FRA VENSTRE: Kåre Magus Bergh, Silje Nordnes og Ronny Brede Aase leder femte delfinale av Melodi Grand Prix 2021.
Foto: Julia Marie Naglestad

Disse artistene var med i MGP 2021

Melodi Grand Prix – Norges største musikkfest gikk av stabelen 20. februar.

Etter fem delfinaler og én siste sjanse-sending, var det klart for en heidundrandes finale med 12 artister den 20. februar.

Vinneren ble TIX med låta «Fallen Angel».

Hør låtene på Spotify / Tidal

Disse deltok i finalen, 20. februar

I alfabetisk rekkefølge

Atle Pettersen

«World On Fire»

Tekst og melodi: Atle Pettersen, Jesper Borgen, Magnus Clausen, Alexander Pavelich og Peter Daniel Newman

MGP 2021 Atle Pettersen
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Hør «World On Fire» av Atle Pettersen.

Atle Pettersen (31) er en vokalist, låtskriver og programleder fra Skien.

Han er tidligere kjent som vokalist i bandet Above Symmetry og The Scheen. I 2014 vant The Scheen Emergenza festival, verdens største musikkonkurranse for usignerte band med hele 34 000 deltakere fra 150 land.

Atle Pettersen hadde sitt gjennombrudd i X Factor i 2010, og ga samme år ut debutsingelen «Light on» som soloartist. Låten nådde 6. plass på VG-lista. I 2011 kom debutalbumet «Based on a true Story», som gikk rett inn på en 3. plass på VG-lista.

Atle er godt bevandret i musikkonkurranser på TV, og har ved siden av debuten i X Factor vært å se i både Stjernekamp 2013 og The Hit 2014. Han vant dessuten Skal vi danse i 2011.

De siste fire årene har han også vært programleder for Beat for Beat på NRK.

– Hele livet mitt har jo ledet opp til dette øyeblikket. Endelig skal jeg stå på MGP-scenen, sier Atle.

De senere år har han gitt ut mest musikk på norsk og har også skrevet låter for andre artister, blant annet «Darkside» for Alan Walker. Høsten 2020 gav han ut sitt første julealbum «Tusen julelys».

Til artistoversikt

Blåsemafian feat. Hazel

«Let Loose»

Tekst og melodi: Jørgen Lund Karlsen, Sigurd Evensen, Stig Espen Hundsnes, Benjamin Sefring og Caroline Teigen

MGP 2021 Blåsemafian
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Hør «Let Loose» av Blåsemafian feat. Hazel.

Blåsemafiaen er en av de mest anerkjente blåserekkene i Norge og Europa og består av Sigurd Evensen (27) fra Oslo på trombone, Stig Espen Hundsnes (32) fra Stord på trompet og Jørgen Lund Karlsen (27) fra Fredrikstad på saksofon.

Blåsemafian har samarbeidet med en rekke artister som Marcus & Martinus, Madcon, Cezinando, Angelina Jordan i tillegg til opptredener ved flere TV-produksjoner.

– Vi har jobbet for masse artister. Den seneste tiden har vi jobbet for oss selv, som produsenter og låtskrivere. Da må vi jo kjøre på med det største sirkuset innen denne sjangeren. Veldig stas, sier Evensen.

De siste årene har mafiaen tatt steget frem på scenen for selv å være artisten. De leverer høy energi, unik attitude og musikalitet på internasjonalt nivå.

Featuring artist på Let Loose er Caroline (Hazel) Teigen.

Til artistoversikt

Emmy

«Witch Woods»

Tekst og melodi: Olli Äkräs, Elsa Søllesvik, Morten Franck.

Emmy
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Hør «Witch Woods» av Emmy.

Emmy Kristine Guttulsrud Kristiansen (20) fra Sande i Vestfold kommer fra en musikalsk familie og sang lenge før hun kunne snakke, og har blant annet vært aktiv i koret «Soul Children».

