Hopp til innhold

– Nullpunktet i Stilla bør markeres

Nullpunktet i Stilla bør markeres for fremtidens generasjoner, mener leder av Álttá Sámiid Searvi, Silje Karine Muotka og leder for Álttá Sámi Nuoraid Searvi, Marion Aslaksen Ravna.

Marion Aslaksen Ravna og Silje Karine Muotka

Nullpunktet i Alta bør markeres for framtidige generasjoner, mener Álttá Sámiid Searvi.

Foto: Privat

Álttá Sámiid Searvi tok dette opp i forbindelse med behandlingen av arealplanen i Alta kommune i fjor, og bakgrunnen er at det er over 30 år siden Alta-aksjonen som var en hendelse av svært stor betydning for samisk samfunnsutvikling og en sak som også har hatt betydning i norsk samfunnsliv.

– Det er nok mange i Alta som vet hvor Nullpunktet omtrent er i Stilla, sier leder for den nystartede samiske ungdomsforeningen Álttá Sámi Nuoraid Searvi, Marion Aslaksen Ravna.

Likevel er det mange skoler og ungdommer som kanskje ikke har et så tett forhold til hendelsene i Alta for over 30 år siden, at de kjenner til Nullpunktet, fremhever Ravna.

Også fremtidens generasjoner vil ha interesse i at Nullpunktet blir markert, slik at man kan få mer kunnskap om både Altaaksjonen og konsekvensene av denne aksjonen, mener ungdomslederen.

Foreslår et utvalg

Denne uken foreslår NSR at det nedsettes et kvalifisert utvalg som skal gjennomgå hvordan Nullpunktet bør og kan markeres fordi vi mener at en markering av stedet er viktig, sier Silje Karine Muotka, som også er sametingsrepresentant.

– I den samiske kulturen er det kanskje ikke så vanlig at man tar til ordet for å sette opp store monumenter, derfor er det viktig at denne saken vurderes av en kvalifisert komite, sier Muotka.

Det må tas hensyn til samisk kultur og natursyn, historikken i området, selvsagt også den bruken det er av området i dag, og spesielt reindrifta, sier Muotka. Hun minner om at det i Gargia for eksempel er satt opp en skiferbauta til minne om Folkeaksjonen mot utbyggingen av Alta-Kautokeino vassdraget.

Vendepunktet - miljøkampen som ble en urfolksak
Foto: NRKKorte nyheter

 • Søndag blir det billig strøm over hele landet

  I flere timer søndag får nordmenn betalt for å bruke strøm.

  Det vil også bli såkalt negative strømpriser i 16 timer i Midt- og Nord-Norge, og i sju timer i Sør-Norge. Årsaken er at det er altfor mye strøm i markedet, skriver Europower.

  I Sørøst- og Vest-Norge blir prisen 81,5 øre per kWh på sitt høyeste, og i Midt- og Nord-Norge blir den 2,3 øre, viser tall fra strømbørsen Nord Pool.

  Den laveste kWh-prisen søndag blir mellom klokken 11 og 12 på formiddagen i størsteparten av landet på -11,9 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Vest-Norge -4,9 øre.

  (NTB)

  Strømmast med Oslo i bakgrunnen. Det er dag, lett skydekke og blålig dis over hovedstaden. Masten i fokus, står til venstre i forgrunnen av bildet. Mot høyre strekker det seg flere ledninger og kabler.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Várdobáikkis ođđa stivrrajođiheaddji

  Várdobáiki sámi guovddážii lea válljejuvvon ođđa stivra.

  Ánne Márjá G. Graven váldá badjelasas jođiheaddjidoaimma go Else Grethe Broderstad luohpá.

  – Mus lea leamaš nu lihkku ahte lean beassan leat stivrras dan rájes go Else Grete válljejuvvui stivrrajođiheaddjin 2015:s. Son lea stargadit jođihan ja háliidan joatkit su bargovugiin, dadjá Ánne Márjá G. Graven preassadieđáhusastis.

  Ođđa nubbijođiheaddji lea Odd Are Hansen, ja stivrralahtut leat Helene Berg Nilsen, Susanne Amalie Langstrand-Andersen.

  Sadjásaččat stivrii leat válljejuvvon Odd Martin Dalbakk ja Trude Hagland. Arild Inga ii lean válggas ja joatká stivrralahttun.

  Várdobáikki ođđa stivra - nytt styre for Várdobáiki.
  Foto: Pressebilde / preassagovva
 • Rykket ut etter melding om barn som falt i vannet

  Nødetatene i Alta rykket ut etter at de fikk melding om at to barn trengte bistand i havet ved Lathari.

  Barna hadde falt i vannet etter å ha vært ute med SUP padlebrett i havet utenfor Lathari.

  Operasjonsleder i Finnmark politidistrikt, Jan Arne Pettersen, opplyser at barna er kommet på land.

  De var nedkjølt da de kom seg i land, og barna er nå overlevert til helse.

  Ungene skal ha vært nedkjølt.

  – Ungene er nedkjølt, men overlevert helse for omsorg nå, sier Pettersen til altaposten.no.

  Politiet fikk melding fra noen som hadde observert ungene ute i vannet.

  Nødetatene rykket ut etter en drukningsulykke utenfor Alta på lørdag. Ingen personer kom til skade.
  Foto: Kristian Sønvisen Bye / NRK