Karen (71): – Anna må være hardhudet for å takle livet på fjellet

– Jeg har bare ett råd til unge Anna som ønsker å komme nordover for å bli kjent med reindrifta; Velg en familie med omhu – og det er svært lite idyllisk å være hardtarbeidende reingjeter.

Karen Utsis gode råd til en 18-åring

GIR RÅD: – Dersom hun er flittig og vil lære mest mulig om reindrift, så kan hun takle livet hos oss, mener 71 år gamle Karen Siri Utsi.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Karen Siri Utsi, 71 år, har vært reineier i hele sitt liv. Hun bor i den lille bygda Ádjetjohka i Kautokeino.

Hun smiler og rister litt på hodet når hun hører at unge Anna Tollan (18) fra Lillestrøm vil flytte til Finnmark for å bli reingjeter på Finnmarksvidda.

– Arbeidsdagen som reingjeter er langt fra idyllisk. Hun må mestre kulde og må tåle å være ute i timevis eller dagevis. Hun må få en grundig opplæring før hun drar til fjells. Hun må vite hvordan man skal kle på seg, at det er viktig med riktige klær når man skal være ute i sprengkulde, sier Karen.

Anna Tollan

DRØMMER OM REINDRIFTSLIVET: – Kommer jeg til å klare bruke en lasso?, undrer Anna Tollan på pikerommet hjemme på Bogstad gård i Aurskog.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

– Hugg ved, hent vann, vær tjenestepike

Hun har sjøl hatt en stor barneflokk og sier at livet på fjellet, uten innlagt strøm og vann, har vært tøft – også for henne.

Om vinteren går dagene som oftest til vedhugging, fordi man må fyre de kalde gjeterhyttene.

– Dersom Anna vil bo hos en reindriftsfamilie, så må hun være beredt på at det blir mye utearbeid. Hun må hugge ved, hente vann, lage mat og leve livet som en tjenestepike.

Karen lager bløtkaker til en stor familiefest

ROMJULSSYSLER: Karen baker bløtkakebunner. Hennes storfamilie skal ha selskap i romjulen.

Foto: Liv Inger Somby

Alene i et mannsdominert samfunn

Hverdagen i samisk reindrift har endret seg betraktelig siden 80-tallet. Nå er det svært få kvinner igjen som har reindrift som hovednæring.

– Hun kommer til å være alene i et mannsdominert samfunn. Det er ikke mange kvinner igjen, bare noen få eldre reindriftskvinner.

Hva er utfordringen når man er alene kvinne på fjellet?

– Hun er jo ung og må være tøff fra dag én, å ikke gi lillefingeren til noen. Hun må sette klare grenser og takle livet i et fremmed samfunn. Hvis hun drar på reingjeting sammen med unge menn, så kan det hende at det oppstår sjalusidramaer, sier Karen. Hennes viktigste råd er at hun velger en familie med omhu og finner en storfamilie med flere generasjoner.

  • Se video:
Anna Tollan

Må lære språket

Karen har hatt mange filmteam hos seg, og hun har hatt utenlandske forskere på besøk.

– Mitt råd er at hun begynner å pugge samiske gloser. Hun må forstå kodene, når er det man skal jobbe, hvile, spise og flytte med flokkene.

Kunne du ha tenkt deg å ta imot Anna?

– Jeg er ikke lenger så ofte på fjellet, fordi mine barn har overtatt den daglige driften. Men dersom hun kommer hjem til meg, da må hun berede skinn, skrape bellinger, lage mat og ta seg av hundene mine.