Hopp til innhold

– En ære for joiken

Joikeren Inga Juuso utkonkurrerte seg selv. Har vunnet sin første Spellemannspris.

Bárut, Inga Juuso

Inga Juuso har mottatt sin første Spellemannspris i hele sin lange karriere som joiker.

Foto: Pressebilde

– Neeeei, er det sant? Herregud, så artig!

Slik reagerte Inga Juuso da hun i dag mottok beskjeden om at hun har vunnet Spellemannspris for albumet «Bálggis» med musikkgruppa Bárut i kategorien åpen klasse hvor tilsammen 5 utgivelser var nominert.

Tidligere denne uka ble det kjent at fire priser blir utelatt fra det tre timer lange Spellemannsshowet som sendes live på NRK lørdag kveld. Blant de vrakede prisene er åpen klasse, som istedet ble delt ut i radioprogrammet Jungeltelegrafen på NRK P2 lørdag ettermiddag.

– Wow, sier jeg bare. Dette hadde jeg ikke forventet.

Døråpner for andre joikere

Inga Juuso og Steinar Raknes.

Inga Juuso og Steinar Raknes i duoen 'Skáidi' var også nominert i kategorien åpen klasse.

Foto: Platecover: ”Skáidi”

I kategorien åpen klasse var Inga Juuso i tillegg nominert for albumet «Headland - Skáidegeahči» sammen med jazzartisten Steinar Raknes i duoen Skáidi. Slik sett utkonkurrerte hun seg selv – og den andre samiske artisten Biret Ristin Sara som var nominert for joikealbumet «Áidnen».

– Jeg hadde virkelig ikke forventet å vinne denne prisen. Joik er musikk som storsamfunnet kanskje ikke riktig forstår, ofte hører de ikke forskjell på joik og de kaller den ensformig, sier Juuso.

– Hva betyr denne prisen?

– Dette betyr at joiken i seg selv er anerkjent og sett av storsamfunnet. Det betyr at den tradisjonelle joiken har hatt betydning for andre utenfor det samiske samfunnet. For joiken er det av betydning da den blir oppdaget av andre. Og kanskje det åpner noen dører for andre joikere og, sier hun ettertenksomt.

Endelig blant kremen

Inga Juuso har joiket i over 40 år og er ansatt som fylkesjoiker i Troms – den eneste i sitt slag. Selv om den kraftige stemmen hennes har joiket på scener over hele verden, har hun aldri før vært nominert til den gjeve Spellemannsprisen.

På spørsmål om det ikke nå var på høy tid med både nominasjon og Spellemannspris, smiler hun lurt med et lite glimt i øyet.

– De som vinner bruker ofte å si at det er godt å få sitt arbeid anerkjent. Det gjelder jo alle yrkesgrupper. Jeg har strevet i 40 år med å få joiken anerkjent på lik linje med annen musikk. For meg er det viktig at joiken overlever de kommende generasjoner og at vi etterlater joiken som en levende arv.

– Men jeg må si at det er veldig deilig at joiken nå endelig er blant kremen av musikk-Norge, sier hun med en boblende latter til NRK Sápmi.

Vinner hun enda en pris i kveld?

Inga Juuso

Spellemannsprisvinner Inga Juuso gleder seg til selve prisutdelingen i kveld.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Inga Juuso vil takke spesielt produsent Frode Fjellheim, samt alle hennes medmusikanter som har bidratt til plata «Bálggis», som fikk gode kritikker da den ble utgitt i fjor.

Fylkesjoikeren kan senere i kveld også vinne i kategorien folkemusikk med albumet «Juusk», som er et samarbeidsprosjekt med perkusjonist Harald Skullerud.

Juuso er dermed nominert til pris med alle sine tre CD-utgivelser fra i fjor.

Selv har hun ikke så store forventninger til å vinne i denne klassen da det er mange andre dyktige musikere som konkurrerer. Hun holder en knapp på felespiller Ragnhild Furebotten.

– Men jeg gleder meg til å være med på Spellemannsshowet, det tror jeg blir veldig artig, sier hun bare timer før det hele braker løs.

Spellemannsprisutdelingen som feirer den beste musikken fra året som gikk, finner sted i Folketeateret i Oslo og blir sendt direkte på NRK1 fra klokken 19.55 i kveld.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK