Hopp til innhold

– Føler meg som en dronning

Inga Juuso har allerede vunnet en Spellemann. I kveld var hun nominert til nok en pris.

Inga Juuso

Inga Juuso i blitzregnet på den røde løperen under Spellemannsprisutdeling.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Inga Juuso

Inga Juuso strålte på rød løper under Spellemannsfesten i Oslo.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

På Folketeateret i Oslo er alt som kan krype og gå av artister, musikere og bransjefolk samlet i kveld. Den røde løperen er rullet ut og artister som har lyktes spesielt godt i 2011 har gått opp én etter én.


Blant dem Inga Juuso, som tidligere i dag vant sin aller første Spellemann i kategorien åpen klasse. Mens fotografene blitzer i vei, spør vi joikeren om hvordan det føles å gå opp den røde løperen.

– Ja, det .... hva skal jeg si? Det er mye show, mye folk og journalister. Det er jo gøy da. Man føler seg som en dronning. Her er man kongelig, ler hun.

Inga Juuso

Fersk Spellemannsprisvinner.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

I kveld var Inga Juuso nominert til enda en Spellemann i kategorien folkemusikk med albumet «Juusk», som er et samarbeidsprosjekt med perkusjonist Harald Skullerud.

Prisen for folkemusikk/tradisjonsmusikk gikk til felespiller Ragnhild Furebotten. Joikeren selv var på forhånd ganske sikker på at det var nettopp felespilleren fra Saltdal som kom til å stikke av med prisen.

– Jeg har ikke så store forventninger egentlig, det er så mange flinke musikere som er nominert. Jeg synes det er veldig gøy at alle de tre CD-ene er nominert, jeg tror ikke at det er så veldig vanlig, sier hun.

Se&Hør-kjendis

Den gjeve Spellemannsprisen henger høyt, og kalles for den viktigste musikkprisen i Norge. Med hele musikk-Norge samlet, er det ikke til å unngå at det kribler litt ekstra i magen selv på en erfaren joiker.

– Jeg har sagt det før, det viktigste er at joiken er blant fiffen. Der fortjener den å være, sier Inga Juuso.

– Tror du at dette kan hjelpe deg å nå enda lenger ut i verden?

– Nja, jeg vet ikke. Det gjenstår jo å se, men jeg tror ikke at jeg blir Se&Hør-kjendis akkurat, ler hun.

– Hadde du ønsket det?

– Nei, jeg har aldri brydd meg om kjendisstatus. Det er selvsagt spennende når det skjer at man får være med litt. Og den røde løperen, det var jo veldig morsomt, sier hun med et lurt smil.

Det samiske godt representert

Også joiker Biret Ristin Sara fra Karasjok er på plass i Folketeateret i kveld. Hun var nominert i åpen klasse med albumet "Áidnen" som hun debuterte med i fjor, men som allerede kjent var det Inga Juuso som vant den prisen.

Inga Juuso og Biret Ristin Sara

Inga Juuso og Biret Ristin Sara var begge nominert til Spellemannspris i åpen klasse. For de to var det uansett viktigst at joiken fant sin plass i rampelyset.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Selv om Sara ikke fikk med seg Spellemann hjem denne gangen, var hun likevel glad for at det nettopp var joik som vant pris.

– For meg er det en stor ære å være nominert. Jeg føler meg som en vinner likevel, min CD har fått oppmerksomhet og jeg er her. Men at det var joik som vant Spellemann, det gjorde meg så glad at tårene trillet, sier hun glad.

Karasjok-kvinnen har lenge jobbet med tradisjonell joik, men med «Áidnen” har hun for første gang samarbeidet med musikere og forfatter Elle Márjá Vars, som har skrevet tekstene til CD-en. Hun har også samarbeidet med tidligere spellemannprisvinner Niko Valkeapää, som er med på tre av joikene hennes.

Den ferskeste samiske Spellemannsprisvinneren skryter hun av.

– Inga har betydd så utrolig mye og lagt ned en enorm innsats som fylkesjoiker. Hun har vært med på å løfte joiken til andre arenaer utenfor Sápmi. Hun har gjort en god og viktig jobb, sier hun.

Kofteskryt på rød løper

Stella Mwangi og Biret Ristin Sara

Stella Mwangi kjent fra Melodi Grand Prix skrøt av kofta til Biret Ristin Sara på den røde løperen.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Både joikeren og tekstforfatteren var kledd i kofter da de gikk opp den røde løperen og de fikk mye oppmerksomhet.

Stella Mwangi, kjent fra Melodi Grand Prix med landeplagen «Haba Haba» og som i kveld kan vinne publikumsprisen årets hit, stoppet opp ved Biret Ristin Sara.

– Jeg kjenner ikke til samisk musikk, men wow så fin du er med drakten din, sa Mwangi, og beundret kofta til Sara.

Mari Boine delte ut pris

Mari Boine har vært nominert og vunnet Spellemann flere ganger. I år sto hun på scenen å delte ut Spellemannspris til beste kvinnelige artist sammen med Ingrid Bjørnov, Kari Bremnes og Unni Wilhelmsen.

Ane Brun

Ane Brun vant pris i kategorien beste kvinnelige artist.

Foto: NRK

Mari Boine henvendte seg direkte til nominert Ane Brun.

– Du er en så flink artist at man i det siste har begynt å krangle om du er norsk eller om du er svensk. Ryktene vil ha det til at du kanskje også er samisk, sa Boine til stor latter fra salen.

– Uansett, jeg heier på deg. Mun sávašin ahte don oaččut dán bálkkašumi, avsluttet hun på samisk, som betyr "jeg håper at du får denne prisen".

Og det var nettopp Ane Brun som tok hjem kveldens første pris.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK