Tidligere diktator på tiltalebenken igjen tiltalt for folkemord

Tidligere diktator Efrain Rios Montt i Guatemala ble i 2013 funnet skyldig i folkemord, men dommen ble senere annullert.

Efrain Rios Montt

Efrain Rios Montt må i dag møte på tiltalebenken igjen. Han står tiltalt for folkemord.

Foto: Moises Castillo / Ap

Den tidligere diktatoren i Guatemala, Efrain Rios Montt, vil i dag stilles for retten igjen tiltalt for folkemord av urfolk i nord i landet i løpet av hans regime på 1980-tallet.

Den 88-år gamle pensjonerte generalen vil bli prøvd av grunnlovsdomstolen, den høyeste i Guatemala.

En dom på 80 års fengsel ble avsagt for Rios Montt i mai 2013, men ble senere annullert av en annen domstol, angivelig på grunn av prosessfeil.

Den tidligere diktatorens tidligere etterretningssjef, Jose Maurico Rodriguez, vil også stilles for retten.

– Det har nå blitt bevist at folkemord ble begått i Guatemala, og vi håper på en annen dom denne gangen, sier Hector Reyes, advokaten for de overlevende og familiene til ofrene for massakrene som fant sted i Ixil-regionen.

– Ville utrydde urfolk

Påtalemyndigheten anklager den tidligere diktatoren for å ha satt igang en politikk for å utrydde urbefolkningen, som identifiserte seg med de venstreorienterte geriljaen under den væpnede konflikten på 1980-tallet.

De viser blant annet til hendelser i tiden mellom mars 1982 og august 1983.

– Bare i løpet av de to årene under Rios Montts regime ble 1771 urfolk fra maya-Ixil etnisk gruppe drept. Da er ikke tall fra andre etniske mayagrupper renget met, forklarer Reyes.

I forrige uke ba Rios Montts advokater om at dommer Janeth Valdez, som er president i nemnda og ansvarlig for folkemord-rettssaken, skulle fjernes fra rettssaken på grunn av hennes «forutinntatte holdninger».

Reyes anklager forsvarett for trenering av saken.

– Dette er definitivt en strategi for å tvære ut starten av rettssaken. Vi vet at denne saken alltid vil være gjennomsyret av noen juridiske handlinger som kommer til å bli plantet for å utsette det, uttaler Reyes.

Rios Montt har også bedt om å utsette sake på grunn av at han har rygg- og hjerteproblemer.