I 2011 var Emmys eldre bror med i MGPjr, noe som fikk henne til å drømme om å være med selv en gang. I 2015 gikk drømmen i oppfyllelse og Emmy stod på scenen i Oslo Spektrum med låten «Aiaiaiai» som har fått over 1,1 million visninger.

– Det er en ære å bli plukket ut til å synge sangen. Den er en blanding av morsom og skummel sang. Folk sier jeg kler den, sier Emmy.

Etter dette ble hun et kjent fjes og fikk mange nye fans blant den unge delen av befolkningen. Deltagelsen i MGPjr resulterte i at hun fikk reise rundt å gjøre konserter og møte fansen. Hun har også sluppet flere singler, inkludert låten «Bjørnar» som har vært den største hiten hennes etter det.

– Over halve livet har jeg hatt det å være med i MGP som en urealistisk drøm. Men nå har det skjedd.

Det er ikke bare som artist Emmy gjør seg bemerket, hun er også en produktiv låtskriver og har skrevet over hundre låter til tross for sin unge alder. Emmy studerer visuell kommunikasjon på Universitetet i Sørøst-Norge, men nå er hun klar til å vise frem mer av sine musikalske kvaliteter på den store MGP-scenen med låten «Witch Woods».

Til artistoversikt

IMERIKA

«I Can’t Escape»

Tekst/melodi: Erika Dahlen (IMERIKA), Bjørn Olav Edvardsen, Morten Franck og Ben Adams

IMERIKA (Erika Dahlen)
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Hør «I Can't Escape» av IMERIKA

Det er første gang låtskriver og sessionvokalist Erika Dahlen (24) fra Orkdal i Trøndelag deltar i MGP, men det gjør hun med litt av en debut: Hun er låtskriver på to av årets låtbidrag, som låtskriver for Kaja Rode med låta «Feel Again» som er direktekvalifisert til finalen og «I Can’t Escape» som hun vil fremføre selv i denne delfinalen.

– Det føltes riktig å delta med denne låta, og det er en interessant mismatch med meg på denne MGP-scenen.

Erika har bakgrunn fra Liverpool Institute for Performing Arts, også kjent som Paul McCartney-skolen, der hun kom inn til tross for at hun ikke hadde studiekompetanse. Derfra har ruta vært et lite eventyr. Erika har vokst som artist og låtskriver, og i 2021 vil hun slippe mer musikk under artistnavnet IMERIKA.

Erika Dahlen er opptatt av å snakke om vanskelige og tabubelagte temaer gjennom musikken sin, og «I Can’t Escape» handler om vanskeligheten med å komme seg videre etter et brudd, der jeg-personen sliter med å finne fotfeste i en ny hverdag.

Låta har hun skrevet sammen med ingen ringere enn Benjamin Stevens Adams, kjent fra det britisk-norske boybandet A1 sammen med Christian Ingebrigtsen og Mark Read. Adams skriver og produserer for og med andre artister både i Norge, Storbritannia og USA.

Til artistoversikt

Jorn

«Faith Bloody Faith»

Tekst og melodi: Åge Sten Nilsen, Jørn Lande, Eirik Renton, Kjell Åge Karlsen

MGP 2021 Jorn
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Hør «Faith Bloody Faith» av Jorn

Jorn, eller Jørn Lande (52) som er hans fulle navn, har vokst opp på Rjukan og bor nå i Fredrikstad. Han har nærmere 50 internasjonale albumutgivelser bak seg og er oppført på de største salgslistene rundt om i verden, inkludert Billboard.

Jorn er kjent for sin store vokalkapasitet, og er påstått å være den største norske musikalske eksporten siden A-ha og har solgt millioner av album på verdensbasis.

Han har i tillegg til sin solokarriere under navnet Jorn frontet og deltatt i mange band og prosjekter, blant mange flere kan nevnes: ARK, Masterplan, Avantasia, Dracula «Swing Of Death», Beyond Twilight, Vagabond og The Snakes.

