NRK Meny
Normal

Enorm tuberkuloseøkning i Nunavut

Nå er tuberkuloseraten i Nunavut 60 ganger høyere enn i resten av Canada.

Røntgenbilde
Foto: ScanStockPhoto

Med bare tre uker igjen av 2010, viser de nyeste tallene for Nunavut at dette året blir det verste siden det selvstyrte canadiske territoriet ble etablert i 1999.

Tuberkulose eller TB er en infeksjonssykdom, som vanligvis angriper lungene, men alle andre organer kan også angripes. Hvis sykdommen forblir ubehandlet vil dette føre til døden.

Den tidligere rekorden er knust

Frem til 7. desember har medisinsk personell i Nunavut diagnostisert 99 tilfeller av aktiv TB siden starten av dette året. Dermed er den tidligere rekorden på 58 tilfeller blitt knust. Denne rekorden ble satt i 2008, opplyser NunatsiaqOnline .

Dette gjør at Nunavuts TB-rate er 60 ganger høyere enn i resten av Canada, ifølge tallene til det offentlige helsebyrået i Canada.

I 2006 var TB-raten i Nunavut 30 ganger høyere enn det canadiske gjennomsnittet. Da ble det registrert 48 tilfeller.

Mest i Baffin regionen

Geraldine Osborne, sjefen for medisinsk helse i Nunavut, sier at Baffin regionen står for 93 prosent av alle tilfellene i Nunavut.

Mest TB-tilfeller er i år registrert i Iqaluit og Cape Dorset, meldte NunatsiaqOnline tidligere i år. Disse to samfunnene er også nå i slutten av året de som er hardest rammet.

– Med den lange erfaringen vi i det østlige Arktis har i kampen mot TB, viser det seg at nærmest hver enkelte isolerte lille samfunn skjuler latente infeksjoner som blir smittsom før det blir oppdaget, forklarer Elaine Randell. Hun er departementet spesialist på smittsomme sykdommer.

Hun legger til at den store fattigdommen i territoriet er gjør at luftveissykdommer som tuberkulose lett kan spe seg.

– De fattigste menneskene i Nunavut er ofte de mest sårbare på grunn av kombinasjonen mellom overbefolkede hus og røyking, sier Elaine Randell.