Hopp til innhold

Småbåtfiskere frykter ny regjering

– Småbåtfiskere har ingen trygg fremtid dersom Siv Jensen og Erna Jensen får gjennomslag for FrPs og Høyres fiskeripolitikk i den nye regjeringen, mener Robin Fredrik Nilsen (29) fra Nervei i Gamvik kommune.

borgerlige partiledere

Med Siv Jensen og Erna Solberg i førersetet, kan fjordene igjen åpnes for seinotsnurpere, frykter fjordfiskere.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Han frykter for at disse partiene kan sørge for et nytt flertall på Stortinget, og reversere vedtaket om å forby båter over 15 meter å fiske innenfor fjordlinjen slik flertallet på Stortinget vedtok i fjor i forbindelse med Kystfiskeutvalgets utredning .

Stortingsflertallet besto den gang av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti. Etter valget sitter disse partiene i mindretall.

Lederne av de fire ikke-sosialistiske partiene Høyre, Fremskrittspartiene, Venstre og Kristelig Folkeparti sonderer nå dannelse av ny flertallsregjering.

Robin Nilsen, Nervei

For to år siden kjøpte Robin Fredrik Nilsen fiskebåt. Nå frykter fjordfiskeren fra Nervei at han må vike plass til seintosnurpere.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– For oss småbåtfiskere er det all grunn til å være på vakt. Dersom Høyre og Fremskrittspartiet får gjennomslag for sin politikk i den nye regjeringa, kan det i verstefall igjen bli fritt frem for store båter som seinotsnurpere å fiske i fjordene, mener Nilsen.

Og legger til:
– Av erfaring vet vi hva dette kan føre til. Da kan fjordene igjen tømmes for fisk på kort tid. Det ville vært et stort tilbakeskritt for bosettingen i sjøsamiske områder og langs kysten av Finnmark.

Fjordfisker Tor Mikkola fra Kvalfjord i Vest-Finnmark er enig.

– Vi har grunn til å frykte det nye flertallet, spesielt dersom Høyre og Fremskrittspartiet får det slik de vil det, mener Mikkola.

Høyre, FrP og KrF var imot det meste

Da Stortinget behandlet Kystfiskeutvalgets utredning i fjor, stemte H, FrP og KrF imot 15 meters-regelen. Motstanden ble begrunnet med at denne flåtegruppen tilfører landindustrien betydelige mengder råstoff og en slik regulering kunne gi store negative utslag for denne.

Disse partiene stemte også imot etablering av fjordfiskenemnd. De stemte også imot vektleggingsordninge i forbindelse med kvotetildeling. Flertallsvedtaket betyr at det ved tildeling av fiskekvoter skal legges vesentlig vekt på samisk bruk og hva denne bruken har å si for samisk lokalsamfunn.

– Selv om ikke alt ble slik vi hadde ønsket det, skapte flertallsvedtaket likevel en viss optimisme. Unge folk tør igjen å investere i fiskebåter, mener Robin Nilsen og Tor Mikkola.

Men nå kan alt dette reverseres dersom Høyre og Fremskrittspartiets politikk får gjennomslag i ny flertallsregjering, frykter de to.

– Farvel til Helga-kvoten

Mikkola mener at klokka for mange sjøsamiske bygdesamfunn er allerede passert tolv fra før av.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Tor Mikkola

– Med Høyre og Fremskrittspartiet i forsetet, kan vi vinke farvel til den såkalte Helga-kvoten, mener fjordfisker Tor Mikkola.

Foto: Privat

Trekker man i tillegg tilbake de små fordelene som fjorårets stortingsvedtak ga fjordbefolkningen, så kan det rasere det siste lille. Også den såkalte Helga-kvoten kan forsvinne med den nye regjeringa, frykter Mikkola.

Helga-kvoten betyr at det årlig skal avsettes en tilleggskvote for torsk i åpen gruppe i virkeområdet. I fjor og i år var denne kvoten på 3000 tonn. Dette gjøres for å legge til rette for at fiskere får utnyttet lokale ressurser.