De siste årene har han også jobbet med Riot Games og verdens største online spill «League of Legends», der han gir stemme til karakteren Karthus i det fiktive tungmetallbandet Pentakill.

De fleste nordmenn kjenner igjen stemmen til Jørn fra den berømte fotballsangen «Alt for Norge» fra 1994. I MGP deler Jorn scenen med sine medmusikanter Kjell Åge Karlsen, Øyvind Strønen og Eirik Renton.

Til artistoversikt

Kaja Rode

«Feel Again»

Tekst og melodi: Magnus Martinsen, Mirjam Johanne Omdal, Andreas Gjone og Erika Dahlen

MGP 2021 Kaja Rode
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Hør «Feel Again» av Kaja Rode

Kaja Rode er en 22 år gammel sanger født i Oslo som deltok på The Voice 2017, der hun fikk alle dommerne til å snu seg på blind audition. Hun vokste opp i Ulsteinvik på vestlandet og gikk på musikklinja ved Volda videregående skole.

Kaja har tross sin unge alder stått på mange scener og har lang erfaring med å opptre på ulike arrangementer. Hun elsker musikken til blant andre Sam Smith, John Legend og Sia, og inspireres også av mange norske artister.

Hvordan reagerte du da du fant ut at du er med i MGP?

– Jeg måtte gråte litt. Det var så overveldende, men det var veldig gøy, sier Kaja.

Til daglig studerer Kaja Retail Management på BI og jobber med låtskriving, og hun har de siste årene jobbet mye med musikken og å utvikle stemmen sin videre. Nå er hun klar for MGP, i et samarbeid med låtskrivere som kom til via NRK og MGP. Det har resultert i en låt som virkelig får vist fram artisten Kaja Rode.

Til artistoversikt

KEiiNO

«Monument»

Tekst og melodi: Tom Hugo Hermansen, Alexander Nyborg Olsson, Fred Buljo, Alexandra Rotan og Rüdiger Schramm

MGP 2021 Keiino
Foto: Peder Carlsen / Keiino
Foto: Peder Carlsen / Keiino

Hør «Monument» av KEiiNO.

Kombinasjonen av dansbar pop og samisk joik trollbandt Europa, og KEiiNO fikk flest publikumstemmer av alle under Eurovision 2019.

«Spirit in the Sky» var verdens nest mest virale låt på Spotify, den var på hitlistene i flere europeiske land, toppet VG-lista og ble nominert til Spellemann for Årets låt.

– «Monument» er en mer voksen versjon av «Spirit in the Sky». Vi viser at vi har kommet litt videre, sier Fred som også røper at han endelig får vist frem rappingen sin.

Siden debuten i MGP 2019 har KEiiNO gitt ut 14 sanger som til nå er strømmet over 60 millioner ganger. De har turnert over hele Norge, spilt for fulle hus i Europa og Australia og ble utnevnt til FN-ambassadører for urfolksspråk. Nå stiller de seg igjen til disposisjon for poplandslaget.

De forteller at «Monument» handler om sporene vi etterlater oss, opplevelsene man husker, de sterke relasjonene. Den er en hyllest til de som beriker andres liv, men som ikke får statuer reist eller gater oppkalt etter seg.

– Låten ble til på en liten hytte på Sørlandet, da Fred stilte spørsmålet «hva står igjen etter et endt liv?». Hvilke opplevelser og relasjoner er det livet har bestått av? Dette er en hyllest til de som ikke får reist monumenter eller statuer etter seg, sier Rotan.

Til artistoversikt

KIIM

«My Lonely Voice»

Tekst og melodi: Kim Rune Hagen, Espen Andreas Fjeld, Vebjørn Jernberg og Niklas Rosström

Kim Rune
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Hør «My Lonely Voice» av KIIM.

