Hopp til innhold

– Aksjonsgrupper etablert, varsler presidentkandidat

I Nord-Sverige mobilserer gruvemotstanderne til nye aksjoner. Nå blir striden om mineralvirksomhet i Sápmi tema i valgkampen på norsk side. Presidentkandidat utelukker ikke aksjoner.

Demonstrant dras bort

Politiet er satt inn mot demonstranter i Nord-Sverige.

Foto: Henrik Blind

Laila Susanne Vars

Laila Susanne Vars.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Aksjonister i Kallak og i Kvalsund forener seg. Politiet må ty til maktbruk for å fjerne mennesker som ofrer alt for en ren natur i nord, skriver Laila Susanne Vars i Sametingsvalgbloggen i NRK Sápmi.

Vars er presidentkandidat for partiet Árja. Hun har vært visepresident i Sametinget fra 2009 og fram til 1. mai i år.

– Det er allerede etablert liknende aksjonsgrupper også på norsk side som en reaksjon på den mineralpolitikken som nå føres i nord, sier hun til NRK.

Utelukker ikke aksjoner i Norge

I Nord-Sverige pågår en demonstrasjon mot et gruveselskap som skal foreta sprengninger i Kallak. Politiet er satt inn for å fjerne demonstrantene.

– Det er ting som tyder på at det blir aksjoner også på norsk side hvis det gis konsesjon i Finnmark. Man kan ikke utelukke aksjoner også i Kvalsund, sier Laila Susanne Vars til NRK.

Hun har fortsatt tiltro til at miljø- og urfolkshensyn vil veie tyngst, og at det derfor ikke gis driftskonsesjon i Kvalsund.

Gruveselskapet Nussir har gjort et stort kobberfunn i finnmarkskommunen. Om det blir utvinning i Kvalsund er det Miljøverndepartementet som avgjør.

– Skuffende

Ronny Wilhelmsen er sametingsrepresentant og toppkandidat for Ap i valgkretsen hvor det kan bli ny virksomhet.

Han sier det er bra folk engasjerer seg, men sier dette om Vars´ uttalelser om eventuelle aksjoner.

– Det er skuffende at en politikere proklamerer det, og merkelig at en politiker fra Indre Finnmark skal legge føringer for oss i kyst- og fjordstrøkene, sier Wilhelmsen til NRK.

Sparker til tidligere samarbeidspartnere i Ap

I sametingsrådet samarbeidet har Laila Susanne Vars tett med Arbeiderpartiet.

I dagens blogginnlegg retter Árjas presidentkandidat et spark til sine tidligere samarbeidspartnere.

– Sentrale samiske politikere fra andre partier valgkampen med å proklamere sin prinsipielle støtte til gruvedrift og sjødeponi i arktiske fjorder. Vi har merket oss at enkelte samepolitikere er mer på linje med Ap i regjering når det gjelder gruvedrift i nord, de vil ha gruvedrift uavhengig av urfolksrettigheter, skriver hun.

Ønsker dialog

Ronny Wilhelmsen har tidligere gitt til kjenne for at han er åpen for gruvevirksomhet i Kvalsund.

Vibeke Larsen og Ronny Wilhelmsen på Ap-landsmøtet

Ronny Wilhelmsen sammen med Aps presidentkandidat Vibeke Larsen på partiets landsmøte i vår.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Jeg er kanskje den som har vært nærmest ved å si at jeg er positiv til Nussir sine planer, men avventer avgjørelsen fra fagmyndigheten før jeg konkluderer, sier han til NRK.

– Hvordan kan noen oppfatte meg som en seriøs politiker hvis jeg er avvisende til arbeidsplasser og samfunnsvekst før fagmyndighetene har konkludert? Jeg ønsker ikke at samfunnet jeg representerer skal bli taperen derfor er jeg positiv og ønsker dialog, sier Wilhelmsen.

Ap-politikeren sier han oppfatter samepolitikerne som seriøse.

– Ingen av dem ønsker gruvedrift uavhengig av urfolksrettigheter. Heller ikke noen i regjeringen fra Ap ønsker gruvedrift uavhengig av urfolksrettigheter, sier han.

– Skiller partiene

Mineralvirksomhet i samiske områder kan igjen bli et av stridstemaene i både sametings- og stortingsvalgkampen.

– Ressurskamp i nord er ett av de samepolitiske hovedtemaene som skiller de samepolitiske partiene, skriver Laila Susanne Vars.

Norske Samers Riksforbunds presidentkandidat Aili Keskitalo har overfor NRK klart gitt uttrykk for at partiet sier nei til all gruvevirksomhet.

– Våre primærnæringsutøvere har internasjonale rettigheter til å ha et ord med i saken, men dette har de ikke gjennom mineralloven i Norge. Derfor sier NSR nei til gruvedrift i samiske områder inntil loven er endret, skriver partiet (ekstern lenke).

Korte nyheter

 • Ingen kommunal største til årets røverheat under Kara-X

  Karasjok motorklubb hadde søkt om penger til årets røverheat under Kara-X. Det blir det ingenting av, fordi det ikke er noe penger å gi, svar assisterende kommunedirektør Johanna Unga til Ságat.

  – Vi har svart at på grunn av den økonomiske situasjonen har man ikke satt av penger til det formålet, og man innvilger ikke søknanden, sier hun til Ságat.

  Hun forteller at dette er de må se videre på når neste års budsjett utformes

  – At vi har penger til sånne type søknader, Sier Unga til Ságat

  Kara X 2017
  Foto: Ellen Agneta Norvang / NRK
 • Høy nordlysaktivitet i Nord-Norge de neste dagene

  Det kan være lurt for folk i Nord-Norge å gå en tur ut på kveldstid de neste dagene. Sannsynligheten for å se nordlys er stor.

  – Både indeksen for nordlys og været ser veldig bra ut. Det ligger et belte som skal dekke stort sett hele Nord-Norge de neste tre-fire dagene, sier meteorologikonsulent Rune Skoglund.

  De neste dagene har Nord-Norge en KP-indeks på mellom 3 og 5, avhengig av hvor man er.

  Men det må ikke bare være høy nordlysaktivitet. Vær og lite skydekke må også spille på lag.

  – Når jeg ser på skydekket for Nord-Norge, så ser det ganske bra ut. I hvert fall for Troms sin del.

  Skoglund sier at det jevnt skal være lite skyer i landsdelen, og trekker frem at de indre delene av både Troms, Finnmark og Nordland har en veldig god prognose.

  – Men for å være helt sikker ville jeg bevegd meg innover og ikke utover mot kysten, der er det ofte litt mer skyer, anbefaler Skoglund. Skriver NRK Troms og Finnmark

  Nordlys over Lofoten
  Foto: Johannes Groll / Unsplash
 • 3 biler involvert i trafikkuhell

  I Tønsvik i Tromsø er 3 biler involvert i trafikkuhell, det er kun materielle skader informere politiet på Twitter

  Tønsvika, Troms
  Foto: NRK Grafikk / Jørgen N. R. Westerberg