevisst om at de kom til tjene store penger på cupen, og at de ville få penger inn fra sponsorer.

ConIFAs president Per Anders Blind sier også at de har forsøkt å redde kampene etter at Gaaltjie kulturcentrum trakk seg.

– Det kjentes som om de dro ned buksene våre og jeg nesten begynte å kaldsvette. Vi hadde jo takket nei til to andre gode søknader allerede, sier Blind.

– Dere tenkte ikke på å avlyse?

Per-Anders Blind

ConIFAs president Per Anders Blind sier de forsøkte å redde arrangementet, men endte med et tap på 2,2 millioner. Han sier det er helt for jævlig, både for ConIFA og for dem som de skylder pengene til.

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

– Nei. Vi tok et møte og kom frem til at vi skulle heller lage et VM-selskap, sier han.

– Dette virket som en god løsning da samarbeidspartnerene virket dyktige og troverdige, forteller Blind.

Begynte ane uro

Men etterhvert begynte de å ane uro da det ikke kom inn penger fra for eksempel sponsorer og det viste seg at de som var satt til ansvar for dette ikke hadde den rette kompetansen for jobben.

Tilsammen er 3 millioner brukt, og mye a det er på tjenester i forbindelse med arrangementet. Ikke kom det så mange publikummere som forventet heller så inntekten ble mye mindre enn forutsett. Det var altså mye som gikk galt i forhold til arrangementet, og som resultatet av det ble de sittende med en enorm utestående gjeld på 2 millioner kroner.

– Jeg har medfølelse for de har levert produkter og tjenester til turneringen og vi skylder penger til. Det er for jævlig, både for oss og mot dem vi skylder penger. Vi ønsker å løse dette så fort som mulig, sier Per-Anders Blind.

– Men desverre kan vi ikke gå tilbake og ender historien. Vi kan bare lære av den og fokusere på løsninger, sier han.

Han sier at han ønsker å kunne dra fra Østersund med rak rygg, og at situasjonen de har havnet i ikke er noe hyggelig. Han ønsker å få ordnet opp så fort som mulig tror imidlertid at de vil kunne løse dette iløpet av 2014.