Fikk ikke vann til husbrann i sentrum – to personer sendt til helsesjekk

Brannvesenet gikk kjapt tom for vann, og var uten vann i flere minutter etter at de kom til bolighuset som stod i full fyr.

NRK var tilstede under en sentrumsnær brann. Det gikk lang tid før Brannvesenet hadde tilgang til vann.

NRK var til stede under en sentrumsnær brann. Det gikk over 20 minutter før Brannvesenet hadde tilgang til vann. Foto og redigering: Nils John Porsanger

– Vi fikk melding om brann i Karasjok klokken 13:52, sier Svein Erik Jakobsen ved operasjonssentralen i Finnmark politidistrikt til NRK.

Brannvesenet var på plass kun ti minutter etter at de fikk melding om brann i sentrum av Karasjok i Finnmark. Problemet var at de etter å ha gått tom for vann i mannskapsbilen ikke fikk vanntilgang fra den nærliggende kummen.

Politiet var på plass klokken 14:13, og like etter brant en strømkabel over. Den førte til kraftige gnister.

Gnistrer på veien mellom vannslangene bak brannbilen

EL-KABEL GNISTRER: Brannen førte til at en strømkabel brant over. Den gnistret voldsomt på veien. Brannsjef Nils Asllat Kildedam sier at dette førte til utfordringer med slukningsarbeidet.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Kommet seg helskinnet ut

Politiets fungerende innsatsleder på stedet, Kjell Magne Grønnli, sier til NRK at to personer er sendt til helsesenteret i Karasjok.

– De kom seg helskinnet ut før brannen utviklet seg for mye, forteller naboer til NRK.

Ifølge innsatsleder Grønnli er det et kommunalt hus.

Innsatsleder Kjell Magne Grønnli utenfor boligbrann

POLITI VED STEDET: Fungerende innsatsleder Kjell Magne Grønnli melder at personene som bodde i boligen er gjort rede for.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

– Som dere kan se så er begge leilighetene brent ned til grunnen. Det er snakk om kommunale leiligheter, som er tilpasset eldre mennesker, sier Grønnli.

– Høyt adrenalin

Etter 20 minutter var det fortsatt ikke vann i slangene til brannvesenet, og en av slukningsarbeiderne spurte i sambandet om når de får vann.

NRK var på stedet, og observerte at det ikke var vann igjen i brannvesenets pumper før klokken 14:25.

Akkurat hvor lenge vannet ble borte er usikkert, sier brannsjef i Karasjok kommune Nils Asllat Kildedam.

– Men tanken i mannskapsbilen ble tom veldig kjapt, sier Kildedam til NRK.

Da skulle brannmannskapet sørge for å få vann fra en av de nærliggende kummene. Men kummene i de kaldeste delene av Nord-Norge har isolasjon for å hindre vannet i å fryse.

– Denne isolasjonen kan minne om en vannoverflate. I en slik situasjon er adrenalinet og stressnivået høyt, og derfor ble mannskapet lurt av isolasjonen til å tro at det var vannet, forklarer han.

Kildedam var selv med på slukningsarbeidet. Han bekrefter at det kan være alvorlig dersom vannet er lenge borte.

– Det kan være svært alvorlig dersom det er mennesker inne. Vi fikk koblet til vannet i kummen da en av vann og avløpsekspertene var nede og fikk koblet pumpen til under isolasjonen.

Denne gangen var det heldigvis ingen inne da mannskapsbilen gikk tom for vann.

Brannsjefen sier videre at det aldri var fare for at nabohusene skulle ta fyr, fordi de brukte såkalte passive tiltak, som blant annet innebærer å kjøle ned nærliggende hus med vann.

Bolighus i full fyr

OVERTENNING: Brannsjef Kildedam forteller til NRK at huset brant kjapt på grunn av at det var et gammelt hus og dermed ikke hadde brannskillevegg i taket. Nå er det kun skorsteinene som står igjen.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK