Kåret til årets beste kulturskole

Her er noen av ungdommene som går på Tana kulturskole. I går ble kommunens innsats hedret med prisen «Årets kulturskolekommune 2012».

Tana kulturskole

Stykket «Blodig alvor» ble framført i høst i forbindelse med Go Polmak-arrangementet.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Dette er fantastisk. Vi har grunn til å være stolte. Kommunen har over tid satset på dette, sier ordfører Frank Martin Ingilæ til NRK.

Sammen med kulturskolerektor Dag Broch, dramapedagog Ebba Joks mottok han prisen på Hamar. Prisen er på 20.000 kroner, og utdeles av Norsk kulturskoleråd.

Glad ildsjel

– Det er stas. Vi er glad for at arbeidet vi gjør på kulturskolen blir lagt merke til nasjonalt. Jeg er både ydmyk og takknemlig, sier Joks til NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Pris til Tana kulturskole

Norsk kulturskoleråds konstituerte styreleder Trygg Jakola (nr. to fra høyre) delte ut prisen til kulturskolerektor Dag Broch (f.v.), ordfører Frank Martin Ingilæ og dramapedagog Ebba Joks.

Foto: Egil Hofsli/Norsk Kulturskoleråd

Sammen med rektor Dag Broch Johansen karakteriseres hun som ildsjelene ved kulturskolen i Tana. Skolen har blant annet representert Norge ved to internasjonale barneteaterfestivaler.

I begrunnelsen sier juryen at Tana kommune ser det som viktig å gjøre kulturskolen til en ressurs i lokalsamfunnet.

– Kommunen har satset på at kulturskolen skal være den ledende institusjonen innen teater, musikk, dans og billedkunst, sier juryen i begrunnelsen.

– I dag er vi alle tanaværinger

Nå håper Ebba Joks at denne prisen vil bidra til å gjøre skolen til Samisk barneteaterskole.

– Dette er jo vårt store ønske nå. Jeg håper at vi får årlig støtte til en slik skole, sier hun til NRK.

Laila Susanne Vars

Visepresident Laila Susanne Vars.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Også Sametingets visepresident Laila Susanne Vars synes kåringen er storartet. Hun skriver blant annet på nettstedet Twitter at Sametinget har bidratt med finansiering av teateret.

– I dag er vi alle tanaværinger, skriver visepresidenten.

Får bukt med hverdagsrasismen

Kulturskolen har også ført til endringer blant innbyggerne i kommunen. Dette har juryen også lagt merke til.

– Tana bruker dessuten kulturskolen til å markedsføre kommunen i reiselivssammenheng samt til å få bukt med hverdagsrasisme. Kommunen er også bevisst det at deres kulturskole virker i et flerkulturelt og fleretnisk samfunn, og gjør et godt arbeid for at skolen skal være et godt tilbud for alle som vil benytte skolens tilbud, uansett etnisk bakgrunn, sier juryen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tana ungdom spiller "Blå himmel, grønn skog"

Bildet er fra stykket Blå himmel, grønn skog som Tana kultuskole framførte i 2011.

Foto: Kulturskolen i Tana

Prisen Årets kulturskolekommune tildeles kommuner som gjennom sin kulturskolevirksomhet viser at de prioriterer tilbudet særlig høyt, samtidig som de kan tjene som foregangskommuner overfor andre. Dette er 13. gang prisen utdeles.

– En brobygger

Tanaordfører Frank Ingilæ sier dette er en bekreftelse på at kommunen gjør ting riktig innen kultur.

– Det har vært en tverrpolitisk enighet om å satse på kulturskolen slik at den kunne utvikle seg. Derfor er dette også en pris til kommunen, men det er ingen tvil om vi har en fantastisk kulturskole som har bidratt til denne prisen, sier Ingilæ til NRK.

Han karakteriserer skolen som limet som binder kommunen sammen på en svært positiv måte.

– Skolen er en viktig brobygger mellom kulturene. Samtidig er det også med på å få fram stoltheten ved det samiske språket, sier ordføreren.