Ingen kommentarer

Frank Bakke-Jensen

På nåværende tidspunkt har vi ingen kommentarer, svarer Høyres stortingsrepresentant fra Finnmark, Frank Bakke Jensen. Han er Høyres talsmann i fiskerisaker.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

NRK Sápmi har forsøkt å få kommentarer fra Fremskrittspartiet til påstandene fra fjordfiskerne. Men vi har ikke lyktes å få kommentarer.

Høyres fiskeritalsmann på Stortinget, Frank Bakke Jensen fra Finnmark, mener det vil være unaturlig å kommentere politiske spørsmål og påstander så lenge sonderinger eller forhandlinger om ny regjering ikke er avklart.

Korte nyheter

 • Moaitá Fovse-gieđahallama

  Les på norsk.

  Jođiheaddji Peter Frølich (Olgeš) Stuorradikki dárkkistanlávdegottis dadjá ahte olles lávdegoddi lea kritihkalaš dasa mo ráđđehus lea gieđahallan Fovse-ášši ja háliida čilgehusa.

  Geassemánu 11. b. buvttii Dárkkistan- ja vuođđudanlávdegoddi mearrádusárvalusa sosialisttalaš gurutbellodaga (SG) evttohussii beassat sorjjasmeahttumit guorahallat Fovse-ášši. SG ii ožžon eanetlogu.

  Lihkká bivdet buot bellodagat dárkkistanlávdegottis ráđđehusa čilget Stuorradiggái movt Fovse-ášši čuovvuluvvo.

  – Dárkkistanlávdegoddi bivdá ráđđehusa oahppat meattáhusain ja boahtit Stuoradiggái čilget ášši. Mu mielas lea lunddolaš dakkár ášši maŋŋel, lohká lávdegotti jođiheaddji Frølich NTB:ii.

  Dárkkistan- ja vuođđudanlávdegotti evttohus ja mearrádusárvalus ovddiduvvo Stuorradiggái gaskavahku.

  (NTB)

  Peter Christian Frølich
  Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK
 • En samlet kontrollkomité er kritisk til Fosen-håndtering

  Loga sámegillii.

  Leder Peter Frølich (H) i Stortingets kontrollkomité sier en samlet komité er kritisk til regjeringens håndtering av Fosen-saken og vil ha en redegjørelse.

  11. juni kom kontroll- og konstitusjonskomiteen med sin innstilling til SVs forslag om en uavhengig granskning av saken. Det ble Ikke flertall for uavhengig granskning i Fosen-saken.

  Men alle partiene i kontrollkomiteen ber regjeringen om å redegjøre for Stortinget om hvordan Fosen-saken blir fulgt opp.

  – Kontrollkomiteen ber regjeringen ta lærdom av feilene og komme til Stortinget for å holde en redegjørelse. Det synes jeg er naturlig etter en sak som dette, sier komitéleder Frølich til NTB.

  Forslaget og innstillingen fra kontroll- og konstitusjonskomiteen skal onsdag opp i Stortinget.

  (NTB)

  Peter Frølich
  Foto: Ole Berg-Rusten
 • Samisk film med tre Amanda-nominasjoner

  Loga sámegillii.

  «Eallogierdu – Tundraens voktere» får tre gjeve Amanda-nominasjoner. Filmmanus og regi er av Sara Margrethe Oskal.

  Beste hovedrolle Risten Anine Gaup, beste birolle Berit Anne Oskal Kemi og beste kostyme Anne Margaretha Oskal.

  Amandaprisen deles ut i 21 ulike kategorier på Festiviteten i Haugesund 23. august.

  Risten Anine Gaup, Berit Anne Oskal Kemi og Anne Margaretha Oskal.

  Samisk film med tre Amanda-nominasjoner: – Det hadde jeg ikke forventet

  Lavbudsjettfilmen «Eallogierdu – Tundraens voktere» markerer seg sterkt under årets Amanda-nominasjoner.