Snart kommer polsk-samisk øl med smak av tørket reinkjøtt

Jan Jakub Ciućka fra Polen lager øl for å fortelle verden om samene.

Jan Jakub Ciućka

BRYGGER: Her brygger Jan øl.

Foto: NRK SÁPMI

25-åringen har drevet med ølbrygging i fem år.

Nå har han laget øl-oppskrift som inneholder en samisk delikatesse; tørket reinkjøtt.

Jan observerte svigerfamilien bruke tørkede reinsdyrhjerter i kaffen. Dette fikk han smake på og tenkte: «Hvordan ville dette smakt i øl?»

Jan Jakub Ciućka

Jan Jakub Ciućka

Foto: NRK Sápmi

Etter å ha eksperimentert med tørket reinkjøtt i hjemmebrygg og sendt det til prøvesmaking til polske bloggere og venner, fikk han endelig et gjennombrudd.

Det tikket inn en melding fra et polsk bryggeri som heter Beerlab, og de hadde veldig lyst til å brygge en sånn type øl kommersielt.

Men ølbryggingen hans handler om mye mer enn bare øl og smak.

Bedre opplyst gjennom øl

Jan forteller at på øl-etiketten skal det stå om samenes historie, med fokus på tap av reinbeiteområder og tvangsslakt av rein. Dette var et krav han satte til bryggeriet.

– Veldig ofte skriver bryggeriene om hva som er bakgrunnen og inspirasjonen til ølen. Jeg bestemmer ikke etiketten, men jeg skal pushe bryggeriet, sier Jan.

– Øl-verden er veldig åpen, og folk i Europa er ikke så kjent med det samiske, men gjennom øl kan folk bli bedre opplyst om samene, mener han.

Ciućka er gift med en sjøsame og bor for tiden i Tromsø. Derfor føler han seg veldig knyttet til den samiske kulturen, noe som også var opphavet til øl-interessen.

– Aldri hørt om dette

Direktør for Bryggeri- og drikkevareforeningen Erlend Fuglum sier at dette er spennende.

– Det skjer jo at man brygger øl av mange forskjellige ingredienser, men jeg må si at reinsdyrkjøtt-øl har jeg aldri hørt om før, sier han.

Erlend Fuglum

Erlend Fuglum, direktør for Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD).

Foto: NRK SÁPMI

– Dette er ikke vanlig, men jeg har lyst til å smake, fortsetter Fuglum.

Han forteller at i USA har de forsøkt å lage øl av mange ulike ingredienser, og det mest ekstreme eksemplet han har hørt om er øl av oksetestikler.

– Jeg tror at folk vil være interessert i dette. Dette kan knyttes til både geografi og identitet, sier Fuglum.

Positiv til reinkjøtt-øl

Per Mathis Oskal er reineier og kjøttprodusent ved Hjerttind Rein og har drevet på med dette i flere år.

oskal

Per Mathis Oskal.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Positive ting som dette øker potensial for salg, alle ting er med på å dra lasset. Reinkjøtt er stort etterspurt og reinkjøtt-øl er positivt for hele reinkjøtt bransjen, sier Oskal.

– Men hvordan dette smaker, har jeg ikke peiling på, ler Per Mathis.