NRK Meny
Normal

Ingen innvendinger mot «samisk urkraft»

Den samiske urkraft festivalen «Isogáisa» har fått kritikk fra enkelte samiske miljøer – men forskerne fant ikke noe galt ved det festivalen står for.

Runebomme som Anders Paulsen har laget

Runebommen var en viktig del av den samiske urreligionen. I helga går festivalen Isogáisa av stabelen, den har fokus på det spirituelle i urfolkskulturene.

Foto: Árran

Isogáisa – festivalen som titulerer seg som selve symbolet på samisk urkraft går av stabelen denne helga i Lavangen. Den rusfrie festivalen har fokus på urfolkskulturer og det spirituelle.

Barentssekretariatet støtter festivalen med 200.000 kroner, og ba i den forbindelse NIKU – Norsk Institutt for Kulturminneforskning om å vurdere etiske problemstillinger ved å støtte arrangementer med samisk nyreligiøst innhold, som for eksempel Isogáisa festivalen.

Bør ønskes velkommen

I sin vurdering hadde ikke forskerne, Camilla Brattland og Marit Myrvoll, noen innvendinger mot å støtte festivalen økonomisk, og skriver følgende i sin konklusjon:

Ronald Kvernmo

Isogáisa festivalsjef Ronald Kvernmo mener det er viktig å gripe fatt i den spirituelle delen av den samiske kulturen. (Bildet er fra en annen anledning.)

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

«Basert på gjennomgangen i denne rapporten vil svaret på problemstillingene reist innledningsvis være at Isogáisas virksomhet ikke bidrar til etiske betenkeligheter for Barentssekretariatet og liknende institusjoner som gir støtte.»

I stedet mener NIKU at den alternative samiske bevegelsen burde ønskes velkommen som en ressurs for samiske lokalsamfunn og for den globale bevegelsen rundt urfolksspiritualitet.

– En styrke at vi selv griper fatt

Festivalleder Ronald Kvernmo er stolt over festivalen, og ser ikke noen problemer med å videreføre den gamle samiske tradisjonen med noaider, naturtro, og det åndelige.

– Jeg vil heller si at det er en styrke at vi selv griper fatt i også den delen av kulturen. Hva folk tror på er jo en personlig sak, og folk må jo få mene det de vil, men jeg tror det er viktig at vi selv tar vare på kulturen vår, og ikke minst utvikler den, mener Kvernmo.

En del av samisk historie

Også Sametinget støtter festivalen økonomisk, dog ikke på fast basis.

Henrik Olsen

Sametingsråd Henrik Olsen forteller at den gamle samiske religionen har oppslutning blant mange samer. (Bildet er fra en tidligere anledning.)

Foto: Dan Robert Larsen

Sametingsråd Henrik Olsen ser på festivalen som en samisk festival, og poengterer at den viderefører en fordums kultur som er i ferd med å gjenoppstå.

– Det er en religiøs retning som har oppslutning blant mange samer, og som baserer seg mye på samisk praksis og historie, sier Olsen.