Fikk penger til toppmoderne fiskemottak

Det gamle fiskemottaket i Nesseby er slitt og holder ikke dagens krav. Snart er havneanlegget klart for en ny storhetstid.

Nesseby havn

Nesseby havn.

Foto: Piera Balto / NRK

Gunnar Noste

Nestleder i Nesseby fiskarlag, Gunnar Noste.

Foto: Piera Balto / NRK

– Her har vi det eksiterende fiskebruket i Nesseby. Som dere ser så det litt forfalt, sikringsskapet og kjølekapasiteten er ganske laber. Da måtte det utbedres ganske mye for å holde mattilsynets sine krav, hygiene og kjølekapasitet, forklarte nestleder Gunnar Noste i Nesseby fiskarlag til de fremmøtte i dag.

Representanter for fiskeriene, kommunen og Sametinget holdt i dag en markering av den nye storsatsingen i Nesseby havn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det gamle fiskemottaket i Nesseby

Det nåværende fiskemottaket har for lengst sett sine beste dager. Nå skal det bygges nytt anlegg, som er mer tilpasset dagens krav.

Foto: Piera Balto / NRK

Nytt og moderne

Fiskemottaket på Kløvnes i Nesseby kommune ble bygget i begynnelsen av 80-tallet, og er i dag nedslitt og kostbar å vedlikeholde og kjølekapasiteten er begrenset.

Nesseby kommune har i samarbeid med Nesseby Fiskarlag og Norway Seafoods AS, utarbeidet tegninger for et nytt og større fiskemottak på Kløvnes.

Bygget vil bli på cirka 250 m2 med større kjølekapasitet og mottak der det vil bli tilrettelagt for en fremtidig sløyelinje. Rivning av det gamle mottaket utføres av Nesseby Fiskarlag og oppstart av nytt bygg beregnes påbegynt senest 1. september.

Dagens fiskemottak er på 100 m2. Det nye anlegget er konstnadsberegnet til 4,8 millioner kroner. Av dette har Sametinget bevilget 0,5 millioner kroner.

Det gamle fiskemottaket i Nesseby

Det eksisterende fiskemottaket i Kløvenes skal snart rives for å gjøre plass til et nytt og mer moderne anlegg.

Foto: Piera Balto / NRK

– Vi er veldig glade for at vi kan være med på å støtte dette prosjektet. I tillegg har kommunen bevilget mye penger for å realisere det nye fiskemottaket. Mottaket blir viktig for både Nessebys og den sjøsamiske kulturens fremtid, sa sametingsråd Silje Karine Muotka (NSR) under dagens tilstelning.

Avtale med Norway Seafoods

I begynnelsen av mai i år ble Nesseby kommune og Norway Seafoods AS, avdeling Båtsfjord, enige om en ny 10-års kontrakt på drift av fiskemottaket på Kløvnes.

Knut Store

Ordfører Knut Inge Store (Ap).

Foto: Piera Balto / NRK

Dette er et viktig bidrag til at planen om et nytt og større fiskemottak på Kløvnes nå blir realisert.

Ordfører Knut Inge Store understrekte i sin tale hvor viktig fiskeriene er for kommunen.

– Vi har mange fiskere her i Nesseby. Derfor er det viktig at kommunen prøver å gjøre alt de kan for å legge tilrette for at fiskerne i kommunen har gode forhold, sier Store.

Nesseby havn

Nesseby havn er en av livsnervene i Nesseby-samfunnet i dag.

Foto: Piera Balto / NRK