MGP: Var Keiinos korist – nå håper Marianne å møte dem i finalen

De to samiske artistene Marianne Pentha og Mikkel Gaup har siden barndommen hatt samme drøm; Å få være med i Melodi Grand Prix. Nå oppfyller de drømmen sammen.

Marianne Pentha og Mikkel Gaup, ute på opptak til musikkvideo

UTE PÅ VIDDA: Her er Marianne og Mikkel avbildet under innspilling av musikkvideo.

Foto: Denise Aastrøm

En sterk duo

Mikkel Gaup (53) var sikker i sin sak da han skulle velge den kvinnelige stemmen til låten som skulle sendes inn til MGP. Stemmen han tenkte på tilhører 40 år gamle Marianne Pentha.

Marianne på sin side har flere ganger takket nei til forespørsler om å synge på MGP-bidrag. Men låten fra Mikkel føltes riktig. Derfor takket hun ja etter bare noen dager.

Mikkel Gaup og Marianne Pentha

NY SAMISK DUO: Mikkel og Marianne gleder seg stort til å fremføre låten «Pages» for TV-seerne.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

– Mikkel representerer det tradisjonelle og jeg det moderne, sier hun om dynamikken og kjemien i samarbeidet.

Marianne forteller at hun føler seg meget godt ivaretatt av sin kollega Mikkel, og beskriver ham som stødig og trygg.

– Marianne er en dyktig artist, og hun synger bra på så mange språk, sier Mikkel om sin partner. Han selv føler at kombinasjonen dyktig sanger og erfaren joiker er styrken deres.

Oi! Keiino er med!

I januar satt Marianne og fulgte spent med på den første presentasjonen av årets MGP-bidrag. Da Keiino ble presentert helt på slutten fikk hun hakeslipp.

– Skal jeg konkurrere mot dem?! tenkte hun.

Marianne sier hun er fan av Keiino, og at de er tøffe konkurrenter å slå.

– Tenk at det kanskje blir to samiske innslag i den norske MGP-finalen, sier en henrykt Mikkel.

Han synes det er veldig bra at det samiske nå ser ut til å bli mer naturlig innlemmet i store sammenhenger, som for eksempel MGP og ESC.

Digger samisk konkurranse

Fred Buljo i Keiino har fulgt med på dagens offentliggjøring, og han synes det er flott at Marianne og Mikkel har blitt valgt ut til årets delfinaler.

– Vi i Keiino elsket å ha Marianne som korist, og setter stor pris på den jobben hun gjorde i Tel Aviv i 2019, sier Buljo.

Keiino sammen med koristene

ESC 2019: Keiino tok Europa med storm med bidraget «Spirit in the Sky», og Marianne Pentha var en av koristene som fikk være med til finalen i Tel Aviv.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

Han synes det er en veldig bra ting for det samiske musikkmiljøet at hele to låter med innslag av joik blant årets bidrag, og at det viser bredden i samisk musikk.

– Selv om joik er et element både i «Pages» og vår låt «Monument», er det to veldig ulike låter, sier Fred Buljo, som selvfølgelig måtte høre låten straks den ble lagt ut.

Mannen bak låtene

Mannen som ble kontaktet av Mikkel heter Robin Lynch. Som låtskriver er Lynch et velkjent navn i MGP-sammenheng.

Sist han deltok i denne konkurransen var i 2020, da sammen med Elin Kåven under navnet Elin & The Woods. Lynch sier at for ham personlig er det like moro hver gang en av hans låter blir plukket ut.

– Musikk skal jo ikke ligge i en skuff og støve ned, sier Lynch, som gleder seg stort over at en av hans låter nå konkurrerer om finaleplass på selveste samenes nasjonaldag.

Klare for MGP-finale

ET GODT ÅR FOR Norge: Her er Robin Lynch sammen med artist Margaret Berger. Hun sang Norge inn på en 4. plass i ESC 2013 med låten «I feed you my love» skrevet av Lynch.

Foto: Privat