Kommunen lover å finne en løsning

Karasjok kommune lover at den kreftsyke Hans Myrskog (81) skal få sykehjemsplass.

Hans og Sølvi Myrskog

Hans og Sølvi Myrskog.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

Den 81 år gamle kreftsyke Hans Myrskog i Karasjok får ikke sykehjemsplass på grunn av plassmangel.

Derfor har datteren Sølvi (48) måttet sykemelde seg for å ta seg av faren.

Etter at NRK Sámi Radio satte fokus på denne saka kan det nå se ut til at situasjonen løser til beste for den sterkt pleietrengende Hans Myrskog.

LES OGSÅ: Karasjok versting blant samekommunene

– Nødt til å løse saka

Karasjok kommune vil på mandag finne en løsning til denne saka, slik at Hans Myrskog igjen får plass på det kommunale helsesenteret slik at Myrskog kan få pleie døgnet rundt.

Fungerende ordfører i Karasjok, Nils Nilsen Gaup (Senterpartiet), sier at de bare er nødt til å finne en løsning. Fredag ettermiddag sa Gaup dette:

Gurotbellodaga Nils Nilsen Gaup

Hans Nystad og Nils Nilsen Gaup.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Det som har skjedd i dag er at det ser ut til å komme en løsning på denne saka på mandag. Vi klarer ikke å gjøre noe før helga, men på mandag tror jeg at vi skal ha funnet en løsning, sier varaordfører Nils Nilsen Gaup.

Fungerende rådmann, Hans Nystad, tør ikke ennå love en sykehjemsplass til Hans Myrskog, men han er likevel optimist.

Kommunenens hovedlege, George Nasr, jobber også med denne saka. Han sier at nå når kommuneledelsen har gitt ham klarsignal kan han sammen med avdelingslederne jobbe for å finne en løsning. Denne løsninga tror han tidligst vil foreligge på mandag.

Truet med å rydde kontorene

Karasjok kommune har tatt til sammen åtte sykehjemsrom på Helsesenteret til kontorbruk , og samtlige av de som har kontor i disse rommene, har egen dusj og toalett.

Fungerende ordfører Nils Nilsen Gaup truet fredag formiddag med å rydde disse rommene for å klargjøre dem til det de egentlig er ment som, nemlig som sykehjemsrom.

Nå er han optimist med tanke på å finne en god løsning for Hans Myrskog, men han er ikke enig i at folk er nødt til å ta opp sine saker i media for at de skal løses.

– Jeg vet ikke helt om man skal være nødt til å lage støy, men vi vet at akkurat nå er det ferietid og mye sykefravær. Dette er med på å gjøre dagens situasjon prekær, sier Nils Nilsen Gaup.

Han bedyrer at denne skal være løst i løpet av mandagen.

Korte nyheter

 • Wilhelmsen rahpá sámi giellavahku

  Sátnejođiheaddji Gunnar Wilhelmsen (Bb) rahpá sotnabeaivve almmolaččat Sámi giellavahku Romssas. Maiddái sámediggepresideanta Silje Karine Muotka, SlinCraze ja komihkkár Ánte Siri servet doaluide. Sámi giellavahkku áigumuš lea buoridit sámegielaid árvvu ja buoridit máhtu sámi giela ja kultuvrra birra olles servodagas. Giellavahkku lágiduvvo miehtá Sámi golggotmánu 25. - 31. beaivve.

  Gunnar Wilhelmsen, ordfører i Tromsø
  Foto: Dan Henrik Klausen / NRK
 • Muotka válljejuvvo virggálaččat

  Ovccát Sámediggi vuođđuduvvo odne diibmu 17. Iđđedis duorastaga lea dievasčoahkkinjođihangotti válljen. Dasto válljejuvvo Silje Karine Muotka virggálaččat Sámedikki presideantan ja sámediggeráđi politihkalaš julggaštus ovddiduvvo. Ihttin nammadit maid olbmuid bearráigeahččanlávdegoddái ja Párlamentáralaš ráđđái.

  Sametingspresident Silje Karine Muotka
  Foto: June Grønnvoll Bjørnback / NRK
 • Bulkke: – Ulmutjahttu då!

  Idet æjvvali Aspmyra bállotjiektjamsaljon Bådådjon Bodø/Glimt ja Roma Conference Leaguean, mij la jahkásasj bállotjiektjamgilpos Europan. 6000 besalvisá lij vuobdedum, ja bulkke de vuorddá ålos tjåhkani juogu dal tjiektjama åvddåla ja aj maŋŋela, juogu dal tjiektjamsaljon ja aj ålggolin. Dajna vájnnot bulkke divnajt ulmutjahttet gå dal, mav bulkke iesj gåhttju, sjaddá stuorra álmmukfæssta Bådådjon duorastagá.

  Glimt-publikum
  Foto: Gisle Forland / NRK