Hopp til innhold

– Det er som å vinne en missekonkurranse

Erlend Elias Bragstad er Årets Nordlending. – Han har trosset netthets og jantelov. Han inspirerer unge mennesker til å ha tro på seg selv og til å gjøre drømmen til levebrød, skriver juryen.

Erlend Elias Bragstad er Årets Nordlending 2014

FIKK PRIS: Erlend Elias Bragstad vil bruke oppmerksomheten som årets nordlending til å spre budskapet om at folk må være seg selv.

Erlend Elias Bragstad er årets nordlending 2014

Erlend Elias Bragstad (32) er stolt same, stylist, underholder, skuespiller og nordlending.

Foto: Ola Helness / NRK

Erlend Elias Bragstad er av NRK Nordland og Avisa Nordland kåret til «Årets Nordlending 2014» og fikk i dag utdelt prisen i Bodø. Under utdelingen ble han rørt til tårer.

– Det kan sammenlignes litt med å vinne Grand Prix eller Miss World. Det er det største jeg har opplevd, smiler Erlend Elias Bragstad (32).

Tysfjord-mannen, som lever livet som kjendisstylist i Oslo, brenner for menneskers rett til å være seg selv.

– Selv om man er litt annerledes, er man jo perfekt. Om du er lesbisk, homofil, samisk, hvit eller svart er vi alle verdifulle.

Og Erlend Elias er annerledes – han er same og han er homofil. To minoriteter i en, som han sier.

– Ambassadør for samisk design

«Erlend Elias har virkelig markert seg det siste året», står det i begrunnelsen fra juryen til Årets Nordlending.

TV-serier som «Erlend Elias søker lykken» og «Typen til» trekkes fram, i tillegg til lulesamens engasjement for å bygge opp en samtalegruppe for å hjelpe samiske homofile med å komme ut av skapet.

– Hans fargerike personlighet og levende engasjement i tv-ruta har gjort han til en snakkis på sosiale medier og rundt lunsjbord over hele landet. Som åpen homofil har han engasjert seg for å hjelpe andre samiske homofile. Han har også vært med på å arrangere samiske moteuker. I den spirende samiske motebransjen er han entusiastisk ambassadør for samisk design og er med på å løfte frem den samiske kulturen gjennom sin stylistjobb, skriver juryen.

 • Les hele begrunnelsen til juryen nederst i artikkelen.

– Et overveldende år

Erlend Elias Bragstad rørt under utdelingen av prisen Årets Nordlending

Bragstad ble rørt til tårer under utdelingen av prisen, og fikk trøst hos familien.

Foto: Ola Helness / NRK

På toppen av det hele har Bragstad akkurat åpnet sin egen salong i Oslo, som satser på bli ny-konseptet.

– Hele året har vært overveldende, sa Erlend Elias da han ble nominert til prisen «Årets Nordlending».

Oppmerksomheten prisen gir vil han bruke til å spre budskapet om at folk må være seg selv.

– Jeg har bestemt meg for ikke å prøve å være som noen andre. Jeg flirer så høyt jeg vil. Å ta seg nær av ting gjør jeg ikke lenger. Jeg vet at jeg av og til ser ut som et juletre, men jeg elsker det. Er det noe du liker, så gå for det. Det håper jeg at jeg har klart å formidle.

Neste år er planen å sette opp et standupshow med turne i Nord-Norge. Bragstad legger ikke skjul på at han er en ekte landsdelspatriot.

– Jeg er kjempestolt av å være nordlending. Kulturen min er noe av det mest stabile jeg har i livet mitt, forteller 32-åringen, som insisterte på å ta med NRK-programleder Leo Ajkic med hjem til Tysfjord under innspillingen av «Typen til».

Underholdningsserie. Leo Ajkic tester hvordan det er å være kjæreste med åtte norske kjendiser. I kveld: Erlend Elias
For første gang blir Leo sammen med en mann. Utfordringene står i kø når han skal date kjendisstylist og realitystjerne Erlend Elias. Hvordan er det egentlig å være sammen med en som lever av å forandre andre mennesker? Vil Leo passe inn i Erlend Elias sin glamorøse moteverden eller vil han foretrekke den samiske, mer jordnære delen av livet hans? Sesong 2 (6:8)

Se programmet der Erlend Elias Bragstad er typen til Leo Ajkic. – Leo ville ta meg med til sitt hjemland Bosnia, men jeg sa «No no, her blir det Tysfjord», sier Bragstad og ler høyt.

En enstemmig jury begrunner sin avgjørelse slik:

Erlend Elias Bragstad fra Storjord i Tysfjord har virkelig markert seg det siste året. Han har hatt sin egen tv-serie – «Erlend Elias søker lykken» – på Dagblad-TV og deltatt i serien «Typen til» på NRK. Hans fargerike personlighet og levende engasjement i tv-ruta har gjort han til en snakkis på sosiale medier og rundt lunsjbord over hele landet. Som åpen homofil har han engasjert seg for å hjelpe andre samiske homofile. Han har også vært med på å arrangere samiske moteuker. I den spirende samiske motebransjen er han entusiastisk ambassadør for samisk design og er med på å løfte frem den samiske kulturen gjennom sin stylistjobb.

2014 har definitivt vært året da Erlend Elias Bragstad tok steget inn i den norske offentlighet og ble rikskjendis.

