Hopp til innhold

Krever oppmyking av seinotforbudet i fjordene

– Det er forskjellsbehandling av fiskere når båter over 15 meter blir jaget bort fra fjordene, mener lederen av Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen.

Reidar Nilsen, leder i Norges Fiskarlag

Lederen i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, håper på at ny regjering flytte fjordlinja slik at den blir mer tilpasset interessene til seinotsnurpere.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, Bjørnbakk, Jan-Morten

Han håper på at 15-metersregelen og øvrige tiltak som ble vedtatt av Stortinget i fjor i forbindelse med Kystfiskeutvalgets utredning , blir gjenstand for ny behandling i ny regjering.

– Jeg tror aldri at stortingsflertallet var klar over at vedtaket vil stenge store flåtegrupper fra å drive fiske i områder hvor de har fisket i hele sitt liv og i generasjoner, forklarer Nilsen.

Som et eksempel på utilsiktet virkning, viser han til makrellfisket i Nordland. Fordi makrellen hadde trukket seg inn på fjordene tidlig på sommeren, var denne fisken utilgjengelig for flåten over 15 meter.

Da Kystfiskeutvalgets utredning ble behandlet på Stortinget i fjor, gikk både Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti imot å stenge båter over 15 meter å fiske innenfor fjordlinja. Når de samme partiene nå kan gå inn i en regjeringskoalisjon, satser Nilsen på at de vil foreta endringer slik at fjordlinja blir mer tilpasset interessene til denne flåtegruppen.

– I forhold til intensjonen om å verne sjøsamisk fiske, er fjordlinja plassert altfor langt ut i sjøen. Denne bør derfor flyttes lenger inn i fjordene, mener Reidar Nilsen.

– Tap for småbåtfiskere

Robin Nilsen fra Nervei

Fjordfisker Robin Fredrik Nilsen mener at 15-metersregelen har skapt optimisme i sjøsamiske områder.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

I motsetning til Norges Fiskarlag, har mange småbåtfiskere ønsket 15-metersregelen velkommen.

– Dersom ordningen blir opphevet, vil det være et stort tilbakeskritt for småbåtfiskere. Da seinotsnurpere herjet i fjordene, ble fjordene tømt for fisk på kort tid, mener sier fjordfisker Robin Fredrik Nilsen fra Nervei i Gamvik kommune i Øst-Finnmark.

Han sier at småbåtfiskere frykter ny regering

Med den holdningen som Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti tidligere har vist i saka, så frykter Robin Fredrik Nilsen at det blir enkelt for Norges Fiskarlag å få disse partiene til å endre 15-metersregelen.

– Fjordfiskenemnd er uten legitimitet

Men det er ikke bare denne regelen at lederen i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, ønsker å myke opp. Heller ikke de andre fleste tiltak som ble vedtatt i forbindelse med Kystfiskeutvalgets utredning, er i samsvar med fiskarlagets ønske.

Her trekker han frem spesielt følgende to konkrete tiltak, nemlig etablering av fjordfiskenemnd og mandatet som er gitt til Finnmarkskommisjonen til å utrede eventuelle rettighetskrav til fiskeplasser i sjø og fjordområder i Finnmark.

Fjordfiskenemnda skal bidra til å styrke den lokale innflytelsen i fiskeriforvaltningen. Virkningsområdet er begrenset til Finnmark, Troms og Nordland. Sametinget og de tre fylkeskommunene skal ha rett til å oppnevne medlemmer til nemnda. Men fjordfiskenemnda er ennå ikke blitt opprettet av Fiskeri- og kystdepartementet.

Reidar Nilsen mener det vil gi liten legitimitet dersom fiskere ikke blir representert i nemnda.

– Håpløse rettighetskrav

Han mener det vil bære galt av sted dersom Finnmarkskommisjonen skal begynne å utrede eventuelle rettighetskrav til bestemte fiskeplasser.

– Dette blir helt håpløst. Med unntak av lakseplasser, så har jeg lyst til å se en dokumentasjon på at den ene fiskeren har fisket mer på en bestemt fiskeplass enn andre.

Dette er noen av de sakene som står høyt prioriteringslista til lederen i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen.

– Straks den nye fiskeriministeren er oppnevnt, vil jeg ta disse saken opp med vedkommende.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK