Hopp til innhold

For dyrt å ta i bruk det gamle sykehjemmet

Robek-rammede Tysfjord kommune vurderte å ta i bruk det gamle sykehjemmet igjen for å spare penger, men nå viser det seg at det ikke vil være lønnsomt.

Det blir nok ikke gjenbruk av gamle TSA i Tysfjord. Til det blir det for dyrt.

Det blir nok ikke gjenbruk av gamle TSA i Tysfjord. Til det vil kostnadene bli for store.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Det gamle sykehjemmet er ikke brukbart til sykehjem igjen. Det opplyste rådmann Oddbjørn Nilsen under kommunestyremøtet i Tysfjord tirsdag.

– Vi har fått en avklaring når det gjelder det gamle sykehjemmet. Ett av våre hovedkrav var at samme strukturen skal beholdes slik den er i dag, og vi skal kunne flytte alle beboere fra dagens sykehjem ned dit. Det lar seg ikke realisere. Da måtte man få en utbygging av det gamle sykehjemmet som betyr ekstra fløyer der.

Les også: Neppe politisk enighet om å flytte sykehjemmet tilbake

Dyr i drift

Gamle Tysfjord syke- og aldershjem (TSA) var i bruk til 2005 da ble erstattet av et nytt sykehjem. I dag er TSA-bygget under renovering og ombygging av et privat foretak til 24 utleieleiligheter.

KOSTRA-tall viser at dagens sykehjem i Tysfjord koster årlig seks millioner kroner mer å drifte enn tilsvarende sykehjem.

Rådmann Oddbjørn Nilsen har sett nærmere på ideen om å ruste opp det gamle sykehjemmet i Tysfjord.

Rådmann Oddbjørn Nilsen har sett nærmere på ideen om å ruste opp det gamle sykehjemmet i Tysfjord

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Budsjettvedtaket i kommunestyret før jul går på å undersøke alle muligheter for innsparing for Robek-kommunen Tysfjord. En av ideene var å undersøke muligheten for å ta i bruk det gamle sykehjemmet igjen.

Ikke bedre

Rådmann Oddbjørn Nilsen bedyret imidlertid at kommunen ikke har lagt seg i stabilt sideleie når det gjelder å undersøke alle muligheter for innsparing.

– Det kommer vi fortsatt til å gjøre, og se på eksisterende sykehjem som i dag. Vi kommer ikke til å legge oss i stabilt sideleie. Vi kommer til å se på flere muligheter på innsparing, og dette var ett av dem.

Etter drøftinger med utbygger har rådmannen konstatert at kostnadsmessig og logistikkmessig vil det ikke bli bedre enn dagens situasjon.

– Kostnadsmessig er vi på samme nivå. Det er der vi er i dag. Og vi avslutter den biten. Det var ikke nødvendig å gå inn i dypere økonomiske analyse før vi fikk avklart hovedpremissene. Og det har vi da avklart.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK