Hopp til innhold

I dag skal det avgjøres

Valgdagen er kommet, og folk strømmer til valglokalene i Nuuk. I dag skal folket avgjøre hvem som skal bli deres nye leder.

Avgir stemmer

Grønland skal få en ny leder, og i dag strømmet folk til valglokalene for å avgi sin stemme. Stemmene blir talt opp etter at valglokalene stenger i kveld.

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

Allerede tidlig fredagsmorgen strømmer folk til valglokalet midt i sentrum av Nuuk. Etter en intens uke med valgdebatter, og braknyheten om Grønlands underskudd på en kvart milliard danske kroner, er det på tide å avgjøre hvem som skal lede landet.

Inunnguaq Petrussen med rød lue og sort vinterjakke avgir sin stemme på Grønland

Inunnguaq Petrussen mener at det aldri har vært så viktig å avgi sin stemme som det er nå.

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

En av dem som har møtt opp i stemmelokalet er Inunnguaq Petrussen (28), som også er politisk kommentator i Kalaallit Nunaata Radioa (KNR). Han har allerede avgitt sin stemme.

– Det er høytidelig for meg å stemme, det er viktig. Og jeg tror det er viktigere enn noensinne å stemme, sier Petrussen.

Grønland ute av kontroll

Onsdag kom sjokknyheten om at Den grønlandske landskassen har et underskudd på 225 millioner kroner, og det er forventet at underskuddet vil øke til 275 millioner i 2014. Dette tilsvarer 5000 kroner per person i Grønland.

Hvis man ser dette underskuddet i forhold til Danmarks økonomi, ville dette tilsvart 20 milliarder danske kroner. Dermed står Grønland i fare for å gå konkurs, dersom økonomien ikke rettes opp i nær framtid, og vil være avhengig av krisehjelp av sin tidligere kolonimakt Danmark.

Oline Stenholdt står foran masse blåe valgplakater

Oline Stenholdt er trofast mot partiet Siumut, selv om deres tidligere leder Aleqa Hammond har skapt et kaos i forrige regjeringsperiode.

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

Dette er bare en del av det kaoset som tidligere selvstyre formann, Aleqa Hammond (Siumut), har etterlatt Grønland i.

Men dette har ikke skremt velgerne fra partiet. En av dem som fortsatt holder fast ved partiet er Oline Stenholdt.

– Det som har skjedd er ikke partiets skyld, det er kun én persons handlinger. Jeg har stemt på Siumut, fordi når det kommer til alt, er det dem jeg stoler mest på, sier Stenholdt.

For henne er det viktig å stemme på et parti som vil bekjempe arbeidsledigheten, boligmangelen og jobbe med de sosiale ulikhetene i landet.

– Det er mange som ikke har et hjem å gå til, selv små barn. Og jeg har reist i hele landet og sett at dette er et problem som finnes overalt, forteller Stenholdt.

To store partier

Meningsmålinger som er blitt gjort før selve valgdagen, viser at det er det sosialistiske partiet Inuit Ataqatigiit (IA) og sosialdemokratiske Siumut som er størst i landet. Med Sara Olsvig (IA) og Kim Kielsen (Siumut) i spissen.

Disse venstrepartiene har tradisjonelt fått i alt rundt 70 prosent av stemmene, og kjemper også nå om å bli det største partiet etter valget. Likevel vil verken IA eller Siumut alene oppnå rent flertall i det grønlandske parlamentet, Inatsisartut.

Derfor må de inngå i koalisjon med flere av de mindre partiene, eller legge gjensidige stridigheter bak seg og inngå en storkoalisjon for å sikre en styringsdyktig og stabil regjering.

Mann med sort lue ser på blåe valgplakater

Før valget var nærmere 40 prosent av befolkningen i tvil om hvem de skal stemme på.

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

Inunnguaq Petrussen sier at han har fulgt valget nøye, og ser at det blir en tøff kamp mellom de to store partiene.

Flere har ment at dette valget kom brått på den grønlandske befolkningen, hva tenker du om det?

