Mye omtalt mobbesak løst ved forlik

Jenta som fikk jakka si påtent utenfor et utested i Trondheim i fjor og gutten som tente på jakka er blitt enige om å sette punktum for saken.

Her blir Eli Anne forsøkt påtent

Bildet fra overvåkingskameraet viser hvordan samiske Eli Anne Nystad ble forsøkt påtent.

Foto: Overvåkningskamera / Trondheim

– Saken ble etterforsket av politiet og den ble til slutt sendt over til Konfliktrådet i Sør-Trøndelag, der partene ble enige seg i mellom, opplyser politioverbetjent i Sør-Trøndelag politidistrikt, Geir Ole Momyr.

I oktober 2012 anmeldte Karasjok-jenta Eli Anne Nystad (23) det som hun utenfor et utested i Trondheim opplevde som trakassering på grunn av hennes samiske bakgrunn.

Overvåkingskameraer fanget opp hendelsen, og en student meldte seg etterhvert for politiet. Saken fikk bred mediaomtale, og til og med Statsministeren omtalte saken i sin nyttårstale .

Konfliktråd i stedet for bot

Geir Ole Momyr ved Sentrum Politistasjon

Politioverbetjent Geir Ole Momyr arbeider ved Sentrum politistasjon i Trondheim, der Nystad leverte anmeldelsen i oktober.

Foto: Tine Nilsen / NRK

Politiet i Trondheim etterforsket saken og studenten hadde i utgangspunktet fått et forelegg på 8000 kroner fordi han flere ganger tente på jakkekragen til Nystad.

Han ville ikke umiddelbart vedta boten, og en stund var det usikkert om saken ville gå til domstolbehandling eller ikke.

I mai ble det imidlertid klart at saken i stedet kunne løses i konfliktrådet, forteller Momyr.

– En måte å løse slike saker på er å behandle det i konfliktrådet, og det ble vurdert slik at dette var en sak som kunne behandles i konfkliktrådet, sier Momyr.

Innholdet i avtalen som partene inngikk under møtet i Konfliktrådet i Sør-Trøndelag er ikke offentlig. Møtet i konfliktrådet fant sted en god stund før ferien.

– Saken er ut av verden

Eli Anne Nystad.

Eli Anne Nystad ble landskjent på grunn av hendelsen utenfor utestedet i Trondheim i oktober. Mange mente hun var modig som sa tydelig i fra om at hun ikke fant seg i å bli trakassert på denne måten.

Foto: Privat

Partene er blitt enige om å ikke kommentere denne saken i media. De strekker seg dog til å bekrefte at de er blitt enige om at saken er ute av verden for deres del.

– Jeg er fornøyd med at saken er løst i konfliktrådet og at den da er avsluttet, utover det vil jeg ikke kommentere denne saken nå, sier Eli Anne Nystad.

Advokat Torfinn Svanem, som forsvarer 22-åringen som først var bøtelagt i saken, kan fortelle at også hans klient er fornøyd med måten saken er løst på.

– Min klient er fornøyd med at saken med dette er ute av verden og han er fornøyd med at påtalemyndighetene valgte å løse saken med møte i konfliktrådet framfor annen påtalemessig reaksjon, sier Svanem.

  • SE VIDEO FRA OVERVÅKINGSKAMERA:
    Natt til torsdag ble Eli Anne Nystad forsøkt påtent utenfor et utested i Trondheim.