Opphever dommen mot eks-diktator

Grunnlovsdomstolen i Guatemala har opphevet dommen mot landets tidligere diktator Efraín Ríos Montt, som nylig ble funnet skyldig i folkemord.

Efrain Rios Montt

Grunnlovsdomstolen i Guatemala har opphevet dommen mot landets tidligere diktator Efrain Rios Montt, som tidligere i måneden ble dømt til 80 års fengsel for folkemord.

Foto: Moises Castillo / Ap

Guatemala by (NTB-Reuters): Ríos Montt styrte Guatemala med jernhånd fra 1982 til 83, i det som regnes som den blodigste perioden i landets 36 år lange borgerkrig.

Regjeringshæren sto i disse årene bak en rekke massakrer på mayaindianere og antatt venstreorienterte og geriljasympatisører.

10. mai ble den 86 år gamle eksgeneralen funnet skyldig i folkemord og forbrytelser mot menneskeheten og dømt til 80 års fengsel.

Guatemalas grunnlovsdomstol opphevet mandag dommen og annullerte sakførselen som har funnet sted siden 19. april. Rettssaken ble da midlertidig stanset etter en krangel mellom dommerne om hvem som skulle lede den.

Støttet av USA

Efraín Ríos Montt (født 16. juni 1926) var statssjef, president og diktator i Guatemala mellom 9. juni 1982 og frem til 8. august 1983.

Rigoberta Menchú

Fredprisvinner Rigoberta Menchú.

Foto: NRK

I 1999 presenterte Fredsprisvinner Rigoberta Menchú anklager om tortur, folkemord, ulovlig fengsling og statsstøttet terrorisme mot Rios Montt og fire andre pensjonerte guatemalanske politikere og tidligere generaler.

Flere andre embetsmenn i viktige stillinger ble også anklaget for flere alvorlige lovbrudd som hovedsakelig hadde foregått mellom 1978 og 1982. Blant anklagene var Montt`s voldelige kampanje i det guatemalanske høylandet der det bodde flere urfolk og indianerstammer som ble drept av militærjuntaen.

Det ble gjort flere forsøk på statskupp mot Rios Montt mens han satt som president. Ett av disse ble gjennomført av daværende forsvarsminister og senere president Óscar Humberto Mejía Victores.

Dette kuppet prøvde han å rettferdiggjøre ved å erklære at den guatemalanske regjeringen var blitt misbrukt av religiøse fanatikere i en årrekke, og at han måtte utføre statskuppet for å redde landet fra undergangen.

Victores var senere en av dem som ble anklaget for forbrytelser mot menneskeheten sammen med Rios Montt.

Montt og hans militærjunta ble på 1980-tallet forsynt med penger, våpen og militære effekter fra Reagan-administrasjonen i USA som på samme tidspunkt som de også forsynte de tungt militærstyrte regjeringene i Latin-Amerika, blant annet El Salvador og Honduras som i stor grad var ledet av høyreorienterte politikere og militære.