MGP-Fred dagen derpå: – Vet ikke hvor de andre er

OSLO/KARASJOK (NRK) MGP-vinneren Fred Buljo har ikke sovet et eneste sekund i natt og har «mistet» resten av gruppen. – Det er faktisk deilig å være litt alene nå, sier MGP-vinneren.

Fred Buljo etter MGP-seieren

KAFFE: Det er redningen for Fred Buljo (bildet) dagen derpå.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

Lørdag kveld vant de Melodi Grand Prix og skal til den internasjonale finalen i Tel Aviv i midten av mai. I den nasjonale finalen slo de ut Adrian Jørgensen i gullfinalen.

Dagen etter seieren i MGP møtte Keiinos Fred Buljo NRK i frokostsalen på hotellet hvor de har bodd.

Mannen som lørdag kveld joiket for første gang virket trøtt der han satt ved frokostbordet. Omringet rundt han var fire kopper kaffe og seiersrusen var fortsatt intakt.

Det som derimot ikke var intakt var resten av gruppen. I løpet av natten har de vært på MGP-avslutningen og ikke møtt hverandre etter dette. Alexandra Rotan og Tom Hugo var «sporløst forsvunnet».

  • Se Keiino-gruppens opptreden i videovinduet under:

Null søvn

Da NRK intervjuet Buljo visste han ikke hvor resten av gruppen var, men samtidig var han klar på at det var deilig å være alene.

– Jeg er veldig glad for at vi vant og det er så gøy når folket har tatt så godt imot sangen vår. Stolt og veldig lykkelig, det er vel to ord som oppsummerer hvordan jeg har det nå, sier Buljo.

I mai skal han joike foran nesten 200 millioner TV-seere fra hele Europa. For den norsk-samiske gruppen KEiiNO blir det nok enda mer press på, enn hva det er nå.

– Det ble ingen søvn i natt, så nå er jeg her og drikker et par kopper kaffe, så jeg blir klar for pressekonferansen som starter klokken 1230.

Keiino vant MGP 2019

JAAA: Slik så det ut da Keiino-gruppen fikk seiersbeskjeden.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

– Hørt rykter om at vi har vunnet

Resten av lørdagen gikk med til intervju og møte fans etter seieren. Enn så lenge har ikke seieren rukket å sunke inn for Kautokeino-mannen.

– Jeg har hørt litt rykter om at vi har vunnet ja, men jeg har ikke tenkt på Tel Aviv i det hele tatt. Det blir bare så morsomt å delta der, sier Buljo.

I dagene fremover blir det pressekonferanser og promotering for KEiiNO. Frem mot mai skal også gruppen ha konserter i blant annet London, Paris og Tyskland.

Eurovisions joikehovedstad

Det er tredje gang joik er med i Eurovision-finalen, alle de som har joiket er fra Masi og Kautokeino.

Mathis Hætta og Sverre Kjeldsberg

Mathis Hætta og Sverre Kjeldsberg under åpningen av riddu riddu 2012.

Foto: Anne Randi Solbakken / NRK

I 1980 var det Mathis Hætta og Sverre Kjelsberg som sto på scenen og joiket «Sámi ædnan». I 2000 var Johan Sara jr. og Roger Pontare i Eurovision-finalen for Sverige med låten «When Spirits Are Calling My Name». Mathis Hætta mener KEiiNO er de rette vinnerene.

– KEiiNO var helt klart best, og nå må de bare jobbe masse før Eurovision-finalen i Tel Aviv. Og jeg håper KEiiNO går til topps der, sier Mathis Hætta.

  • Se tegnspråktolken «klikke» under Hank von Hells låt:
Tegnspråktolk Ragna Huse ga alt for å gi seerne rockemagi under fremførelsen av «Fake It» med Hank von Hell på MGP

Tegnspråktolk Ragna Huse ga alt for å gi seerne rockemagi under fremførelsen av «Fake It» med Hank von Hell på MGP