Hopp til innhold

Keiino endelig «hjemme»: – Mer trøkk her enn foran 30 000

Fred Rene Buljo ville gi noe tilbake til hjemplassen. Derfor tok han Keiino med hjem, og holdt gratis konsert for alle ungene i bygda.

Keiino i Kautokeino

Keiino f.v.: Tom Hugo, Alexandra Rotan og Fred Rene Buljo

Foto: Marie Elise Nystad / NRK

– Vi tenkte at vi må jo gi noe tilbake til Kautokeino. Folk har heiet og stemt på oss slik at vi kom med i Eurovision-finalen. Dette er vår måte å vise vår takknemlighet på, sier Fred Rene.

Det siste året har vært travelt for Fred Rene Buljo, Alexandra Rotan og Tom Hugo i gruppa Keiino.

I mai sto de på scenen i Tel Aviv, i finalen i Eurovision Song Contest. Der fikk de flest publikumsstemmer, og havnet til slutt på en sjetteplass.

Nå har bandet nettopp kommet hjem fra turné i Australia og New York, men i dag var det barna i Kautokeino som var i fokus.

På konserten fikk ungene høre den nye låten deres «Dancing in the smoke» og selvsagt Eurovision-hiten «Spirit in the Sky».

Keiino med skolekonsert i Kautokeino

Keiino holdt ungdoms og barnekonsert i Kautokeino.

Foto: Johan Ante Uti

– Det var helt fantastisk å se hvordan barna glødet da de så Fred på scenen, det var veldig kult. Det er absolutt beste joikeresponsen vi har fått til nå, sier Alexandra.

– Ja, det vet var mer trøkk i joiken her, enn da vi sang for 30 000 i Madrid, sier Tom.

Det er første gang de to andre i bandet er i Kautokeino, som jo bandet Keiino er oppkalt etter.

– Det var skikkelig artig å komme hjem. Når jeg hørte ungene her joike til «Spirit in the sky» så ble jeg veldig rørt, det var så vidt jeg skulle klare å joike selv. Men det var en veldig fin opplevelse, sier Fred Rene.

Ungdommen vår også fornøyd

Johan Hætta Begic på keiino konsert

Johan Hætta Begic (15).

Foto: Marie Elise Nystad / NRK

– Det er helt fantastisk at Keiino kommer hit, det var en herlig opplevelse å være på konsert med dem, sier Johan Hætta Begic (15).

Jonas Leander Triumf på keiino konsert

Jonas Leander Triumf (15).

Foto: Marie Elise Nystad / NRK

– Keiino er jo blitt skikkelig berømt, så det er veldig stas at de har tatt turen hit til hjemplassen til Fred, sier Jonas Leander Triumf (15).

Rektor i Masi syntes stemningen var på topp.

– Veldig bra stemning, og mye barn, sier rektor Anton Dahl ved Masi skole.

Ungene hadde gledet seg enormt til konserten, sier Dahl.

De hadde også tatt turen til kommunesenteret for å få med seg konserten med bygdas store helt.

Rektor i Masi på keiino konsert

Rektor i Masi Anton Dahl.

Foto: Marie Elise Nystad / NRK

Les også:

Korte nyheter

 • Gratis samisk barnehagetilbud fra høsten 2023

  Barna er vår framtid, derfor prioriterer vi gratis samiskspråklig barnehagetilbud. Slik åpnet NSRs parlamentariske leder Beaska Niillas budsjettsaken på sametings plenumsmøte onsdag ettermiddag.
  I ettermiddag beslutter sametinget at samiskspråklig barnehagetilbud blir gratis fra høsten 2023.
  I dag får 200 barn samisk tilbud ved 13 barnehager eller avdelinger utenfor Nord-Troms og Finnmark.

  Sametinget vedtak vil gjelde utenfor Nord-troms og Finnmark, da regjeringen allerede har besluttet at barnehagetilbudet blir gratis for alle i Nord-Troms og Finnmark.

  Beaska Niillas, parlamentarisk leder i NSR (norske samers riksforbund)
  Foto: Mona Solbakk
 • Nuvttá sámegiel mánáidgárdefálaldat

  - Mánát leat min boahtteáigi, danin vuoruhat nuvttá sámegiel mánáidgárdesajiid, nu logai NSR parlamentalalaš jođiheaddji Beaska Niillas go rabai bušeahtta ášši sámedikki dievasčoahkkimis. Otne de mearrida sámedikki dievasčoahkkin ahte sámegiel mánáidgárdesajit šaddet nuvttá. Dievasčoahkkin gieđahallá dan bušeahta 2023 oktavuođas. Otná loguid mielde ožžot lagabui 200 máná olggobeal Davvi-Tromssa ja Finnmárkku nuvttá sámegiel mánáidgárdesaji. Boahtte jagi šaddet buot Finnmárkku ja Davvi-Tromssa mánáidgárddit nuvtta, ráđđehusa dáhtu mielde.

  Sámegiel mánáidgárdefálaldat lea 13 mánáidgárddis olggobeal Davvi-Tromssa ja Finnmárkku. Ja borgemánu 1. b. rájes šaddet dát mánáidgárdefálaldagat nuvttá. Justa man lahkai dat ortnet praktihkálaččat galgá doaibmat galgá sámediggi čielggadit ea.ea. mánáidgárdeeaiggádiguin ja gielddaiguin.

  Beaska Niillas, parlamentarisk leder i NSR (norske samers riksforbund)
  Foto: Mona Solbakk
 • Lite lakselus i Finnmark

  Styringsgruppen for lakseluspåvirkning på anadrom laksefisk har overlevert sin vurderingen til Nærings- og fiskeridepartementet (NFD).

  Det melder Norsk Institutt for Naturforskning (NINA).

  Styringsgruppens vurderinger til departementet er basert på ekspertgruppens vurderinger av lakseluspåvirkning i de 13 produksjonsområdene i Norge i 2022.

  Produksjonsområdene 3 fra Karmøy til Sotra og 4 fra Nord Hordaland til Stadt er i kategorien med høyest sannsynlig dødelighet av villaks forårsaket av lakselus. Områdene 2, 5, 6, 7 og 8 ligger i den mellomste kategorien, mens de resterende seks områdene er vurdert til å ha lav sannsynlig dødelighet.

  I produksjonsområde 12 og 13 som er Vest- og Øst-Finnmark er det sannsynlig dødelighet på under ti prosent.