Hopp til innhold

Kjendisstylist Elend Elias har kreft

Erlend Elias Bragstad (32) fra Tysfjord i Nordland er i kveld gjest hos Dorthe Skappel i God kveld Norge. Her letter han på sløret og forteller om sin sykdom og dødsangst.

Erlend Elias Bragstad er årets nordlending 2014

Den samiske kjendisstylisten Erlend Elias Bragstad, her avbildet under tildelingen av «Årets Nordlending» i fjor.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Det er testikkelkreft, og jeg har blitt operert. Jeg har blitt rammet av dødsangst. Det har slitt veldig på meg, forteller den samiske kjendisstylisten til TV2 .

Også i sin egen blogg har han valgt å snakke åpent om dette.

– Siste året har bydd på så mange utfordringer, det har vært mitt beste og verste om jeg kan si det slik. Jeg har vært sliten og ofte syk, og det viste seg dessverre å være kreft, skriver Elend Elias i sin blogg.

Ønsker åpenhet

Testikkelkreft er den vanligste kreftformen hos menn mellom 15 og 49 år. Forekomsten av testikkelkreft er økende. Ifølge kreftforeningen.no er antall tilfeller i Norge og Danmark blitt doblet siden 1950 og er i dag den høyeste registrerte i verden.

– Testikkelkreft er tabubelagt og det første jeg følte var en slags flauhet, det er ikke likt meg, skriver Erlend Elias i sin blogg.

Nå ønsker han å snakke åpent om dette, for at andre menn skal sjekke seg regelmessig.

Årets homo

Bragstad ble tidligere i år kåret til årets homo av magasinet Gaysir . Han har blant annet hjulpet mange samiske homofile med å komme ut av skapet . I fjor ble han også kåret til «Årets Nordlending» av NRK Nordland og Avisa Nordland.

– Han har trosset netthets og jantelov. Han inspirerer unge mennesker til å tro på seg selv og til å gjøre drømmen til levebrød, begrunnet juryen.

Under tildelingen ble Bragstad rørt til tårer:

– Det kan sammenlignes litt med å vinne Grand Prix eller Miss World. Det er det største jeg har opplevd, sa Bragstad etter kåringen.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK