Hevder Vegvesenet bryter loven ved å ikke godta samiske bokstaver

Nå kan du få ditt eget navn på bilskiltet. Men samiske bokstaver kan du bare glemme.

Personlige bilskilt

IKKE SAMISK: De norske bokstavene Æ, Ø og Å er tillatt, men ikke samiske bokstaver. (Fotomontasje)

Foto: Simon Piera Paulsen/Fotomontasje / NRK

I juni ble det mulig å bestille personlige bilskilt på Vegvesenets nettsider. Det betyr at du nå kan kjøre rundt med «JØRGEN» eller «VÆRØY» på bilskiltet ditt.

Men selv om at de norske bokstavene Æ, Ø og Å godtas, så er det ikke mulig å bestille skilt med samiske bokstaver.

– Statens vegmyndigheter begår lovbrudd gjennom å ikke inkludere samiske bokstaver, sånn at også samiske ord kan bli inkludert i bilskilt.

Det mener førsteamanuensis Ánde Somby ved juridisk fakultet på Norges arktiske universitet, som mener at saken er ganske klar.

Ánde Somby

Førsteamanuensis Ánde Somby ved juridisk fakultet på Norges arktiske universitet mener at Vegvesenet bryter loven.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Må rydde opp

– Det må jo vegmyndighetene snarest rydde opp i. Det er antakelig en tabbe som de har gjort. Jeg går ut ifra at de får ordnet opp i det straks de blir klar over det, sier Somby.

De samiske alfabetene inneholder en rekke bokstaver som man ikke finner i det norske alfabetet: Á, Č, Đ Ŋ, Ŧ og Ž. Det er disse som du ikke kan få på bilskiltet.

– Det er ikke i overensstemmelse med grunnlovsbestemmelsen som sier at det påligger statens myndigheter, inkludert veimyndighetene, å legge forholdene til rette for å bevare og utvikle de samiske språk, mener Somby, og legger til:

– Det samme er uttalt i samelovens språkkapittel som åpner med at samisk og norsk er likeverdige språk.

Vet ikke om de bryter loven

Heidi Øwre

Heidi Øwre kan ikke svare på om de følger loven eller ikke.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Statens vegvesen kan ikke svare på om de bryter loven eller ikke.

– Jeg kan ikke ta stilling til dette nå, fordi det er en helt ny sak som har kommet oss for øret, sier seksjonssjef for kjøretøygodkjenning og registrering, Heidi Øwre.

Vegvesenet forklarer til NRK at bokstavene Æ, Ø og Å hele tiden har vært en del av skiltordningen, men at de ikke har vært benyttet til nå.

– Saken er at vi har innført en ordning med personlige bilskilt som baserer seg på den ordinære bilskiltordningen som vi har hatt i Norge, som i alle år har bestått av ordinære norske tall og bokstaver. Samiske tegn har aldri vært en del av denne ordningen, og heller dermed ikke blitt vurdert i innføringen av ordningen med personlige bilskilt, forklarer Øwre.

– Hva gjør dere med denne saken nå?

– Per nå så kommer vi ikke til å gjøre noe med denne saken. Vi forholder oss til det oppdraget som vi har fått og den ordningen slik den er nå, svarer seksjonssjefen.

NRK har ikke lyktes med å få en kommentar fra Samferdselsdepartementet.