Hopp til innhold

Millioninntekter står på spill – krangler fortsatt om hvor grensen skal gå

Med et av de største underskuddene i norsk kommunehistorie og full krangel om hvor grensa skal gå, er lutfattige Tysfjord kommune delt i to. Nå kan kommunedelingen ende i retten.

Tor Asgeir Johansen og Arne Kvensjø

VEMODIG: Avtroppende ordfører Tor Asgeir Hansen (t.v.) og rådmann Arne Kvensjø synes det er trist at Tysfjord kommune opphører å eksistere etter 151 år.

Foto: Ole Dalen / NRK

1. januar var det over. 150 år gamle Tysfjord kommune i Nordland ble delt opp, og ble innlemmet i Narvik kommune i nord og Hamarøy i sør.

Veien fram hit har ikke vært noen dans på roser. Kort fortalt har det kokt siden kommunalminister Monica Mæland varslet hvor grensa mellom nye Narvik og Hamarøy kommuner skulle gå.

Kamp om millioninntekter

Mæland overkjørte nemlig det lokale flertallet, og dikterte en grense som innebærer at den mest ressursrike delen av Tysfjord – med oppdrettsanlegg, kraftverk og framtidige vindmøller – havner i nye Hamarøy, og ikke Narvik.

Dette vil gi Hamarøy en årlig millioninntekt.

I fjor høst tilbød Narvik seg å overta 120 millioner kroner i gjeld for å overta det lukrative området. Men storebror i nord ble fikk blankt avslag fra Hamarøy; Vi er ikke til salgs.

Narvik svarte med å saksøke Kommunaldepartementet. Det er første gang en kommune saksøker et departement.

Krangelen om kommunegrensa vil trolig ende i tingretten i løpet av året.

– Grensettingen følger ikke vanlig kutyme, og er urettferdig. Vi håper at vi blir hørt i retten, sier en optimistisk rådmann Lars Skjønnås i Narvik.

Tirsdag 31. desember ble det nye skiltet på rådhuset i Narvik avduket. Midnatt fires flagget med ankeret på rådhuset, og et nytt flagg med kommunevåpenet for nye Narvik heises. Bjørn Kristian Kvandal på eiendomsforvaltning og ordfører Rune Edvardsen

NY KOMMUNE: 31. desember ble det nye skiltet på rådhuset i Narvik avduket av ordfører Rune Edvardsen. – Det føles veldig flott, sier Edvardsen. Her med sitt midlertidige nye ordførerkjede, laget av barn i Skistua barnehage.

Foto: Narvik kommune

Underskudd på 100 millioner

Men det er ikke bare grensa som kan skape splid mellom de to nye naboene.

Først etter 15. februar får Narvik og Hamarøy vite hvor stort det samlede underskuddet i Tysfjord blir, som Narvik og Hamarøy må overta.

Kvensjø antyder at underskuddet kan komme på rundt 100 millioner kroner.

Neste måned går startskuddet for forhandlingene om hvordan gjeld og verdier i Tysfjord skal deles.

– Vi skal prøve å bli enig med Hamarøy. Blir vi ikke enige, må saken avgjøres i skjønnsnemnda, sier rådmann Lars Skjønnås i Narvik.

Trist ordfører

I nabokommunen er stemningen litt mer dempet.

Avtroppende ordfører Tor Asgeir Johansen (Ap) ser på veggen med bilder av tidligere ordførere. Han tar innover seg at hans bilde snart skal opp på samme vegg.

– Det er selvfølgelig veldig vemodig. Nå forsvinner kommunen etter nesten 151 år. Mange føler at dette er trist, men samtidig er det store forventninger til de nye kommunene.

Deling av tysfjord

HER DELES TYSFJORD: Halve Tysfjord og Ballangen slås sammen med Narvik kommune. Resten av Tysfjord slår seg sammen med Hamarøy kommune.

Grafikk: Andreas Nilsen Trygstad / NRK

Redningsmann takker av

Den vesle kommunen med bortimot 2000 innbyggere har de siste årene fått mye negativ oppmerksomhet.

Både på grunn av den omfattende overgrepsskandalen som rystet Norge for noen år tilbake.

Men også fordi kommune på et tidspunkt kanskje kunne vise til et av de største økonomiske underskuddene i norsk kommunehistorie.

Arne Kvensjø

SISTE ARBEIDSDAG: – Underskudd på driften som skal inn i de to nye kommunene er massivt, konstaterer avtroppende rådmann Arne Kvensjø.

Foto: Ole Dalen / NRK

I 2017 ble Arne Kvensjø hentet inn fra pensjonisttilværelsen for å hjelpe den kriserammede kommunen i omstillingsprosessen.

Han kunne knapt tro sine egne øyne da han gikk over regnskapet til kommunen.

I dag er han med på å rydde ut av rådhuset. Selv om han bare har vært med en brøkdel av kommunens eksistens, synes han dagen er trist.

– Mange føler nok et vemod. Jeg gjør det jo selv om jeg nettopp har hoppet på.

Tor Asgeir Johansen innrømmer at de siste årene som ordfører i Tysfjord har vært krevende.

– Vi har ikke lykkes i de grepene vi har gjort, så vi går inn i historien med et betydelig underskudd. Det er ikke bra.

Samtidig avviser han at kraftinntekter er årsaken til deres misnøye mot regjeringens grensedeling.

– Store deler av Tysfjords befolkning føler at delingen frarøver dem noe. Det handler om identitet og hva som er naturlige i forhold til fjordens infrastruktur, sier Tor Asgeir Johansen.

Lars Skjønnås

STOR JOBB: – Det tar tid å bygge opp en helt ny kommune med 2300 ansatte. Men vi har en god prosess, sier Narvik-rådmann Lars Skjønnås.  

Foto: Nord universitet

Nå starter han på ny frisk i den nye storkommunen, hvor han er valgt inn i formannskap og kommunestyret.

Mens gammelordføreren er forventningsfull, tror Narvik-rådmannen sammenslåingen vil gå fint.

– Det er ingen store spenninger mellom Ballangen, Tysfjord og Narvik. Vi tre er industribasert og ganske like. I tillegg har vi sørget for å flytte ut tjenester til de gamle rådhusene i Kjøpsvik og Ballangen, sier Skjønnås.

Tor Asgeir Johansen, ordfører Tysfjord

TAKKER AV: Tor Asgeir Johansen viser fram ordførerkjedet som nå ikke kommer til å være i bruk lenger. Han er valgt inn i formannskap og kommunestyret i nye Narvik kommune.

Foto: Ole Dalen / NRK