Hopp til innhold

Ingen frykt for FrP i regjering

Hun blir trolig Sametingets neste «finansminister», men hun frykter ikke at FrP skal gi henne mindre å rutte med.

Ann-Mari Thomassen

Ann-Mari Thomassen (NSR) tror at bevilgningene til samiske formål kommer til å bli omtrent som nå også etter at H/FrP-regjeringen overtar.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Også den påtroppende regjeringen må følge Norges forpliktelser i henhold til internasjonale konvensjoner. Dessuten er det kommet klare signaler fra Høyre om at hovedlinjene i Norsk samepolitikk vil stå ved lag. Derfor frykter jeg ikke at det skal bli kutt i bevilgningene til samiske formål når den nye blåblå-regjeringen for ansvaret for budsjettforslagene, til tross for at Fremskrittspartiet (FrP) er med i regjeringen.

Det sier sametingsrepresentant Ann-Mari Thomassen. Hun har i flere år representert Norske Samers Riksforbund (NSR) i sametingets finanskomitè. Det forventes også at det er hun som kommer til å ha ansvaret for finansene i det nye sametingsrådet.

FrPs fremste samepolitiske sak har i mange år vært å legge ned Sametinget og Finnmarkseiendommen. De vil at Norge skal meldes ut av ILO konvensjon nr. 169 om urfolk og stammefolk. Partiet har også tatt til orde for å kutte bevilgningene til samiske formål betraktelig.

I overkant av 900 millioner til «samiske formål»

Den avtroppende rødgrønne regjeringen har foreslått litt i overkant av 900 millioner kroner til «samiske formål» i 2014. Dette er ikke Thomassen særlig fornøyd med.

– Jeg hadde forventet litt mer siden dette er det siste statsbudsjettforslaget til den rødgrønne regjeringen, men det er vel i tråd med den moderasjonslinjen som finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) har varslet, sier Thomassen.

Sametinget vil ifølge budsjettforslaget forvalte omlag 418 mill. kroner (inklusive Samefolkets fond) i 2014. Dette er en økning på cirka 14,2 mill. kroner fra 2013.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sametinget

Det foreslås 418 millioner kroner til Sametinget. Dette er en økning på 14,2 millioner kroner.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Bevilgingene til samiske formål kommer fra tilsammen ti departement.

Saemien Sijte sørsamisk museum og kultursenter i Snåsa er heller ikke i år prioritert i forslaget til statsbudsjett.

Pressestøtten til de samiske avisene ligger omtrent på samme nivå som i år. 24 983 000 kr foreslås til blant annet Ávvir og Ságat.

Bevilgningene til samiske kulturformål ligger også på omtrent samme nivå som i år. Totalt foreslås det 107 563 000 kr til samiske kulturformål. I 2013 er det bevilget 102 036 000 kr.

I regjeringens budsjettforslag er det ikke satt av penger til bygging av nytt teaterbygg for Beaivváš Sámi nasjonateater.

– Sametinget har mye i egne hender

Nyvalgt sametingsrepresentant Johan Vasara (Ap) sier at forholdet mellom Sametinget og den nye regjeringen på mange måter også er opp til Sametinget selv.

Johan Vasara

Johan Vasara (Ap).

Foto: Per Inge Anthi Åsen / NRK

Hvis Sametinget vil ha et godt forhold til den nye H/FrP-regjeringen så vil de lett også oppnå det.

– Jeg tror at vår største utfordring er å bygge opp en forståelse både på stortinget og i regjeringen for våre behov. Dette er særdeles viktig nå som landet har en mindretallsregjering. Det er ikke alltid slik at man oppnår mest støtte ved bare å kreve og kreve. Hvis de i regjeringen forstår oss og vi dem, så vil det bli lettere å ha en god dialog, sier Vasara.

Også sametingsrepresentant Laila Susanne Vars (Árja) er optimist. Hun håper til og med at den blåblå regjeringen blir bedre for samiske saker enn det den rødgrønne regjeringen har vært.

– Jeg ønsker i allefall at den påtroppende regjeringen løser en sak som den avtroppende regjeringen ikke klarte, nemlig det at Sametinget får ha rådslagninger med regjeringen om sine egne budsjetter, håper Vars.

Den påtroppende regjeringen skal senere i høst (vinter) saldere det budsjettet som den rødgrønne regjeringen la frem i går. Da vil vi få en pekepinn hva de vil med samepolitikken sin.

Árja-representanter

Árja-gjengen klar til fire år på Sametinget. Fra venstre: Inger Eline Eriksen, Laila Susanne Vars og Lars Oddmund Sandvik.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Korte nyheter

 • Støre håpar både Finland og Sverige snart blir Nato-medlemmer

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var fredag i Brussel der han møtte Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg.

  Støre sa på pressekonferansen at han håpar både Sverige og Finland er medlemer i forsvarsalliansen innan Nato-toppmøtet i juli.

  – Alle allierte burde føle seg forplikta til å ratifisere dei to landa sine søknader, sa Støre.

  Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg
  Foto: Simen Ekern / NRK
 • Rektor: – Skulle ønske det var lettere å få tak i samisklærere

  I den nye stortingsmeldingen om samisk språk, kultur og samfunn blir det nok en gang slått fast at det er stor mangel på samisklærer i Norge.

  Fordi få samiske elever har samisk gjennom hele skoleløpet og i videregående skole, er det store utfordringer med å få rekruttert nok samisklærere.

  Dette er en utfordring som rektor Linda Jacobsen ved Oslo samiske skole, som er en del av Nedre Bekkelaget skole, kjenner godt til.

  – Vi hadde utlyst en stilling nå, og fikk en kvalifisert søker. Men søkeren takket dessverre nei, sier Jacobsen.

  Skolen fikk nylig besøk av Sametinget og statsrådene i Kunnskapsdepartementet, som ville fortelle om den nye stortingsmeldingen.

  Flere av elevene, som fikk hilse på gjestene, ga uttrykk for at de kan tenke seg å bli samisklærere.

  Jacobsen mener det er viktig å ta elevenes engasjementet på alvor.

  Skolen merker stor interesse for å lære samisk i Oslo.

  – Skulle ønske det var lettere å få tak i samisklærer. Vi har flere elever som ønsker opplæring i samisk. Vi skulle gjerne hatt flere lærer, sier hun.

  Over hele landet er det nå prekær mangel på samisklærere og førskolelærere.

  Stortingsmeldingen skal følges opp med tiltak av Sametinget og regjeringen (ekstern lenke - regjeringen.no).

  Linda Jacobsen
  Foto: Mette Ballovara / NRK
 • Dømt for å misbruke stillingen til å skaffe seg sex

  En kommunal leder i Vest-Finnmark er dømt til ett års fengsel for å misbruke stillingen sin til å skaffe seg sex med en underordnet. Lagmannsretten har gitt ham to måneder kortere fengselsstraff en tingretten, fordi saken ble liggende lenge hos politiet. Mannen ga den langt yngre kvinnen sterke vanedannende medisiner, og hun gikk med på å ligge med ham minst fem ganger blant annet fordi hun trengte medisinene, går det fram av dommen. Mannen selv har benektet eller bagatellisert det meste, men lagmannsretten mener han ikke er troverdig. Han må betale kvinnen 180.000 kroner i erstatning.