Forsker fant helsebombe i reinkjøtt

– Spis reinkjøtt og bli sunn og vakker, frister Ellen Cecilie Triumf.

Ellen Cecilie Triumf

FANT MIRAKELSTOFF: Da Ellen Cecilie Triumf begynte å forske på reinkjøtt gjorde hun er overraskende oppdagelse.

Foto: Åse Pulk / NRK

Da matvitenskapstudenten fra Kautokeino begynte å forske på reinkjøtt gjorde hun en oppsiktsvekkende oppdagelse. I kjøttet fant hun store mengder av det svært helsebringende stoffet taurin.

– At reinkjøtt er godt, magert og sunt visste vi fra før. Nå vet vi at reinkjøtt er rene helsekosten, som alle burde spise mer av. I reinkjøttet finner vi stoffet taurin i naturlig form, sier Triumf entusiastisk.

Forskning viser at taurin har positiv effekt på syn, hjerte og hud i tilegg til å virke oppkvikkende. Blant er taurin en populær ingrediens i energidrikken Red Bull.

Taurin er også kjent for å motvirke muskeltretthet under fysisk belastning og øker utholdenheten og blodnivået i kroppen. Dette fører til at musklene lettere får tilførsel av oksygen.

Håper på fart i kjøttsalget

Ellen Cecilie Triumf, som er født og oppvokst i Kautokeino, har spist reinkjøtt hele sitt liv.

– Forskning på reinkjøtt ble et opplagt valg, sier hun.

Forskningsresultatene er presentert i en masteroppgave i matvitenskap ved Universitet for miljø- og biovitenskap på Ås. Nå håper hun at de ferske forskningsresultatene kan gi fart på reinkjøttsalget, som har stått i stampe siden i fjor høst.

– Vi ser jo daglig at helsebringende stoffer, vitaminer og andre sunne tilsetningsstoffer i matvarer brukes for hva det er verdt i markedsføringen. Det samme må kunne gjøres med reinkjøttet, mener hun.

Rein slo hjort

Reinkjøttgryte

REINKJØTT: Ikke bare godt, men også ekstremt sunt.

Foto: Knut-Sverre Horn

I oppgaven sin har hun sammenliknet reinkjøtt med hjortekjøtt.

– I utgangspunktet er disse to kjøttypene veldig like. Men funnene viser at reinkjøttet inneholder mye høyere verdier av taurin, og er altså mye sunnere å spise, sier hun.

Oppdaget av kosmetikkindustrien

Det er ikke bare gigant-konsernet som produserer Red Bull som har oppdaget taurinens fortreffeligheter. Også kosmetikkindustrien har tatt stoffet i bruk – i hudpleieprodukter. Så du risikerer ikke bare å få en bedre helse ved å spise reinkjøtt.

Kanskje blir du vakrere også?