Hopp til innhold

Korte nyheter

 • Du kan få stå på scenen under UNG Opening i Bodø 2024

  Lørdag 3. februar 2024 sparkes åpningen av Europeisk Kulturhovedstad i Bodø og Nordland i gang, og UNG2024 ønsker ungdommer mellom 13-20 år velkommen til rusfri UNG Opening på Svømmehallen Scene i Bodø.

  Nå søker de unge musikere med tilhørighet i Salten (Bodø, Beiarn, Fauske, Gildeskål, Hamarøy, Saltdal, Steigen og Sørfold) for å stå på scenen under UNG Opening, sammen med Victoria Nadine, Marstein, DJ Lee og TBA.

  Minst en av medlemmene må være mellom 13-20 år.

  Logo Bodø2024
  Foto: Bodø2024
 • Saminor fullfinansiert etter budsjettenighet

  Folkehelseundersøkelsen Saminor 3 får økte bevilgninger etter budsjettenigheten.

  Saminor er nå fullfinansiert etter å ha fått 17 ekstra millioner.

  – Vi ser at disse ekstra bevilgningene i statsbudsjettet faktisk har helt avgjørende virkninger. Samior hadde ellers måttet stoppet halvveis i sin forskning, skriver vararepresentant på Stortinget Hilde Marie Gaebpie Danielsen (SV) til NRK.

  Hilde Marie Gaebpie Danielsen
  Foto: Mette VBallovara
 • Økte tilskudd til samiske formål

  Sametinget, Samisk høgskole og folkehelseundersøkelsen Saminor 3 får økte bevilgninger etter budsjettenigheten.

  Sv og regjeringen kom til enighet om budsjett for neste år, og da vanket det økte tilskudd til samiske, skogfinske og kvenske formål, skriver Vårt Land.

  – Det er bare å takke SV for at de har stått på og forhandlet fram et løft til Sametinget og andre samiske formål i budsjettforhandlingene. Dette er gledelig, sier sametingsråd Runar Myrnes Balto, som representerer Norske Samers Riksforbund (NSR).

  Sametinget får 20 millioner i økt støtte. Det skal brukes på å dekke inn en del av etterslepet hos de samiske institusjonene, sier Balto.

  Vararepresentant på Stortinget Hilde Marie Gaebpie Danielsen (SV) skriver til NRK at dette er sårt tiltrengte midler for alle og at hun og Sv er godt fornøyd, men mener at regjeringen fremdeles her mer å gå på når det kommer til prioritering av samiske saker.

  – Vi ser at disse ekstra bevilgningene i statsbudsjettet faktisk har helt avgjørende virkninger. For eksempel hadde Samior måttet stoppet halvveis i sin forskning. Og samisk høgskole har ikke kunne fortsette med de utdanningstilbudene som de trenger og ønsker. Og for Sametinget så er det virkelig på tide å øke deres budsjett slik at de fortsetter med sitt oppdrag for det samiske samfunnet. Vi må være klar over at de utfordrende økonomiske tidene også berører samiske institusjoner, skriver Danielsen.

  Hilde Marie Gaebpie Danielsen
  Foto: Mette Ballovara / NRK