Hopp til innhold

Drømmer om samisk barneteater

Kulturskolen i Tana satser høyt etter å ha sikret kommunen en gjev kulturpris.

Ella Márjá Hætta Isaksen og Ebba Joks

Elev ved Tana kulturskole, Elle Márjá Hætta Isaksen og kulturskolens lærer og teaterinstruktør Ebba Joks ønsker begge et teater for alle samiske barn.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Vi har potensiale til å etablere et nasjonalt samisk barneteater her i kommunen, sier lærer og teaterinstruktør ved Kulturskolen i Tana, Ebba Joks.

Hun er inspirert av at Tana kommune sist uke ble kåret til «Årets kulturskolekommune 2012». Joks og elevene hennes kan muligens få enda større grunn til å smile etter at Sametinget neste uke legger fram budsjettet. Signalene fra Sametingsrådet er at de støtter ideen om et samisk barneteater.

Fortsatt i lykkerus

En uke har gått siden Tana kommune ble hedret som årets beste kulturskolekommune. Kommunens ledelse og ansatte ved kulturskolen er fortsatt henrykt over utmerkelsen og prisen er feiret med kake etter hjemkomsten denne uken.

– Vi er kjempestolte at vi er blitt nummer en i Norge og vi svever faktisk litte grann også, og vi har ikke tenkt å lande enda, sier rektor ved Tana kulturskole, Dag Broch.

Han smiler om kapp med skolens lærer og teaterinstruktør, Ebba Joks, som også var med til Hamar sist uke for å motta prisen.

Pris til Tana kulturskole

Både kulturskoleledelsen og Tana kommunes ordfører Frank Martin Ingilæ var til stede da kulturskoleprisen ble delt ut i Hamar.

Foto: Egil Hofsli/Norsk Kulturskoleråd

– Prisen gir håp

I flere år har Joks vært en av ildsjelene ved kulturskolen som med sine aktiviteter og unge talenter har blitt lagt merke til langt utenfor kommunens grenser. Hun mener tiden er inne for å etablere et nasjonalteater for samiske barn.

Med denne prisen i ryggen øyner hun håp for at denne drømmen kan bli en realitet.

– Neste skritt nå bør være at barneteateret ved kulturskolen i Tana blir et teater for alle samiske barn, sier Joks.

Hun har tro på at prisen som kommunen nettopp har mottat vil styrke denne prosessen. Hun vet at det rundt om i Sápmi er mange talentfulle barn og unge som er interessert i teater og dans.

Positiv signal fra Sametinget

Ella Márjá Hætta Isaksen, Ebba Joks og Marianne Balto

Ella Márjá Hætta Isaksen, Ebba Joks og Marianne Balto.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Sametinget har også stilt seg i køen av gratulanter da Tana kommune ble tildelt prisen som beste kulturskolekommune. Sametingsråd Marianne Balto tok seg like godt tid til å stikke innom kulturskolen for å overrekke blomster til Joks.

Hun antydet samtidig at det kan vanke flere positive overraskelser til kulturskolens ildsjeler den nærmeste uken.

– Sametinget er villig til å etablere en fast budsjettpost for samisk barneteater i framtiden, og jeg tror vi kan klare å løse det allerede til neste år før sametingsvalget, sier Balto.

Sametingsrådet legger fram sitt syn i forhold til Statsbudsjettet overfor Stortingets kommunal-og forvaltningskomite i Oslo i begynnelsen av neste uke.

Korte nyheter