– Politikk er viktigere enn førerkortet

I dag fylte Marion Aslaksen Ravna 18 år. I anledning dagen fikk hun en gave, som hun setter stor pris på.

Marion Aslaksen Ravna og Aili Keskitalo

NSR-lærling Marion Aslaksen Ravna fikk i dag en spesiell gave fra NSR-leder Aili Keskitalo.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Marion Aslaksen Ravna

Marion Aslaksen Ravna.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Gratulerer med 18-årsdagen, Marion! Nå som du har fylt 18 år og har fått stemmerett til sametingsvalget, så skal du få en passende gave fra oss i NSR. Det er dette skjemaet, som du kan bruke til å melde deg inn i Sametingets valgmanntall.

Det sa Norske Samers Riksforbunds (NSRs) parlametariske leder, Aili Keskitalo, under den høytidlige gaveoverrekkelsen i Sametingets resepsjon i dag.

– Tusen takk! Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg er veldig glad. Dette er en fin gave, sier tanajenta Marion Aslaksen Ravna. For tiden jobber hun som såkalt trainee eller lærling i NSR, og i denne jobben skal hun lære å drive med politikk.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Gleder seg til Sametingsvalget

Den flittige unge damen var ikke sein om å fylle inn skjemaet og levere den til Randi Romsdal Balto i Sametingets plenumsstab. Hun gleder seg virkelig til høsten 2013 og sametingsvalget.

– Politikk er veldig viktig for meg og nå kan jeg snart stemme. Derfor er det hærlig å ha bursdag akkurat nå mens jeg er her på Sametinget. Det passer veldig bra, sier Marion Aslaksen Ravna og smiler.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Marion Aslaksen Ravna og Randi Romsdal Balto

Marion Aslaksen Ravna fylte straks søknaden og leverte den til Randi Romsdal Balto i sametingsadministrasjonen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Hvorfor er politikk så viktig for deg?

– Det handler om fremtiden vår. Jeg ønsker å være med på å påvirke, svarer Marion Aslaksen Ravna.

Nå har du lov til å stemme ved valg, du kan ta førerkortet og du kan handle spesielle varer i butikkene. Hva er viktigst for deg?

– Det er nok dette. Jeg er helt sikker på at det er dette. Bilkjøring er nok også viktig, men dette er nok det viktigste, svarer hun kontant og viser stolt frem skjemaet.

– Viktig å melde seg inn i valgmanntallet

Ingen blir automatisk meldt inn i Sametingets valgmanntall, selv om man er same og fyller kriteriene for å stå i dette manntallet. Derfor må alle som vil stemme ved sametingsvalgene selv aktivt søke om å bli innlemmet i manntallet. Søknaden sendes til Sametinget.

Her er kriteriene :

Alle som avgir erklæring om at de oppfatter seg selv som same, og som enten

  1. a) har samisk som hjemmespråk, eller
  2. b) har eller har hatt forelder, besteforelder eller oldeforelder med samisk som hjemmespråk, eller
  3. c) er barn av person som står eller har stått i Sametingets valgmanntall, kan kreve seg innført i Sametingets valgmanntall.
Aili Keskitalo

Aili Keskitalo (NSR) på sametingets talerstol.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg synes det er viktig at de som bryr seg om det samiske samfunnet også er med på å forme fremtiden for det samiske folket. Det kan de gjøre ved å delta i sametingsvalget og avgi stemme. Jeg ønsker at spesielt unge mennesker får vite om denne rettigheten. Derfor håper jeg at alle anmoder unge om å melde seg inn i Sametingets valgmanntall. Det er ungdommen som er vår fremtid, minner NSR-leder Aili Keskitalo om.

Marion Aslaksen Ravna er lærling i partiet ditt. Det betyr vel at partiet ditt nå får minst en stemme til?

– Det er frie valg og hemmelige valg. Defor er det opp til hver enkelt å bestemme hvem man vil stemme på, men jeg er veldig glad for at vi har unge mennesker som bryr seg om samepolitikk og ønsker å være med, sier Keskitalo.