NRK Meny
Normal

– Jeg får jo nesten nerver av dette!

Karasjok seiler opp som en nevneverdig konkurrent i påskefestival-verden, og nytt av året er at de har kapret Sančuari. Til hvilken bygd farter påskepublikummet på lørdag?

Heaika Hætta joiker foran et fullsatt Báktehárji

Heaika Hætta i Sančuari kjenner litt på nervene før konserten i Karasjok lørdag.

Foto: Johan Mathis Gaup / CMP

– Kautokeino har en av de største og viktigste samiske festivalene. Og om Sančuari ikke kommer på påskeaften i år, har vi veldig mange andre gode artister å by på.

Ordene stammer fra produsent Nils Johan Vars, som i en årrekke har vært med å arrangere Sami Music Festival i nettopp Kautokeino.

I år må han imidlertid innfinne seg med at gruppa som vanligvis trekker aller mest publikum på selveste påskeaften, har valgt å spille i nabobygda Karasjok. Han henger ikke med hodet av den grunn.

– Det har gått trådt for festivalen i Karasjok de siste årene. De har slitt, men nå virker det som om dem har begynt å kopiere oss i Kautokeino. Det er bra, fortsetter Vars.

Nils Johan Vars

Nils Johan Vars har stor tro på mye publikum under årets påskefestival i Kautokeino.

Foto: Roger Manndal, NRK

En viktig jobb

Det at musikkgruppa Sančuari i år valgte å bytte scene påskelørdag, var kun fordi Karasjok var først ute med booking. Det førte en stund til ramaskrik og hysteri blandt den aller mest iherdige fanskaren, noe som får gitarist og vokalist Heaika Hætta til å trekke på smilebåndet.

– Det er moro i en ellers grå hverdag at folk engasjerer seg. Nå begynner jeg jo nesten å få nerver!

Og ikke nødvendigvis uten grunn. Det er spådd fullt hus i idrettshallen lørdag, og det går en egen «Sančuari-buss» fra Kautokeino til Karasjok før og etter konserten. Hva er det med Sančuari som gjør at de er så populære?

– Det er den lokale vrien. Det er kun oss, kofta og joiken kombinert med musikk. Dette er genuin musikk, i tillegg til at det går an å danse til den. Det har vi lyktes med, fortsetter Hætta.

Deler på publikum

Begge de to nabokommunene kan i år by på solide program og konserter under påskefestivalen. Det hele starter for fullt i kveld, med blant andre Sandra Lyng og Morgan Sulele i Karasjok og Isac Elliot og Elle Márjá Eira i Kautokeino.

– Er du redd for at publikummet forsvinner til Karasjok og Sančuari, Nils Johan Vars?

– Her i Sápmi er det nok folk til begge festivalene.

Anne Berit Anti

Anne Berit Anti er med på å arrangere påskefestivalen i Karasjok.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Produsent for festivalen i Karasjok, Anne Berit Anti, er enig.

– Det er en tradisjon å reise til Kautokeino påskelørdag, så at det reiser noen derfra til Karasjok og omvendt, det er jo bare det vi kaller bytting. Det blir ikke tomt noen plasser.

Hun er imidlertid ikke helt enig med Vars i om at Karasjok hermer etter nabobygda.

– Vi vet at folk fra Karasjok liker å høre på samisk musikk. Det vet nok Nils Johan også. Vi lytter begge på publikum, sier hun.

Og hva Sančuari gjelder: hvem som klarer å kapre det populære Kautokeino-bandet neste år, kommer trolig kun an på hvem som er først ute.

– Neste år blir det kamp. Haha, neida! Det blir nok førstemann til mølla. Nå gleder vi oss først og fremst til å spille i Karasjok, avslutter Heaika Hætta.