Her setter han fyr på Eli Anne

Samiske Eli Anne Nystad fra Karasjok ble i forrige uke satt fyr på mens hun sto og ventet på bestevenninna utenfor det populære utestedet Downtown i Trondheim.

Natt til torsdag ble Eli Anne Nystad forsøkt påtent utenfor et utested i Trondheim.

Her blir Eli Anne Nystad forsøkt påtent

Eli Anne Nystad.

Eli Anne Nystad er lei av alle de stygge kommentarene som blir slengt etter henne.

Foto: Privat

– Jeg tenker at alle i Norge må få vite at det fortsatt skjer. Vi må få gjort noe med det, for dette vil jeg ikke oppleve igjen, sier Eli Anne Nystad.

Hun har nå sett seg lei på alle de stygge kommentarene hun får. Selv mener hun at det har å gjøre med at hun er samisk.

23-åringen fra Karasjok tar førskolelærerutdanning i Trondheim og har bodd i den trønderske hovedstaden i ett år. Hun hadde fått besøk av venninna, og begge var natt til fredag på utestedet Downtown i Trondheim.

Etter at stedet var stengt, sto Nystad alene utenfor og ventet på at venninna hentet jakken sin i garderoben. Da ble hun omringet av en guttegjeng.

Les også: – Forsøkte å tenne på jakken min

– Det sårer meg skikkelig hver gang

– Da jeg snakket hørte de at jeg ikke snakket helt rent norsk, og da de fant ut at jeg var same, begynte de å gjøre narr av meg og de lo av meg, forteller Nystad.

Guttegjengen begynte å dytte henne rundt og sa stygge ting til henne. Nystad sier selv at hun ikke er så tøff, så hun turte ikke å dytte tilbake.

– Jeg synes ikke det er noe gøy å leve når jeg hele tiden får slike stygge kommentarer. Det er grusomt å høre og det sårer meg skikkelig hver gang, sier Eli Anne Nystad.

Les også: – Vi godtar ikke rasistiske holdninger mot samer

Det hele toppet seg da en av guttene plutselig løftet Nystad opp, og deretter slapp henne i bakken.

– Plutselig tar en av guttene tak i meg og løfter meg rett opp for så å slippe meg rett ned, slik at jeg faller ned på asfalten, forteller Nystad.

Førsøkt påtent

Da Nystad fikk se overvåkningsbildene etter hendelsen fikk hun seg en ny overraskelse. Bildene viste at en av guttene flere ganger forsøkte å tenne på jakken hennes.

– En av guttene sto bak meg og tente på pelsen min tre ganger. Han slukka det hver gang, men det kunne gått veldig galt hvis jeg hadde en jakke med lett antennelig stoff. Håret mitt kunne også tatt fyr, sier hun.

Nystad kommer nå til å anmelde saken til politiet.

– Jeg har allerede en avtale om å møte opp på onsdag for å levere en anmeldelse, sier hun.

– Dette er et nasjonalt ansvar på toppnivå

Kari Helene Partapuoli

Kari Helene Partapuoli regjeringen må på banen for å få slutt på hets mot samer.

Foto: Antirasistisk senter

Kari Helene Partapuoli fra Antirasistisk Senter reagerer sterkt på historien som Eli Anne Nystad fra Karasjok forteller. Hun roser samejenta for å være så åpen om det hun har opplevd.

Partapuoli hører stadig flere historier som ligner på Nystads, og er bekymret over utviklingen.

– For henne var dette et fysisk overfall, og det er veldig rystende. Men det som kanskje er mest graverende, er at de tingene som ble sagt til henne, er ting som jeg hører at flere unge samer opplever. Særlig i nord, men også i andre store byer lenger sør i landet, sier Partapuoli.

Hun mener at flere politikere må komme på banen. Hun sikter da spesielt til statsministeren og likestillings- og inkluderingsministeren.

– Jeg mener at regjeringen må ta et ansvar på dette området. Dette er ikke et spørsmål kun for politikere som jobber med samiske spørsmål, dette er en sak som handler om hvordan vårt flerkulturelle samfunn fungerer, sier Partapuoli.

Les også: – Rystende hets mot samejente

Vil bli mer kjent med situasjonen

Antirasistisk Senter har jevnlig har kontakt med Sametinget for å prøve å få oversikt over hvordan samer blir behandlet i Norge. Kari Helene Partapuoli er overrasket over hvor stort problemet er.

– Jeg tror at vi lenge ikke har tatt dette nok på alvor, sier Partapuoli.

Ifølge Partapuoli får de stadig flere henvendelser fra samiske miljøer.

– Jeg synes alle de som forteller sine historier er tøffe og veldig modige. Jeg håper at alle sammen blir hørt og får den støtten de trenger når de kommer ut og forteller det som har skjedd, avslutter Partapuoli.