Melkebilen runder svingen på glattisen - så skjer det som ikke skal skje

Melkeruta er kronglete i Finnmark. Når veien er glatt og lastebilen mangler kjetting kan alt skje på vei til bonden.

Melkeveien i Nord-Troms er kronglete og stormfull. Mikkel David kjører utfor veien - og tilbake på kontoret venter sjefen.

VIDEO: Mikkel David Sara i NRKs serie «Melkeveien» havner på glattisen uten ha påsatt kjetting på hjulene i ukens episode.

På hovedkvarteret venter sjefen - og han er lei av de stadige havariene på verdens nordligste melkerute, som er tema for NRKs serie «Melkeveien».

– Det gikk bra - helt til jeg skulle runde svingen, sier melkebilsjåfør Mikkel David Sara og rister fortvilet på hodet.

 • Kveldens episode av «Melkeveien» kan du se 22.30 her: NRK1 - Direkte

Her i Alta ved en gårdene på en av de aller tøffeste melkerutene står melkebilen der den ikke skal være - i grøfta, og Mikkel David må notere seg en utforkjøring.

Sjåføren forsøker alltid å unngå feilmanøvreringer for at det ikke skal gå galt.

Bilde

STØDIG TIL DAGLIG: – Melka må fram! sier Mikkel David Sara (37) fra Šuoššjávri i Kautokeino kommune - singel, alenepappa og melkebilsjåfør på fjerde året.

Foto: Bilde

Men uhell skjer likevel - og denne sesongen har vært ekstra ille for sjåførene i firmaet han jobber for.

Oppgjørets time

Nå har sjefen Geir Ole Fredeng fått nok.

Det har vært uvanlig mange skader på melkebilene denne vinteren.

Flere av kjøretøyene er på verksted. Firmaet Fredeng AS som har ansvar for all inntransport av melk i hele Finnmark og deler av Nord-Troms har store problemer med å levert melka til meieriene.

– Det er ikke noe gøy å se at ikke alle tar ansvar på jobb. Når det oppstår så mange skader går det utover humøret, sier sjef Geir Ole «The boss» Fredeng.

Melkeveien

HATER SPILT MELK: Dette er sjåførene du møter i NRKs serie «Melkeveien», her avbildet på premierefesten. Fra venstre Geir Ole Fredeng («The boss»), Mikkel David Sara, Charles Pettersen Aasvang og Geir Thomas Fredeng.

Foto: Kenneth Hætta

Han innkaller sjåførene til møte. Det er på tide med en alvorsprat.

Tøffe forhold

Sønnen Geir Thomas Fredeng (22) måtte overta da far var sykemeldt og under kreftutredning. Nå er formen bedre, men utfordringene lar ikke vente på seg.

Sjåførene i «Melkeveien», som sendes torsdager kl. 22.30 på NRK1, kjører ikke mellom stjernene på himmelen.

Deres vei går under stjernene på Finnmarksvidda - og denne uken også i Nord-Troms, hvor vi møter sjåfør Charles Pettersen Aasvang og bøndene Harald Kaasen og Madeleine Strand i Burfjord i Kvænangen.

I en spektakulær natur og alt den har å by på av vær og vind og dårlig føre må melkebilsjåførene kjempe mot klokken.

I neste episode av NRKs serie om verdens nordligste melkerute, Melkeveien, går turen til Nord-Troms. Det handler ikke bare om melk hos Harald Kaasen og Madeleine Strand på gården i Burfjord i Kvænangen i Nord-Troms. Her får levert hjemmebrygget øl på kjøkkenet hjemme i gården.

VIDEO: Harald Kaasen og Madeleine Strand på gården i Nord-Troms inviterer på pølser mens de forbereder seg på stellet i fjøset. De får levert gårdsbrygget øl av kollega Svein Olav Thomassen til å ha på kjøkkenet.

Melkebilsjåførene skal transportere melken over en avstand på over 2000 km. Meieriene tar ikke imot melk som er mer enn tre døgn gammel. Kommer ikke melken fram innen denne fristen, må alt tømmes ut og store verdier går tapt.

 • Her kan du se alle sendte episoder av «Melkeveien»: NRK TV

– Vinteren er den verste årstiden, med lange dager uten mat eller søvn, og dårlig vær, sier melkebilsjåfør Mikkel David Sara.

Korte nyheter

 • Sennalandet stengt i mange timer

  E6 over Sennalandet i Finnmark vil forbli stengt i mange timer utover kvelden, etter en dødsulykke fredag ettermiddag. Det opplyser politiet på ulykkesstedet. Omkjøring mellom Alta og Hammerfest er nå via Lakselv. Strekningen er på 356 kilometer.

  E6 Sennalandet
  Foto: Hanne Wilhelms / NRK
 • 356 nye koronasmittede i Norge

  Det siste døgnet er det registrert 356 koronasmittede i Norge. Det er 152 færre enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 399 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 450, så trenden er synkende.

  Torsdag var 95 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var to flere enn dagen før.

  Koronavirus
  Foto: CDC
 • Munnbindkravet på OSL fjernes

  Ullensaker kommune har opphevet munnbindpåbudet på Oslo Lufthavn Gardermoen. Det melder Flysmart24.

  – Munnbindpåbudet på Oslo lufthavn oppheves i dag, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Iselinn Næss i Ullensaker kommune overfor nettavisa.

  Det er kommuneoverlegen i Ullensaker som har tatt beslutningen. Den kommer etter at alle flyselskapene har kuttet ut pålegget om munnbindbruk om bord.

  Kvinne med munnbind sitter på Gardermoen mens en heimevern-soldat passerer i bakgrunnen
  Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK