Hopp til innhold

Lettere å bli sunne sammen

Det er lettere for deg å gjøre sunne livsstilsvalg dersom om ektefellen eller samboeren din prøver det samme.

Viljestyrke

Forskerne fant tilsvarende resultater både når det gjaldt å slutte å røyke, være mer fysisk aktiv og gå ned i vekt. Illustrasjonsbilde.

Foto: ColourBox

Det skriver forskning.no på sine nettsider.

Du har kanskje erfart det selv, men nå har også britiske forskere fått bekreftet det gjennom en studie av nesten 4000 par.

Forskerne har sett på røykevaner, fysisk aktivitet og kosthold.

trening

Det er lettere å bli sunne sammen, og da er det best å trene også sammen. Illustrasjonsbilde.

Foto: Tale Hauso / NRK

Tidligere har forskning.no skrevet at kiloene har en tendens til å smyge seg på når man får seg kjæreste, men den nye studien viser altså at man kan utnytte den ømme alliansen til en felles sunnhetsskapende innsats.

For det er et poeng at man må begynne et nytt og bedre liv sammen. Hvis partneren din er sunn fra før, er han ikke like nyttig å ha med seg i prosjektet, ifølge studien.

Klarte røykeslutt

Ett eksempel: Blant kvinnelige røykere i studien, klarte hele 50 prosent å slutte å røyke dersom partneren prøvde det samme.

Dersom partneren derimot var ikke-røyker, klarte bare 17 prosent å slutte med dampingen.

Og var partneren standhaftig røyker, klarte bare åtte prosent av kvinnene som prøvde å kutte ut sigarettene.

Et annet eksempel: Blant menn som var fysisk inaktive, klarte hele 67 prosent å forandre på dette dersom partneren forsøkte på det samme. Om lag 45 klarte det når partneren var fysisk aktiv fra før.

Vanskeligst var det likevel når partneren var inaktiv. Bare 29 prosent klarte da å bli fysisk aktive selv.

Likt for begge kjønn

Forskerne fant tilsvarende resultater både når det gjaldt å slutte å røyke, være mer fysisk aktiv og gå ned i vekt.

Og resultatene var nokså like for begge kjønn.

Å ha en ektefelle eller samboer som er sunn fra før, er altså betydelig mindre hjelpsomt for deg som vil bli sunn, enn å ha en partner som forsøker å nå målet sammen med deg.

Men aller vanskeligst er det om partneren fortsetter å leve usunt.

Alle deltagerne i denne studien var over 50 år, gifte eller samboende. Forskningen er del av en stor engelsk langtidsstudie på voksne og eldre kalt English Longitudinal Study of Ageing (ELSA).

Nyttårsforsett

– Nå på nyåret er det mange som forsøker å kutte ut røyking, bli mer fysisk aktive eller gå ned i vekt.

– Gjør du det sammen med partneren din, øker åpenbart sjansen for at du vil lykkes, sier Sarah Jackson, forsker i helseadferd ved University College London (UCL).

Forskerne mener at effekten av å få støtte av andre til å gjøre sunne livsstilsvalg også gjelder mellom venner.

Støtte fra andre er effektivt mener forskerne, enten det handler om å begynne å gå tur sammen, jogge sammen eller ta regelmessige turer i svømmehallen. Og altså om du vil slutte å røyke og snuse.

Korte nyheter

 • Fitnodagat gillájit ain pandemiija váikkuhusain

  Davvi-Suopma ii leat čálgan pandemiijas seammá bures go riikka eará guovllut, dieđiha Yle Sápmi. Davvi-Suoma idjadanfitnodagain rehkenaste miessemánus 61 000 idjadeami, mii lea goalmmádasa uhcit go ovdal koronapandemiija. Olles Suomas idjadeamit olle jo measta seammá loguide go jagis 2019.

  Avvila girdihápman - Ivalo flyplass
  Foto: Yle Sápmi
 • Vil ikke rive omdiskuterte vindturbiner

  Olje- og energidepartementet (OED) skriver i et brev til Sametinget 24. juni at det ikke er aktuelt å rive ned de omdiskuterte vindturbinene på Fosen. – Departementet mener at det ikke foreligger noen plikt til å sørge for umiddelbar stans av driften av vindkraftverkene eller at vedtaket oppheves uten videre prosess, skriver OED. Høyesterett i storkammer slo 11. oktober 2021 enstemmig fast at samiske rettigheter er krenket, og at vedtakene om konsesjon og ekspropriasjonstillatelse på Fosen derfor er ugyldige.

  Storheia vindpark
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Slutt på ordningen med vårjakt på ender

  Etter en prøveordning på ti år er det nå slutt på vårjakt på ender i Kautokeino. Ordningen har vært omdiskutert. Klima- og miljødirektoratet skriver i et brev til kommunen de har begynt å se på fremtiden til denne ordningen, opplyser ordfører Hans Isak Olsen til GLR. – De ønsker et møte med oss og et folkemøte i midten av oktober. Jeg har tro på at vi skal få til en ny ordning, tror Olsen.

  Čilá. Skjul.
  Foto: Marie Elise Nystad / NRK