NRK Meny
Normal

Høyeste tuberkulosetall på 30 år

Der er funnet tuberkulose i nesten alle byer på Grønland, men østkysten er hardest rammet.

Tuberkulose angriper lungevevet.
Foto: United States Department of Health and Human Services/Wikipedia

I 2010 ble det konstatert 114 nye tilfeller av tuberkulose på Grønland, og det er det høyeste tallet på 30 år.

Det viser de nyeste tallene fra grønlandske helsemyndigheter.

Multiresistent bakterie

Tuberkulose (TB), tidligere kalt tæring, er en sykdom som forårsakes av bakteriene Mycobacterium tuberculosis, Mycobacterium africanum eller Mycobacterium bovis. Bakterien kan angripe en hvilken som helst del av kroppen, men den affekterer som regel lungene.

Tuberkulose
Foto: NRK

1,7 milliarder mennesker er smittet på verdensbasis, og rundt to millioner mennesker dør hvert år.

Sykdommen er registrert i neste alle byer på Grønland, men østkysten er rammet hardest.

På 1950-tallet var forekomsten av tuberkulose meget høyt på Grønland og mange døde av sykdommen. I løpet av 1980-tallet lykkedes det dog myndighetene å få ned antallet tuberkulosepasienter vesentlig til et lavt, men stabilt antall.

Samtidig ble det også i fjor konstatert det første tilfellet av mulitresistent tuberkulose - det betyr at bakterien er blitt motstandsdyktig overfor allminnelig TB-medisin. Det kan koste dyrt, både menneskelig og økonomisk.

Myndighetene oppfordrer derfor på det kraftigste at man henvender seg til lege, hvis man opplever symptomer som hoste i mer enn tre uker, vekttap og svettetokter om natta. Det samme gjelder ens familie og omgangskrets for å minske smitten, opplyser Kalaallit Nunaata Radioa .

Enorm økning også i Nunavut

Tre uker før nyttår viste de nyeste tallene for Nunavut at 2010 blir det verste tuberkuloseåret siden det selvstyrte canadiske territoriet ble etablert i 1999.

Røntgenbilde
Foto: ScanStockPhoto

Frem til 7. desember 2010 hadde medisinsk personell i Nunavut diagnostisert 99 tilfeller av aktiv TB siden starten av året. Dermed er den tidligere rekorden på 58 tilfeller blitt knust. Denne rekorden ble satt i 2008.

Dette gjør at Nunavuts TB-rate er 60 ganger høyere enn i resten av Canada, ifølge tallene til det offentlige helsebyrået i Canada.

I 2006 var TB-raten i Nunavut 30 ganger høyere enn det canadiske gjennomsnittet. Da ble det registrert 48 tilfeller.