NRK Meny
Normal

Lover omkamp om historiske fiskerettigheter

Ap-veteranene Ulf Ball og Roger Hansen gratulerer hverandre for seieren på Finnmark Aps årskonferanse. Fylkespartiet lover en omkamp om historiske fiskerettigheter for fjord- og kystbefolkningen i Finnmark.

Ulf Ballo og Roger Hansen på Finnmark Aps årskonferanse

Ulf Ballo fra Tana og Roger Hansen er glad for at Finnmark parti nå lover en omkamp om Kystfiskeutvalgets innstilling som Stortinget i 2012 valset ned.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Forslagsstiller Ulf Ballo fra Tana er glad for gjennomslaget i sitt eget fylkesparti:

– Jeg tror dette kan bli en milepæl for fiskerne i Finnmark, sier Ballo.

Vedtaket betyr at Finnmark Ap nå vil brette opp ermene på nytt igjen, og ta en omkamp for å få anerkjent det historiske rettsgrunnlaget for fiskerne i Finnmark slik Kystfiskeutvalget (Smith-utvalget) foreslo da de la fram sin rapport i 2008.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Finnmark Aps årskonferanse

Fylkespartiet var delt i midten i spørsmålet om lovfesting av historiske fiskerettigheter.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Men veien frem til en endelig anerkjennelse kan være lang. Da Stortinget behandlet Kystfiskeutvalgets rapport i juni 2012, ble de historiskere rettighetene nemlig enstemmig valset ned av stortingspolitikerne .

– Tre års erfaring med stortingsvedtaket og etablering av den nye regjeringas politikk, viser at vi er nødt til å se på de grunnleggende faktorene på nytt, sa Ulf Ballo på fylkespartiets årskonferanse i Kirkenes i helga.

Partilederen stemte imot

Redaksjonskomiteen hadde på forhånd forkastet forslaget fra Ballo, noe som fylkespartileder Ingalill Olsen fullt ut støttet.

– Å regne med en omkamp om Kystfiskeutvalgets innstilling på Stortinget, vil være usannsynlig. Jeg vil derfor ikke anbefale årskonferansen å støtte forslaget, sa Olsen.

Da Stortinget behandlet Kystfiskeutvalgets rapport i 2012, var Olsen selv stortingsrepresentant og stemte imot å lovfeste det historiske rettsgrunnlaget.

– Unngår å bli fordømt for allid

Senest for ett år siden ga Olsen uttrykk for at denne kampen er en tapt sak .

Men flertallet på årskonferansen ville det annerledes. Forslaget fra Ulf Ballo ble vedtatt med knappest mulig flertall, med 24 mot 23 stemmer.

Partiveteran Roger Hansen fra Mehamn var snar med å gratulere Ballo for seieren. Nå håper han at hele partiapparatet går inn for å få en omkamp på Stortinget.

Det er spesielt manglende leveringsplikt for trålerflåten og forslaget om å la fiskeindustrien få lov til å eie fiskekvoter, som har skremt partiveteranen.

– Vi kan ikke la andre overta livsgrunnlaget vårt. Dersom vi hadde sagt nei til en omkamp om de historiske rettighetene, hadde vi fortjent å bli fordømt for alltid, forklarer Hansen.

Fylkespartileder Ingalill Olsen sier at hun selvsagt vil ta fylkespartivedtaket til etterretning, og vil diskutere med styret hvordan dette skal følges opp.

– En mulighet kan være å løfte opp saka på landsmøtet, svarer Olsen.