Målet er å leve under fattigdomsgrensen

De neste seks dager skal denne reflekskledde gjengen leve etter FNs fattigdomsgrense mens de er på reise.

LOS NOMADES: er navnet reisegruppa som konkurrerer ilag mot andre grupper på skolen.

LOS NOMADES er navnet reisegruppa som konkurrerer ilag mot andre grupper på skolen. Her er de på besøk på Árran.

Foto: Naima Khan Nergård / NRK

Elevene på årskurset Backpack Surprise på Folkehøgskolen Nord-Norge fikk mandag morgen, tre timer før avreisetid, vite at neste oppgave var en haiketur. Oppgavens krav på denne turen er å leve etter FNs fattigdomsgrense som tilsvarer ti norske kroner om dagen per elev.

Målet er å ikke bruke noe av pengene i det hele tatt.

– Vi har fått veldig god hjelp på veien. Folk har plukket oss opp langs veiene når vi haiker, og vi har fått mye brød og mat fra butikker. Så det har gått veldig fint til nå, forteller en av elevene som er på denne haiketuren, Linnea Valand.

SMILENDE: for at folk er så hjelpsomme.

Linnea Valand er glad for at folk er så hjelpsomme.

Foto: Naima Khan Nergård / NRK

Forberedelse

Valand forteller videre at den samme gjengen skal på en to-måneders lang reise i februar. Der skal de jobbe 20 dager frivillig, blant annet på barnehjem og regnskogsprosjekt.

Denne ti-dagers turen er altså en forberedelse til den store reisen.

– Det vi gjør nå er en konkurranse der vi har obligatoriske oppgaver i hver kommune. Vi får poeng for hver oppgave vi klarer å fullføre, blant annet basert på de sentrale og viktigere delene i kommunene vi besøker, sier Lita Frydenlynd.

Les: Maria (20) vokste opp i en fattig familie: – Det er fortsatt tabu i verdens rikeste land

Møte andre kulturer

Når NRK treffer elevene er det ute på sin tredje dag av ti. Møtet skjer på det lulesamiske senteret Árran i Tysfjord, der de er for å få en innføring i lulesamisk samfunnsforhold og lulesamisk kultur.

Første haiketuren tok de til Narvik, deretter til Kjøpsvik og nå Drag i Tysfjord. Målet er å nå Saltdal før elevene returnerer tilbake til skolen på Evenskjer.

Benedicte Jonassen, Linnea Valand og Lita Frydenlund

– Klokken tolv mandags formiddag begynte vi å haike, forteller Benedicte Jonassen, Linnea Valand og Lita Frydenlund.

Foto: Naima Khan Nergård / NRK

– Målet med denne turen er å få et perspektiv på hvordan det egentlig er å ikke ha så mye penger å leve av, forteller Benedicte Jonassen.

Elevene er mellom 18 - 21 år. På denne linja får de testet både samarbeid og samholdning. De får møte mennesker, og leve på håpet der medmennesker står med åpne hender for å hjelpe dem videre på turen.

Les også: Hva er fattigdom? / FN-sambandet (ekstern lenke)