KIIM, Kim Rune Hagen (30), er født i Porsgrunn, vokste opp i Heddal i Telemark og bor nå på Notodden.

KIIM slo igjennom med en tredjeplass i Idol 2007. Etter det var han et par år aktiv med bandet Spinning Foundation som blant annet varmet opp for A1 og Europe. Bandet laget også supporterlåten « Nå har vi kommet hjem» for fotball-laget Odd Grenland.

– I 2019 hadde jeg 134 spillejobber, så kom 2020 og det ble ganske stille. Men jeg har funnet gleden i å skrive sanger igjen.

Så kom en periode der han la musikken på hylla og ville ble eiendomsmegler, før musikken igjen tok ham og han har vært aktiv på festivaler med The Norwegian Soulband på blant annet Sildajazzen, Notodden Bluesfestival og Skien Live.

– Jeg har masse venner som har vært med i MGP, som sier at det er så gøy å være med. De forteller at dette er noe annet enn en vanlig spillejobb, så jeg er spent.

Siden den gang har vi også sett ham i The Voice 2015, Beat for beat og Allsang på grensen.

De siste årene har han gjort en lang rekke eventer og arrangementer med Hans Orkester, primært med coverlåter. I MGP deltar han med en låt han har skrevet selv om egne opplevelser og følelser.

Til artistoversikt

Raylee

«Hero»

Tekst og melodi: Andreas Stone Johansson, Anderz Wrethov, Laurell Barker, Thomas Stengaard og Frazer Mac

MGP 2021 Raylee
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Hør «Hero» av Raylee.

Raylee Charlotte Kristiansen (23) fra Tromøya utenfor Arendal gjorde stor suksess med låten «Wild» under MGP 2020 der hun kom til finalen i Trondheim. Låten er strømmet over 6 millioner ganger på Spotify og hun høstet mange godord fra MGP- og Eurovision-fans også utenfor Norge.

Raylee ga ut sin første plate allerede som 11-åring. Da var hun kjent som barnestjernen «Lotta». I 2008 spilte hun hovedrollen i musikalen «Annie».

De siste årene har Raylee etablert seg som voksen artist, og har gitt ut flere låter. Nå senest i høst slapp hun låten «Unspoken». Året 2020 hadde hun en rekke store opptredener på blant annet Allsang på grensen på TV 2 og Palmesus Classics livestream på VG, etterfulgt av en egen juleturné.

Raylee har vært med i Stjernekamp på NRK i 2014, og i 2015 deltok hun i Melodi Grand Prix med låten «Louder». I 2016 danset hun seg til en tredjeplass i «Skal vi danse» på TV 2.

– I år skal vi tilbake til 80-tallet. Det kan bli spennende. Jeg har en skikkelig power-låt, girlpower denne gangen, sier hun.

Alle som fulgte MGP i fjor forsto at dette er en artist som både har talent for sang og dans.

Til artistoversikt

Rein Alexander

«Eyes Wide Open»

Tekst og melodi: Rein Alexander Korshamn, Christian Ingebrigtsen og Kjetil Mørland

MGP 2021 Rein Alexander
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Hør «Eyes Wide Open» av Rein Alexander

Sang og musikk stod sentralt i Rein Alexanders (49) oppvekst. Allerede som sølvgutt tok sangen ham rundt i hele Norge og verden over. I dag er han en skolert og selvlært, rutinert formidler og fortolker av mange musikalske stilarter.

Norge, USA, Island, London, Italia og Sverige er steder han har kalt hjemme, både som student og profesjonell.

Han har mottatt utmerkelser ved skoler som Royal Academy of Music og The Reykjavík Academy of Singing and Vocal Arts. I 2003 stemte det norske folket ham fram til seier i NRK-programmet Kjempesjansen.