– Man kan si at noen ganger får man en følelse av at ting ikke vil holde i så lang tid, men likevel kom det veldig brått på meg også, sier han.

Men hvem han har stemt på, vil han ikke røpe.

Økonomien er viktigst

Inne i valglokalene er det flere som mener at det er økonomi som betyr mest for folk. Og det er også det som avgjør hva de vil stemme på.

Se video her:

Valg på Grønland, filmet i hovedstaden Nuuk.


Valglokalene vil være åpne fram til klokken 20:00 lokal tid (journ.anm. klokken 24:00 norsk tid). Etter det blir stemmene talt opp.

Naja Karine Steinholt heier frem Inuit Ataqatigiit med et rødt flagg i hver hånd

Utenfor valglokalet er det en tøff kamp om siste påvirkning av velgerne. Her heier Naja Karine Steinholt frem Inuit Ataqatigiit.

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

Korte nyheter

  • Dielddanuoris ođđa sátnejođiheaddji

    Vuosaárgga váljejuvvui sápmelaš Dielddanuori sátnejođiheaddjin njealjji mánnui, Dielddanuoris Mátta-Romssas, go sátne­jođiheaddjii ii sáhte doaibmat sátnejođiheaddjin go seammás lea fága­ovddas­vástideaddjiin el-fidnodagas.

    Dielddanuori sátne­jođiheaddji Robin Ridderseth lea miesse­mánu 6. beaivves gitta čakčamánu 4. beaivve rádjai sátne­jođiheaddji ámmáha virgelobis. Duogáš dása lea go El bearrái­geahčču ii dohkket ahte son ollesáigge bárggus sátne­jođiheaddji, seammás go son lea fága ovddas­vástideaddji elektrihkkár­fitnodagas.

    Ridderseth lohká iežaset dál ohcat earáid fága­ovddas­vástideaddji bargui, muhto lohká váttisin gávdnat olbmuid dákkár bargui.

    Gielddaid oktasašlihttu, KS lea maid geahčadeamen rihkku go El-bearráigeahčču mearrádus olbmoš­vuoigat­vuođaid go Ridderseth ii beasa doaibmat sátne­jođiheaddjiin.

    Máŋŋebárgga rájes doaibmá Odd-Are Hansen sátne­jođiheaddjin. Son ii loga politihkka rievdat, muhto son áigu atnit erenomážit sámi áššiid čálmmis.

    Robin Ridderseth, Odd-Are Hansen
    Foto: Mathis Eira / NRK
  • UiT får 30 mill. til nytt forskningssenter

    Universitetet i Tromsø, UiT Norges arktiske universitet, har fått 30 millioner kroner fra Forskningsrådet til et nytt forskningssenter.

    Det skal fremme god livskvalitet og styrke trivsel, myndiggjøring og tilhørighet for utsatte barn og unge i nord, opplsyser UiT i en pressemelding.

    Senteret Arctic Research Centre for Children and Youth at Risk skal etableres og ledes av Institutt for barnevern og sosialt arbeid på HSL-fakultetet.

    – Vi skal forske på hva som kan øke utsatte barn og unges følelse av å bli verdsatt i hverdagen, forteller prosjektleder og professor Rita Sørly.

  • Gjenoppretter samisk forening etter 20 år

    Sámi Sosialbargiid Searvi / Samisk sosialarbeider forening ble opprettet i 1984 og i år har foreningen 40 års jubileum.

    I år har fire samiske sosialarbeidere tatt initiativ til å gjenopprette foreningen som har vært inaktiv i 20 år. Målet i år er å arrangere et jubileumsseminar og årsmøte i Alta 5. og 6. september, skriver foreningen i en pressemelding. De har fått tilskudd fra både Sametinget og Fellesorganisasjonen for sosialarbeidere.

    Leder og initiativtaker for interimsstyret, Roy-Arne Varsi, håper at Sámi Sosialbargiid Searvi kan bli et felles talerør for samiske sosialarbeidere, undervisere og forskere som arbeider med samiske- og urfolksrelatert tematikk.

    Roy-Arne Varsi
    Foto: Privat