NRK Meny
Normal

Kommune beskyldes for ulovlig elgfelling

Elg

Illustrasjonsfoto.

Foto: Løchen, Per / SCANPIX

Det skriver Avisa Nordland på sine nettsider.

– Det går mye rykter om at det har foregått ulovlig elgjakt i Gildeskål i helga, sier Håkon Johansen, som representerer grunneierne på Sandhornøy, i Nordland.

Når an.no snakker med Johansen mandag kveld er han på vei for å anmelde det han mener er ulovlig elgjakt på Sandhornøy.

– Jeg har hørt såpass mye at jeg har sendt melding til grunneierne, og gitt beskjed om at jeg kommer til å anmelde saken til politiet. Så får de etterforske saken videre, sier Johansen.

Skal tas opp i administrasjonen

Gregor Hiler er viltforvalter i Gildeskål kommune. Han avviser at det har foregått ulovlig jakt i helga, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Gregor Hiler

Viltforvalter i Gildeskål kommune, Gregor Hiler.

Foto: Privat

– Dette er en sak som ikke er avsluttet, men som vil bli tatt opp i administrasjonen i kommunen, sier Hiler, og henviser til virksomhetsleder for plan og utvikling i Gildeskål kommune, Rune Reisænen.

Biler rasert av elg

Per-Einar Pettersen er jaktleder i Våg på Sandhornøy. For et par uker siden ble hans to biler rasert av to elgokser i brunstkamp. Da hadde Avisa Nordland allerede skrevet om beboere som er plaget med mye elg i Pettersens nærområde.

– Jeg begynner å bli lut lei elgen som trasker rundt her. Den har tatt fullstendig overhånd. De er nå gått fra å være tamelg til husdyr. Forsikringen dekker påkjørsel av elg, men om de dekker det motsatte er usikkert, sa Pettersen til an.no den gang.

Plager ungene

Kort tid etter at elgoksene hadde rasert Pettersens biler, tok han kontakt med Gildeskål kommune for å få bukt med problemet.

– Det er altfor mye elg her. Vi får ødelagt hage og biler av elgen, den er for nært husene og plager ungene på vei til skolen. Jeg tok kontakt med Gregor, og ga tilbakemelding på at forvaltninga på Sandhornøy har vært helt feil i ti år. Jeg sa at hvis elgen blir værende, så flytter vi.

30–40 dyr

Pettersen forteller at viltforvalteren ga beskjed om at kommunen skulle komme og ta ut skadedyr i Våg etter at de var ferdige med elgjakta på vestsiden av øya.

– Jeg ønsker at dyrene som går nærmest skolen skal bli tatt ut. Totalt er det kanskje 30–40 dyr i området, sier Gildeskål-mannen.

Ifølge ham ble det skadefelt to elger på Sandhornøy i helga.

– Det ryktes at det ble skutt to kalver, sier han.

Bråstopp

I helga viste Gildeskål-mannen jaktlaget hvor de skulle gå for å unngå folk og hus, men forteller at jakten ble stanset før den var kommet i gang.

– Den ble stanset av lokale folk her ute, hevder Pettersen.

an.no har vært i kontakt med Rune Reisænen, virksomhetsleder for plan og utvikling i Gildeskål kommune. Han har ingen kommentar til saken.