Kvalsund-ordføreren skuffet over same-Ap

Flertallet i Sametinget sa i dag nei til at Nussir får starte opp gruvedrift i Kvalsund. Kvalsund ordføreren er veldig skuffet over sitt eget parti, Arbeiderpartiet, på Sametinget.

Terje Wikstrøm

Terje Wikstrøm, ordfører i Kvalsund kommune er skuffet over Arbeiderpartiets sametingsgruppe.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Ordfører i Kvalsund kommune Terje Wikstrøm (Ap) var på Sametinget i dag og fulgte debatten om Nussir. Han er skuffet over beslutningen som ble tatt.

– Vi er skuffet over det, og ikke minst er vi skuffet over at Arbeiderpartiets sametingsgruppe også går imot prosjektet vårt.

– Skal ikke glemme at man tilhører et parti

Arbeiderpartiets sametingsgruppe har kommet fram til at de ikke vil samtykke til driftskonsesjon til Nussir ASA , fordi de mener at Regjeringen begår brudd på folkeretten når det ikke er innhentet informert samtykke, og ikke har konsultasjoner med rettighetshavere eller Sametinget.

Det synes Kvalsund-ordføreren er spesielt, blant annet fordi man har et vedtak både i Finnmark Arbeiderparti og landsmøtet i Arbeiderpartiet som støtter mineralvirksomhet.

– Det blir på en måte spørsmål om hvilken politikk man fører. Jeg forstår man har en rolle i Sametinget, men man skal ikke glemme at man tilhører et parti, sier Wikstrøm.

Han sier at saken vil bli tatt opp i årsmøtet til Finnmark Arbeiderparti neste helg.

– Saken vil bli tatt opp der. Jeg har vært tydelig overfor dem i dag og kommer til å være det også i senere tid. Vi er skuffet over vedtaket deres.

Frp er det eneste partiet i Sametinget som støtter gruvedrift i Kvalsund.

– Frp støtter vårt syn, og det er vi selvfølgelig glad for. Jeg hadde ikke trodd at det var det eneste partiet som kom til å støtte oss i denne saken, sier Wikstrøm.

Sametingsrepresentant Mariann Wollmann Magga

Sametingsrepresentant for Arbeiderpartiet Mariann Wollmann Magga.

Foto: Máren Iŋgá Baer

– Har aksept fra øverste hold

Mariann Wollmann Magga i Arbeiderpartiets sametingsgruppe sier dette til kritikken fra Wikstrøm:

– Javel. Hva kan jeg si til det? Arbeiderpartiets sametingsgruppe styrer på et program som er vedtatt av samene i Arbeiderpartiet og det har vi aksept på fra øverste hold i Arbeiderpartiet. Da er det ikke bestandig man er enig med hverken det ene eller andre fylkes- eller kommunepartiet.

– Hvordan er det at et stort flertall går imot Nussir?

– Det er bra at man har en bred enighet i Sametinget, men jeg er veldig skuffet over de øvrige partiene som ikke er interessert i å debattere folkeretten, sier Magga.

Christina Henriksen

Sametingsrepresentant for NSR Christina Henriksen.

Foto: NSR Pressebilde

Fornøyd med Arbeiderpartiet

Norske Samers Riksforbund (NSR) er fornøyde med et tydelig nei til gruvedrift i området og er spesielt fornøyd med at Arbeiderpartiet nå har snudd og går imot Nussir. Arbeiderpartiet stemte også mot gruvedrift i Nussir, men de valgte å gjøre dette gjennom et eget vedtak.

– Det er merkelig at Ap ikke sluttet seg til flertallet, når de i bunn og grunn er enige. Jeg regner med det er for å tekkes både gruveentusiastene og de mer moderate entusiastene i partiet, men et nei er heldigvis et nei. Nå er det alle mann til årene i Nussir-saken, og alle må bidra til å overbevise andre. Arbeiderpartiet kan starte med sine kolleger i fylkespartiet, foreslår Christina Henriksen i NSR.

– Ap kom ikke med forslag

Henriksen er uenig med Arbeiderpartiets Mariann Wollmann Magga som sier at de andre partiene ikke er interessert i å debattere folkeretten.

– Det er vanskelig å diskutere folkerett med Ap når de ikke bringer noe som helst til bordet i løpet av to hele dager med komitebehandling. Hvis Ap mener å være så opptatt av folkeretten, er det jo nærmest ansvarsfraskrivelse å ikke løfte det gjennom forslag i komiteen.

Ifølge Henriksen så var NSR klar fra første dag til å diskutere forslag som kunne ført til bredt flertall i saken.

– Vi forsøkte å enes om felles vedtakstekst med Árja, uten at det lyktes. De ville gjerne utvide vedtaket, vi ville holde det så konkret og tydelig som mulig, heldigvis er vi enige om et NEI til Nussir. Det er det viktigste for samiske rettighetshavere og for Repparfjorden, sier Henriksen.