Rein Alexander har gjort utallige konserter og turneer for store publikum. Han har også spilt roller som Jean Valjean i «Les Misérables», Anatoly i «Chess», Terje Vigen, Caston i «Skjønnheten og udyret», Shere Kahn i «Jungelboken», Anton Fugger i «Which Witch» med flere.

I 2020 deltok Rein i delfinale under MGP, der han tok det norske folk med storm med sangen «One Last Time», og dermed tok seg videre til den store finalen i Trondheim.

– Jeg har gledet meg et år, jeg nå, sier Rein.

– Jeg har vært heldig å kunne jobbe med fjorårets vinnere Christian Ingebrigtsen og Kjetil Mørland. Sammen har vi laget en kjempebra partylåt, med budskapet om at vi må ta vare på hverandre for å ha denne livsgleden hver dag.

Til artistoversikt

Stavangerkameratene

«Who I Am»

Tekst og melodi: Tommy Fredvang, Robin Sharma, Lars Horn Lavik, Alexander Pavelich og Peter Daniel Newman

MGP 2021 Stavangerkameratene
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Hør «Who I Am» av Stavangerkameratene.

De fire artistene som utgjør Stavangerkameratene har i tillegg til utgivelser og konserter blitt kjent for et stort publikum via TV.

Kjartan Salvesen vant Idol i 2004, Tommy Fredvang er bl.a. kjent fra X Factor i 2009, Stjernekamp i 2015 og suksessen «Vi elsker ABBA», Glenn Lyse vant Idol i 2007 og Ole Alexander Mæland har bakgrunn som vokalist i Elle Melle og deltok i The Voice i 2012.

– Det har jo blitt et sterkt vennskap. Det startet med mye krangling, og nå er det bare sang og musikk, humrer Salvesen.

Fire år etter sin debut har gutta i Stavangerkameratene nå to album bak seg, over 50 millioner strømminger på Spotify, over 6 millioner visninger på YouTube, flere gull- og platinatrofeer og en rekke norgesturnéer. De regnes i dag som en av Norges mest populære liveband.

– Låten vår handler litt om det vi alle har vært igjennom, å kunne reflektere litt over levd liv og være stolt av det man har fått til. Vi gleder oss til årets fest, sier Fredvang.

Til artistoversikt

TIX

«Fallen Angel»

Tekst og melodi: Andreas Haukeland, Emelie Hollow og Mathias Haukeland

MGP 2021 TIX Andreas Haukeland
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Hør «Fallen Angel» av TIX.

Bak navnet TIX finner vi Andreas Haukeland (27) fra Bærum, en av Norges aller største artister. Andreas forteller at karakteren med pels, solbriller og pannebånd fikk navnet TIX som følge av en oppvekst med diagnosen Tourettes syndrom. Han valgte å ta eierskap til kallenavnet og gjorde det til sitt artistnavn.

I 2015 fikk han sitt første store gjennombrudd med russelåten «Sjeiken» som ble det årets partylåt for russen. Til tross for omfattende debatt blant foreldre og i musikkbransjen, lå hans første album «Dømt og Berømt» over 70 uker på VG-lista.

– Det har vært et annerledes år, og livet mitt handler om å lage musikk til folket. Hvilket sted bedre enn MGP, sier TIX.

I 2018 tok TIX sitt neste skritt på veien mot å bli Norges største popstjerne da han slapp sin første ikke-russelåt, «Shotgun». Samtidig bemerket han seg som låtskriver i inn- og utland med verdenshiten «Sweet but Psycho» med Ava Max, som ble årets mest spilte låt.

Siden den gang har TIX hatt hele syv låter som nummer 1 på Spotify i Norge, og underveis har han omvendt både bestemødre og barn til fans. Under koronavåren 2020 ble låten «Karantene» allemannseie over natten og i starten av mai hadde han hele 11 låter på topp 200 i Norge.

TIX har vært å se både som deltaker i Paradise Hotel og som dommer i Idol.

Til artistoversikt