Hopp til innhold

Lager film om det glemte folket på Nervei

De 28 innbyggerne i den lille veiløse sjøsamiske bygda Nervei, nekter å gi opp. Det er der de vil bo, hvor de driver med jordbruk og fiske. De betaler skatt, men får ingenting tilbake. Nå blir det en dokumentarfilm om de glemte menneskene på Nervei

Utsnitt av Cappelens Kart fra Langfjorden med den lille sjøsamebygda Nervei

Utsnitt av Cappelens Kart fra Langfjorden med den lille veiløse sjøsamebygda Nervei. Det er denne lille bygda som det skal lages dokumentarfilm om.

Foto: Cappelens Kart

Torill Olsen

Torill Olsen skriver manus til filmen om Nervei sammen med fotografen.

Foto: Knut-Sverre Horn

Filmskaperne Torill Olsen og Harry Johansen vil skape blest om menneskene i den veiløse bygda Nervei, hvor innbyggerne kjemper for å overleve uten storsamfunnets støtte.

De to ønsker å vise at Norge blir fattige uten utkantbygdene. Hvorfor må bygdene tømmes for folk, når det er gode muligheter for arbeid på disse plassene?

Folket på Nervei vil bli i bygda

Nervei i Langfjorden i Tanafjorden er ikke et utdøende sted. Det er ikke et sted der folket ser seg på seg selv som tapere eller offere i det norske samfunnet.

De 28 menneskene i Nervei har et aktivt næringsliv, filmskaperne forteller at bygda Nervei står for 40% av Gamviks kommunes kystfiske.

De har de nyeste fiskebåtene, de har traktorer, landbruksutstyr og snøscootere, men de mangler vei til bygda. Nå må de alltid ut i båt for å komme seg ut av bygda. Snescooter er eneste mulighet om vinteren, og da må de kjøre over fjellet.

«Bygda som nekter å dø ut»

Filmskaperne ønsker å skape debatt og interaksjon med publikum om sentralisering, og bolyst under produksjonen, derfor vil de også arrangere folkemøter underveis. Bygdefolkets største kamp har pågått i flere år, de vil ha veiforbindelse til omverdenen, men til nå har det ikke lyktes. Med dokumentarfilmen vil bygdefolket vise at de nekter å gi opp.

Filmen skal etter planen bli ferdig i løpet av 2017. Nå er de i arbeid med å skaffe til veie penger til produksjonen.

Torill Olsen og Harry Johansen har tidligere laget filmene «Kasta på land» i 2011 og «De gode hjelperan» i 2013.

Korte nyheter

  • Finnmárkku buohcceviessu háliida bisuhit DPS Deanu

    Finnmárkkubuohcceviessu HF ii doarjjo árvalusa heaittihit guovllupsykiátralaš guovddáža (DPS) Deanus ja sirdit dikšunsajiid Áltái. Nu mearriduvvui stivračoahkkimis Romssas duorastaga. Duogáš dasa lea go buohccit šattašit menddo guhkás johtit.

    Seammás Finnmárkkubuohcceviessu mieđiha leat dárbu rievdadit ja nannet psyhkalašdearvvašvuođa ja gárrendilledivššu fálaldagaid.

    HEAD-DPS-TANA
  • Legger Digermulen vindkraftverk på is

    Finnmark Kraft og Fred. Olsen Renewables har besluttet å prioritere Laksefjorden vindkraftverk, mens arbeidet med Digermulen vindkraftverk stilles i bero.

    Det melder Finnmark Kraft i en pressemelding.

    – Vi retter nå fokus mot å videreutvikle Laksefjorden vindkraftverk, og dette inkluderer en tett dialog med grunneier, lokalsamfunn og andre rettighetshavere.

    Prosjektet er tenkt lokalisert på halvøya mellom Eidsfjorden og Mårøyfjorden i Lebesby kommune, og har et potensial på cirka 60–65 turbiner og en total installert kapasitet på inntil 450 Megawatt.

    – Vi har stor tro på at Laksefjorden vindkraftverk kan bli et verdifullt prosjekt for regionen. Prosjektet vil, ved å utnytte et areal som i stor grad allerede er regulert til vindkraftformål, gi store inntekter til Lebesby kommune, og en forbedret forsyningssikkerhet Nordkinnhalvøya.

  • Čiekčá vuosttas geardde Sámi ovddas

    Guhtta joavkku servet dán gease Conifa nissončiekčamiidda Bodåddjos.

    Sámi nissonriikkajoavku lea okta favorihtain vuoitit dán gease CONIFA čiekčamiid. Sii oainnat vuite 2022 CONIFA nissončiekčamiid Indias mat ledje vuosttaš stuorát gilvvut.

    Jenny Marie Mannsverk lea okta dan 18 čiekčis váldon mielde ovddastit sámi nissonriikkajoavkku dán gease.

    Son ii leat ovdal čiekčan Sámi ovddas, ja lohká šaddat hui somá ja illuda dasa. – Mun lean maid hui giitevaš go dán vejolašvuođa dál oažžu, lohká Mannsverk.

    Jenny Marie Mannsverk, FA Sápmi
    Foto: Privat