NRK Meny
Normal

Kjendisstylist Elend Elias har kreft

Erlend Elias Bragstad (32) fra Tysfjord i Nordland er i kveld gjest hos Dorthe Skappel i God kveld Norge. Her letter han på sløret og forteller om sin sykdom og dødsangst.

Erlend Elias Bragstad er årets nordlending 2014

Den samiske kjendisstylisten Erlend Elias Bragstad, her avbildet under tildelingen av «Årets Nordlending» i fjor.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Det er testikkelkreft, og jeg har blitt operert. Jeg har blitt rammet av dødsangst. Det har slitt veldig på meg, forteller den samiske kjendisstylisten til TV2 .

Også i sin egen blogg har han valgt å snakke åpent om dette.

– Siste året har bydd på så mange utfordringer, det har vært mitt beste og verste om jeg kan si det slik. Jeg har vært sliten og ofte syk, og det viste seg dessverre å være kreft, skriver Elend Elias i sin blogg.

Ønsker åpenhet

Testikkelkreft er den vanligste kreftformen hos menn mellom 15 og 49 år. Forekomsten av testikkelkreft er økende. Ifølge kreftforeningen.no er antall tilfeller i Norge og Danmark blitt doblet siden 1950 og er i dag den høyeste registrerte i verden.

– Testikkelkreft er tabubelagt og det første jeg følte var en slags flauhet, det er ikke likt meg, skriver Erlend Elias i sin blogg.

Nå ønsker han å snakke åpent om dette, for at andre menn skal sjekke seg regelmessig.

Årets homo

Bragstad ble tidligere i år kåret til årets homo av magasinet Gaysir . Han har blant annet hjulpet mange samiske homofile med å komme ut av skapet . I fjor ble han også kåret til «Årets Nordlending» av NRK Nordland og Avisa Nordland.

– Han har trosset netthets og jantelov. Han inspirerer unge mennesker til å tro på seg selv og til å gjøre drømmen til levebrød, begrunnet juryen.

Under tildelingen ble Bragstad rørt til tårer:

– Det kan sammenlignes litt med å vinne Grand Prix eller Miss World. Det er det største jeg har opplevd, sa Bragstad etter kåringen.