Hopp til innhold

Nekter å godta kvinnelig prest

Bernhard Iversen er ansatt i Den norske kirke i Nesseby. I oktober begynner Petra Lihl som ny prest i menigheten. Kirkevergen godtar ikke kvinner i slike stillinger.

Bernhard Iversen
Foto: NRK

– Dette er ikke i tråd med Guds ord. I bibelen står det at mannen står over kvinnen. Gjennom hele historien har kirken stått for et slikt syn, sier Iversen til NRK Sámi Radio.

Sogneprest Petra Lihl

Petra Lihl bor i Sør-Sverige, men flytter til Nesseby.

Foto: Privat

Petra Lihl (52) begynner som prest i Nesseby i Finnmark 1. oktober. Hun vet at enkelte i menigheten ikke er begeistret for kvinnelige prester.

– For meg er ikke dette noe problem. Vi kan ha en dialog og ha en gjensidig respekt for hverandres syn, sier Lihl til NRK Sámi Radio.

– Ikke gunstig

Ifølge Iversen er han ikke alene. Læstadianerne og indremisjonsfolkene godtar ikke en kvinnelig prest i menigheten, opplyser han.

Bernhard Iversen sier situasjonen for ham personlig kan bli problematisk med en kvinnelig prest.

– Selv om dette er i mot Guds ord, må jeg bare jobbe med henne. Det kan finnes muligheter for hvordan jeg kan leve med en kvinnelig prest, men det ønsker jeg ikke å snakke om i media. Likevel vil ikke løsningen være gunstig for meg.

Iversen sier han må møte opp til kirkelige handlinger og i forbindelse med jobben som kirkeverge og kirketjener, selv om han ikke godtar den kvinnelige presten.

– Dessverre har jeg ingen andre muligheter enn å fortsette i jobben. Det er vanskelig å finne ny jobb, og dessuten er jeg pensjonist om tre år. Men egentlig burde jeg ha tatt konsekvensen av dette og sluttet i jobben, sier kirkevergen.

Kan jobbe med kirkevergen

Nesseby kirke 150 år

Nesseby kirke.

Foto: Thor Thrane / NRK

Den kommende presten sier hun har respekt for kirkeverge Iversen.

– Om vi viser gjensidig respekt for hverandre, så tror jeg det skal gå greit. Uansett hva man gjør, så finnes Guds kjærlighet i alt. Jeg har ingen problemer med å jobbe med noen som ikke kan jobbe med meg, sier Petra Lihl.

Som kirkegjenger blir det imidlertid annerledes for Iversen.

– Jeg nekter å ta imot nattverd av den kvinnelige presten.

Kirkevergen i Nesseby vil heller ikke ta opp saken med biskopen i Nord-Hålogaland.

Biskop Per Oskar Kjølaas

Biskop Per Oskar Kjølaas.

Foto: Thor Werner Thrane / NRK

– Jeg har brutt med biskopen åndelig.

Bernhard Iversen sier han har møtt den nye presten i Nesseby, men hva de snakket om, vil han ikke si noe om.

Biskopen: – Jobb fredelig sammen

Biskop Per Oskar Kjølaas i Nord-Hålogaland bispedømme oppfordrer partene til å jobbe fredelig sammen.

– Kirken mener at mann og kvinne er likestilt. Dette gjelder også i forhold til prestestillinger, sier han til NRK Sámi Radio .

Korte nyheter

  • Legger Digermulen vindkraftverk på is

    Finnmark Kraft og Fred. Olsen Renewables har besluttet å prioritere Laksefjorden vindkraftverk, mens arbeidet med Digermulen vindkraftverk stilles i bero.

    Det melder Finnmark Kraft i en pressemelding.

    – Vi retter nå fokus mot å videreutvikle Laksefjorden vindkraftverk, og dette inkluderer en tett dialog med grunneier, lokalsamfunn og andre rettighetshavere.

    Prosjektet er tenkt lokalisert på halvøya mellom Eidsfjorden og Mårøyfjorden i Lebesby kommune, og har et potensial på cirka 60–65 turbiner og en total installert kapasitet på inntil 450 Megawatt.

    – Vi har stor tro på at Laksefjorden vindkraftverk kan bli et verdifullt prosjekt for regionen. Prosjektet vil, ved å utnytte et areal som i stor grad allerede er regulert til vindkraftformål, gi store inntekter til Lebesby kommune, og en forbedret forsyningssikkerhet Nordkinnhalvøya.

  • Čiekčá vuosttas geardde Sámi ovddas

    Guhtta joavkku servet dán gease Conifa nissončiekčamiidda Bodåddjos.

    Sámi nissonriikkajoavku lea okta favorihtain vuoitit dán gease CONIFA čiekčamiid. Sii oainnat vuite 2022 CONIFA nissončiekčamiid Indias mat ledje vuosttaš stuorát gilvvut.

    Jenny Marie Mannsverk lea okta dan 18 čiekčis váldon mielde ovddastit sámi nissonriikkajoavkku dán gease.

    Son ii leat ovdal čiekčan Sámi ovddas, ja lohká šaddat hui somá ja illuda dasa. – Mun lean maid hui giitevaš go dán vejolašvuođa dál oažžu, lohká Mannsverk.

    Jenny Marie Mannsverk, FA Sápmi
    Foto: Privat
  • Buljo joatká Juoigiid searvvi jođiheaddjin

    Karen Anne Buljo vuolgá ođđasit jođihit Juoigiid Searvvi. Dát searvi lea ásahuvvon 1988;is ja lea árbevirolaš juigiid várás. Sin doaibma lea ovddidit ja seailluhit árbevirolaš juoigama juoigama.

    Buljo lohká leamaš miellagiddevaš jođihit searvvi ja son lea bidjan olu návccaid dasa. Kontinuitehta lei okta sivva manin son válljii joatkit.

    – Álggus mun ledjen jurddašan ahte in mun joatkke, muhto fuomášedjen ahte gal mun veajan. Ulla Pirttijärvi lei nubbijođiheaddji, ja moai smiehtaime ahte moai jotke.

    Ulla Pirttijärvi Länsman maiddái válljii joatkit doaimmas ja lea searvvi nubbijođiheaddji.

    Karen Anne Buljo
    Foto: Marie Louise Somby