Erlend Elias har hatt en bemerkelsesverdig karriere. 32-åringen har allerede brutt mange tabuer i sitt unge liv. Det er på ingen måte gitt at en ung lulesame fra Tysfjord skal bli en kjent og veletablert stylist, make up-artist, konferansier og foredragsholder med base i Oslo og verden som arbeidsplass. Som stylist har han jobbet med de fleste norske kjendisene og mange utenlandske, deriblant Amy Winehouse og tv-kokken Nigella Lawson. Han har også vært moteredaktør i et livsstilsmagasin. Hans show og foredrag er blitt populære i hele Skandinavia, enten de handler om sminke eller om å inspirere gründere til å gjøre egen drøm til egen lønn.

Erlend Elias Bragstad er årets nordlending 2014

Bragstad sammen med jurymedlemmene sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland, informasjonssjef Silje Brandvoll i Widerøe og distriktsredaktør Tone Kunst i NRK Nordland og.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Å stå åpent fram som homofil same er ikke lett. Det er dokumentert at samiske lesbiske og homofile møter større utfordringer i små samfunn hvor religion står sterkt. Og hvor homofili gjerne betraktes som synd og sykdom. Det finnes mange historier om samiske homofile som har opplevd ekskludering og trakassering i sitt hjemmemiljø og som derfor har reist derfra.

Erlend Elias har ikke bare vært modig og åpen om egen legning. Han har også åpnet dører ut av skapet for andre unge samer. Han har engasjert seg aktivt for å etablere samtalegrupper og støtteordninger for samiske homofile og deres nærmeste. Erlend Elias har også tatt initiativet til dialog med Sametinget for å starte et målrettet arbeid for å ufarliggjøre homofili.

Erlend Elias er ærlig, byr på seg selv, framsnakker Nord-Norge på Tysfjord-dialekt og krydrer gjerne med litt nordnorsk bannskap. Han er stolt same, stylist, underholder, skuespiller og nordlending.

Hans viktigste budskap har han formulert slik:

Erlend Elias Bragstad er årets nordlending 2014

Bragstad holder takketale med familien som tilhørere.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Det viktigste i livet er å være deg selv. Jeg har bestemt meg for ikke å prøve å være som noen andre. Jeg flirer så høyt jeg vil. Å ta seg nær av ting gjør jeg ikke lenger. Jeg vet at jeg av og til ser ut som et juletre, men jeg elsker det. Er det noe du liker, så gå for det. Det håper jeg at jeg har klart å formidle, har han uttalt.

Det har du klart, Erlend Elias!

Du har trosset netthets og jantelov. Du inspirerer unge mennesker til å ha tro på seg selv – og til å gjøre drømmen til levebrød. Du alminneliggjør det å være homofil og same. Du bryter ned fordommer mellom samisk og norsk identitet. Du vedkjenner deg din egen identitet. Du snakker varmt om den. Du utfordrer den.

Du er et levende og engasjert forbilde. Du er en moderne samisk identitetsbærer og veiviser.

Det mener også de mange som har stemt på deg. Her er noen av lesernes begrunnelser:

 • Han er en sprudlende inspirator for mange samer. Fortsatt er det mange som ikke vil vedkjenne seg sin identitet.
 • En synlig person som i regi av sin samiske bakgrunn og åpenhet omkring sin homofile legning er et forbilde for både unge og eldre personer i samme situasjon.
 • Gjør en god jobb med å vise at det finnes mangfold blant samer. Dette styrker både samisk ungdom og gir den norske befolkninga et mer nyansert bilde av det samiske.
 • Han har bevist for alle, spesielt de fra små bygder, at det er mulig å nå langt her i verden bare man er dedikert og ydmyk.
 • Erlend Elias har promotert Nordland og Nordlands urbefolkning på en positiv og naturlig måte.
 • Han er en brobygger innad i det samiske samfunnet gjennom sitt samarbeid med andre samiske designere og moteskapere.
 • En fargeklatt som fremmer forståelse, kjærlighet og medmenneskelighet.
 • Han er rett og slett seg selv 100 prosent, noe alle burde være!
 • Han sprer glede og har at hjerte av gull.
 • Han er Nord-Norges flotteste og fremste ambassadør.
 • Han e berre dritkul!
 • Han er prototypen på en urbanisert nordlending: En feminin type som kan overgå enhver lofotfisker i godt bannskap!

I statuttene for kåringen av «Årets Nordlending» heter det at: «Årets Nordlending har gjennom personlig innsats det siste året bidratt til trivsel og utvikling for nordlendingene og/eller framstått som eksempel på nordlendingenes skaperkraft og stå-på-vilje».

Juryen understreker at Erlend Elias Bragstad tilfredsstiller alle deler av kriteriene.

Årets jury har bestått av fylkesmann i Nordland, Hill-Marta Solberg, informasjonssjef Silje Brandvoll i Widerøe, distriktsredaktør Tone Kunst i NRK Nordland og sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland.

Interessen rundt kåringen av «Årets nordlending» har i år vært større enn noensinne. Det kom inn forslag på 143 kandidater, mot 118 i fjor.

I år kom det inn 3656 stemmer og begrunnelser. Det er også ny rekord.

Årets vinner var den som til slutt fikk desidert flest stemmer.

Folket og juryen er samstemt:

Årets Nordlending 2014 er Erlend Elias Bragstad.