Hopp til innhold

– Narkotika er uakseptabelt her

Márkomeannu-festivalleder Runar Myrnes Balto er klar i sin tale.

Runar Myrnes Balto

Festivalleder Runar Myrnes Balto vil kaste ut dem som bruker narkotika på Márkomeannu i år.

Foto: Ellen Berit Dalbakk/Márkomeannu

– Vi har plassert skilt på festivalområdet hvor det tydelig står at narkotika og narkotikabruk på Márkomeannu er totalt uakseptabelt. Det er første advarsel, sier festivallederen.

Márkomeannu braker snart løs for 11. gang og festivalledelsen har de siste dagene fulgt saken om de ti narkotikatilfellene som ble avdekket under Riddu Riđđu-festivalen sist helg.

Ikke innleid politi - men klare rutiner

Under Riddu Riđđu hadde festivalledelsen leid inn fem politimenn som patruljerte festivalområdet og holdt et øye med festivalgjengerne, noe som også førte til narkobeslaget.

Márkomeannu har derimot ikke leid inn noe politiberedskap for festivalen, men forsikrer at politiet likevel vil være tilstede.

– Vi har bedt politiet komme innom flere ganger i løpet av festivalen, men de vil nok ikke være tilstede under hele festivalen, sier Runar Myrnes Balto.

Runar Myrnes Balto er likevel sikker på at de har forberedt seg godt nok, blant annet er de i dialog med politiet og har allerede rutinene klare på hva som vil skje dersom noen bruker narkotika under festivalen.

– Vi kan ikke gjøre noe annet enn å ta kontakt med politiet dersom vi mistenker at noen bruker narkotika. Vi kan også kaste vedkommende ut av festivalområdet, sier festivallederen.

Han sier at narkotikabruk ikke har vært et problem tidligere og han håper at også årets publikum ikke tar med seg harde stoffer til området.

– Vi har en klar politikk på det. De stoffene hører ikke hjemme her, sier han.

Ingen narkotilfeller på Márkomeannu

De siste årene har det hvert år blitt tatt noen for narkotikabruk på Riddu Riđđu-festivalen. I fjor var det åtte tilfeller, der to av dem innrømte å ha solgt narkotiske stoffer videre på festivalen .

Ifølge Márkomeannu-festivalleder Runar Myrnes Balto har det aldri i festivalens 11-årige historie blitt tatt noen for besittelse eller bruk av narkotika under Márkomeannu.

– Er det fordi det ikke brukes narkotika på Márkomeannu eller fordi politiet ikke er tilstede under hele festivalen?

– Det er jo vanskelig å si, men de gangene politiet har vært her har de iallefall ikke funnet tilfeller av bruk eller besittelse, sier Myrnes Balto.

Márkomeannu 2008

Márkomeannu som i år arrangeres for 11. gang, har hatt et stabilt publikumstall. I 2008 kom det 2800 betalende publikummere.

Foto: Govven: Ellen Oddveig Hætta

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK